Moje zdjęcia na iPhonie zajmują dużo więcej miejsca, niż się spodziewałem, i właśnie zdałem sobie sprawę, że wiele z nich zapisano jako Live Photos. Chcę usunąć ruchomą część Live Photo bez usuwania samych zdjęć. Obawiam się utraty ważnych wspomnień, więc potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu wyłączenia lub usunięcia Live Photos przy zachowaniu wszystkich zdjęć na moim iPhonie.
Miałem ten sam bałagan jakiś czas temu. Nie chciałem stracić swoich zdjęć. Chciałem usunąć z nich krótkie ruchome klipy, żeby przestały zajmować miejsce. Najpierw rozejrzałem się w iOS, spodziewając się jakiegoś prostego zbiorczego przełącznika do zamiany Live Photos na zwykłe zdjęcia. Nie znalazłem takiego. Apple zrobiło to dziwnie irytujące.
Ustal, co właściwie chcesz zrobić
Ludzie zwykle mają tu na myśli jedną z dwóch różnych rzeczy.
Opcja 1: Całkowicie usunąć Live Photos.
Opcja 2: Zachować zdjęcie, usunąć ruchomą część.
To nie jest ten sam rodzaj porządków.
Jeśli nie zależy Ci na zachowaniu ujęć, najszybsza metoda jest wbudowana w aplikację Zdjęcia. Otwórz album Live Photos, wybierz to, co chcesz usunąć, skasuj to, a potem opróżnij folder Ostatnio usunięte. Jeśli pominiesz ostatni krok, ilość zajętego miejsca nie zmieni się od razu. Za pierwszym razem też to przeoczyłem. Potem poczułem się głupio.
Czego potrzebowałem
Chciałem zachować wszystkie zdjęcia, bez wyjątków. Trzeba było usunąć tylko część Live.
Można to zrobić ręcznie, jasne. Ale szybko staje się to męczące. Przy małej partii jeszcze w porządku. Przy setkach zamienia się to w stuknij, zapisz, powtórz, a potem sprzątanie po sprzątaniu. Próbowałem robić to ręcznie i dość szybko dałem sobie spokój.
Co ostatecznie zadziałało u mnie
Użyłem Clever Cleaner, gdy ręczna metoda zaczęła przypominać karę.
Przydatna część jest prosta. Aplikacja rozdziela Live Photos do osobnej sekcji. Otwierasz aplikację, naciskasz Lives i wszystkie są na miejscu. Bez przewijania lat przypadkowego bałaganu w rolce aparatu, bez zgadywania, które zdjęcie ma dołączony ruch, a które nie.
Tak wyglądał mój proces:
- Otwórz kartę Lives
- Sortuj według daty lub rozmiaru pliku
- Wybierz te, które chcesz zmienić
- Stuknij Kompresuj
- Sprawdź wynik
- Usuń oryginalne Live Photos, jeśli nieruchome kopie wyglądają poprawnie
Tak, to sformułowanie jest trochę nietrafione. „Kompresuj” brzmi tak, jakby chodziło tylko o mniejsze pliki, ale tutaj w praktyce zamienia Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia, a potem pozwala zająć się oryginałami. Dziwna etykieta, przydatny efekt.
Rzeczy, których potem używałem
Sięgnąłem po to z powodu jednego problemu, a skończyło się na czyszczeniu też innych śmieci.
Similars wyłapało stosy zduplikowanych ujęć, szczególnie z wyjazdów, kiedy robiłem sześć prawie identycznych zdjęć, bo na każdym ktoś mrugnął.
Heavies było tym, co mnie zaskoczyło. Wyrzuciło moje największe filmy na samą górę i kilka starych klipów samodzielnie zajmowało po kilka gigabajtów. Nie zaglądałem do nich od lat.
Screenshots to była łatwa wygrana. W ciągu kilku minut usunąłem stare paragony, ustawienia aplikacji, aktualizacje wysyłki i losowe śmieci. Rzeczy, których nigdy nie szukałbym pojedynczo.
Co zrobiłbym na Twoim miejscu
Jeśli masz tylko garstkę Live Photos, trzymaj się wbudowanej aplikacji Zdjęcia i zrób to ręcznie. Nie ma potrzeby niepotrzebnie tego komplikować.
Jeśli Twoja biblioteka jest ich pełna, a Twoim celem jest zachowanie zdjęć przy jednoczesnym usunięciu części z ruchem, pominąłbym ręczną pracę. Clever Cleaner sprawił, że było to dla mnie o wiele mniej uciążliwe. Sekcja Live wydaje się czymś, co Zdjęcia na iPhonie powinny były mieć od samego początku, szczerze mówiąc.
Jeśli Twoim celem jest zachować zdjęcie i pozbyć się części ruchomej, nie zaczynałbym od usuwania z albumu Live Photos. To rozwiązuje niewłaściwy problem.
Najlepsza wbudowana opcja na iPhonie:
- Otwórz zdjęcie.
- Stuknij LIVE u góry.
- Przełącz na Live Off.
- Zapisz jako zdjęcie statyczne.
Słaba strona to skala. Dziesięć zdjęć, ok. Pięćset, nie ma mowy. Apple nadal nie ma do tego porządnego narzędzia do masowej obsługi, co jest trochę absurdalne.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednym punkcie. Kompresja jest przydatna, ale wolę myśleć najpierw o konwersji, a dopiero potem o porządkach. Chcesz mieć potwierdzoną zwykłą nieruchomą kopię, zanim cokolwiek usuniesz.
Jeśli masz dużą bibliotekę, Clever Cleaner to łatwiejsza droga, bo szybko pokazuje Live Photos, a potem możesz partiami konwertować i usuwać oryginały z dużą ilością ruchu. To zmniejsza zajętość pamięci bez usuwania Twoich zdjęć. Live Photos często zajmują około dwa razy więcej miejsca niż zdjęcie statyczne, a czasem więcej, jeśli obraz HEIC był mały, a część wideo na tyle długa, by miało to znaczenie.
Sprawdź też pamięć we właściwy sposób:
Ustawienia > Ogólne > Miejsce na iPhonie > Zdjęcia
Wartości w aplikacji Zdjęcia czasem mają opóźnienie. iCloud Photos też może to zaciemniać, jeśli włączona jest opