Bozuk Sektörlü Bir Sürücü İçin Disk Onarım Aracı Önerileri?

Sabit diskim yakın zamanda bozuk sektör uyarıları göstermeye başladı ve dosya erişimi yavaş ve güvenilmez hale geldi. Bozuk sektörlü bir sürücü için güvenli disk onarım aracı önerileri arıyorum; ayrıca onu onarmayı denemem mi yoksa yedekleme yapıp sürücüyü değiştirmeye odaklanmam mı gerektiği konusunda da tavsiye istiyorum.

Sürücüde sizin için önemli bir şey varsa, işe “onarım” ile başlamayın. Önce verileri ondan çıkarmaya odaklanın.

Windows sürücüyü hâlâ görebildiği sürece, yalnızca Disk Yönetimi’nde görünse veya sizden biçimlendirmenizi istese bile, önce kurtarabildiğinizi kopyalayın. Birçok onarım aracı dosya sistemine, bölüm tablosuna veya diskin hasarlı alanlarına değişiklik yazar. Bu, mantıksal hatası olan sağlıklı bir sürücü için sorun olmayabilir, ancak arızalanmakta olan bir sürücüde kurtarmayı daha da zorlaştırabilir.

Ayrıca, “disk onarım yazılımı” oldukça geniş bir kategoridir. Bazı uygulamalar dosya kurtarma içindir. Bazıları diskin fiziksel durumunu kontrol etmek içindir. Bazıları bölümleri yeniden oluşturmaya veya dosya sistemi hasarıyla ilgilenmeye çalışır. Tek bir aracın bunların hepsinde en iyisi olmasını beklemezdim.

Benim bakacağım üç araç şunlar olurdu:

Disk Drill, amaç dosya kurtarma ise ilk deneyeceğim araç olurdu. Bir sürücü RAW duruma geçtiğinde, Windows biçimlendirilmesi gerektiğini söylediğinde veya dosyalar ortadan kaybolduğunda kullanışlıdır. Genelde daha güvenli yaklaşım, sürücünün kendisini onarmaya çalışmadan önce verileri kurtarmaktır. Ayrıca bire bir bayt düzeyinde bir imaj oluşturabilir; bu, sürücü kararsızsa önemlidir, çünkü orijinal sürücüyü yıpratmak yerine kopya üzerinde çalışabilirsiniz. S.M.A.R.T. izleme özelliği de hoş bir artıdır.

Artıları

1. Kullanımı oldukça basit.
  2. RAW, biçimlendirilmiş ve bozulmuş sürücüler için iyi.
  3. Kurtarmadan önce arızalı bir sürücünün imajını oluşturabilir.
  4. Sürücü sağlığı izleme içerir.

Eksileri

1. Bölüm tablolarını onarmak için tasarlanmamıştır.

Victoria HDD/SSD daha çok bir tanılama aracıdır, özellikle de bozuk sektörlerden şüpheleniyorsanız. Sürücü çok yavaşsa, donuyorsa veya tutarsız davranıyorsa, Victoria yüzey taramaları yapabilir, zayıf veya yavaş sektörleri gösterebilir ve yeniden eşlemeyi deneyebilir. Yeni başlayanlar için çok uygun değildir, ancak diskte gerçekte neyin yanlış olduğuna dair çok daha net bir tablo sunar. Yalnızca yeniden eşlemeyi fiziksel hasar için gerçek bir çözüm gibi görmeyin. Esasen sürücüye kötü alanlardan kaçınmasını söyler.

Artıları

1. Ücretsiz.
  2. Güçlü bozuk sektör ve yüzey tarama araçları.
  3. Kararsız sektörleri yeniden eşleyebilir.
  4. Ayrıntılı S.M.A.R.T. verilerini gösterir.

Eksileri

1. Anlaması daha fazla çaba gerektirir.
  2. Silinmiş dosyaları kurtarmak için değildir.

Hard Disk Sentinel, bir sürücünün hâlâ güvenilir olup olmadığına karar vermek için kullanacağım araçtır. S.M.A.R.T. verilerini, sıcaklıkları, sektör sayılarını ve diğer uyarı işaretlerini izler. Bu, bir onarım aracından çok bir izleme ve önleme aracıdır, ancak eski bir HDD’nin kullanımda kalıp kalmaması ya da değiştirilmesi gerekip gerekmediğini anlamaya çalışıyorsanız bu faydalıdır.

Artıları

1. Çok ayrıntılı sağlık raporlaması.
  2. Arızalanan sürücüler için iyi bir erken uyarı sistemi.
  3. HDD’ler, SSD’ler, USB sürücüler ve RAID kurulumlarıyla çalışır.

Eksileri

1. Dosya kurtarmaz.
  2. Bozulmuş bölümleri düzeltmez.

Sürücüde bozuk sektörler varsa, tıklama sesleri çıkarıyorsa, çevrimdışı oluyorsa, okuma sırasında takılıyorsa veya S.M.A.R.T. istatistikleri sürekli kötüleşiyorsa, bütün günü ona onarım araçları atarak boşa harcamayın. Önemli dosyaları kurtarın, sonra sürücüyü değiştirin. Yazılım mantıksal sorunlarda yardımcı olabilir, ancak fiziksel aşınmayı geri alamaz. Ve sürücü hiç algılanmıyorsa veya belirgin mekanik sesler çıkarıyorsa, kullanmayı bırakın ve veriler tamamen yok olmadan önce profesyonel bir kurtarma hizmetini değerlendirin.

Kötü sektörler genellikle bir onarım projesi değil, değiştirme uyarısıdır. Verileri kopyalayabilecek kadar sürücüyü okunabilir hale getirebilirsiniz, ancak onu düzeltip tekrar normal kullanıma sokmayı planlamazdım.

İlk olarak imaj alma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak burada Windows araçlarıyla ekstra dikkatli olurdum. Zaten zorlanan bir sürücüde chkdsk /r çalıştırmak çok uzun sürebilir ve zayıf alanları sürekli zorlayabilir. Dosya sistemi hatalarını temizleyebilir, ancak disk fiziksel olarak arızalanıyorsa sizi kurtarılabilir daha az veriyle de bırakabilir. Kötü sektörleri onarmayı vadeden araçlar için de aynısı geçerli. Bunlar genellikle okuma yazmayı zorlar veya yeniden eşlemeyi tetikler. Bu, dosyalarınız güvendeyken faydalıdır, öncesinde değil.

Benim sıralamam şöyle olurdu: sürücüyü normal işler için kullanmayı bırakın, görünür durumdaysa en önemli dosyaları önce kopyalayın, ardından sürücü hâlâ yeterince kararlıysa bir imaj oluşturun. Bundan sonra kurtarma yazılımını orijinal disk yerine imaj üzerinde kullanın. Disk Drill, özellikle sürücü RAW duruma geçtiyse veya klasörler kaybolduysa, bu tür dosya kurtarma iş akışı için makul bir seçenektir, ancak ona sihirli bir onarım düğmesi yerine bir kurtarma aracı olarak yaklaşırdım.

Verileri aldıktan sonra SMART değerlerini CrystalDiskInfo veya Hard Disk Sentinel gibi bir araçla kontrol edin. Yeniden ayrılan sektörlerin, bekleyen sektörlerin veya düzeltilemeyen hataların arttığını görürseniz sürücüyü kullanımdan çıkarın. Kötü sektörleri artan bir sürücüyü değiştirmek, başında bekleyerek harcayacağınız zamana kıyasla ucuzdur.

Sürücünün saatler içinde daha da kötüleşip kötüleşmediğini öğrenmeden tam bir yüzey onarım taraması çalıştırmayın.

Birçok “bozuk sektör onarımı” tavsiyesi sıkıcı kısmı atlıyor: bozuk sektörlerin hepsi aynı değildir. Makine çöktüğü veya güç kaybettiği için Windows dosya sistemi hasarı bildiriyorsa, onarım araçları yardımcı olabilir. Ortam fiziksel olarak arızalanıyorsa, onarım araçları çoğunlukla sürücünün aynı zayıf noktaları tekrar tekrar okumasına neden olur. İnsanların yarı okunabilir bir diski önyükleme sırasında kaybolan bir diske çevirdiği an işte budur.

Yukarıdaki genel yaklaşıma katılıyorum, ancak önce neyi kopyalayacağınız konusunda daha da seçici olurdum. Sürücü takılıyorsa tüm kullanıcı klasörünü sürükleyerek başlamayın. Önce yerine konamayacak şeyleri kopyalayın: belgeler, fotoğraflar, proje dosyaları, parola veritabanı, vergi dosyaları, önemli olan her neyse. Steam kütüphanelerini, indirmeleri, kurulum dosyalarını ve Windows sistem klasörlerini sonraya bırakın. Arızalı bir sürücü tek bir film dosyasını yeniden denemek için altı saat harcayabilirken önemli küçük dosyalarınız hâlâ kopyalanmadan orada duruyor olabilir.

Benim kullanacağım pratik sıra şöyle olurdu:

1. Sistem diskiyse o sürücüden önyükleme yapmayı bırakın.
  2. Mümkünse tercihen kararlı bir SATA bağlantısı üzerinden ikincil sürücü olarak bağlayın. USB yuvaları kullanışlıdır, ancak kararsız bir yuva veya zayıf bir güç adaptörü kötü bir sürücünün daha da kötü görünmesine neden olabilir.
  3. Önce en değerli dosyaları kopyalayın.
  4. Sürücü donmaya devam ediyorsa, Explorer’da gezinmek yerine imajını alın.
  5. Mümkünse kurtarma yazılımını orijinal üzerinde değil imaj üzerinde çalıştırın.
  6. Veriler güvene alındıktan sonra tanılama veya onarım denemeleri çalıştırın.

Araçlar konusunda benim ayrımım oldukça basit olurdu. CrystalDiskInfo hızlı bir sağlık kontrolü için uygundur. Komut satırı işlerine rahatsanız smartctl daha iyidir. Daha kullanıcı dostu bir kurtarma uygulamasına ihtiyacınız varsa ve özellikle bir imajı tarıyorsanız veya RAW/bozulmuş bir birimden kurtarma yapmaya çalışıyorsanız Disk Drill makuldür. Onu ya da benzer bir aracı bozuk sektör düzeltici olarak görmezdim. Dosyaları geri almak içindir.

Sorunlu bir sürücünün imajını almak için, normal klonlama yazılımlarına göre hâlâ daha çok güveneceğim araç GNU ddrescue olurdu; çünkü kötü alanları atlayabilir ve ilk çirkin noktada sonsuza kadar takılı kalmak yerine onlara geri dönebilir. Bir Windows uygulaması kadar kullanıcı dostu değildir, dolayısıyla bir ödünleşim vardır. Veriler çok değerliyse ve sürücü ses çıkarıyorsa, çevrimdışı oluyorsa veya görünmesi dakikalar sürüyorsa, amatörce müdahalenin kumara dönüştüğü nokta budur.

chkdsk /r konusunda dikkatli olun. Kulağa doğru komut gibi geldiği için insanlar bunu sürekli öneriyor, ancak bu ağır bir okuma testi artı dosya sistemi onarımıdır. Mantıksal hasarı olan sağlıklı bir diskte sorun değil. Ölmekte olan bir diskte ise zayıf sektörleri didikleyerek çok uzun zaman harcayabilir. chkdsk /f daha hafiftir, ama yine de önemli herhangi bir şeyi kopyalamadan veya imajını almadan önce çalıştırmazdım.

Gizli can sıkıcı nokta, “başarılı bir onarımın” sahte bir güvenlik hissi verebilmesidir. Windows kötü kümeleri işaretleyerek dosya sisteminin onlardan kaçınmasını sağlayabilir ya da sürücü sektörleri dahili olarak yeniden eşleyebilir ve bir süre her şey normal görünür. Bu, yüzeyin bozulmasının durduğu anlamına gelmez. Pending sektörler, yeniden ayrılmış sektörler veya düzeltilemeyen hatalar hiç görünürse, ben sürücüyü değiştirirdim. Bu sayılar artıyorsa, yedekleme için bile kullanmazdım.

Yani evet, araçları kullanın, ama doğru rolde kullanın. Önce kurtarma, sonra teşhis, en son onarım. Dosyalar yeni bir sürücünün maliyetinden daha önemliyse, diskin zaten ödünç zamanda çalıştığını varsayın.

Sürücünün, bir araç onu bir süreliğine yeniden okunabilir hale getirse bile, kullanılıp atılacak durumda olduğunu varsayın.

Küçük ama önemli bir ayrıntı: Disk Drill dahil ne kullanırsanız kullanın, dosyaları aynı arızalı sürücüye geri kurtarmayın. Ayrı, sağlıklı ve bol miktarda boş alana sahip bir disk kullanın, çünkü kurtarılan verileri arızalanan sürücüye yazmak, hâlâ kurtarmaya çalıştığınız verilerin üzerine yazabilir.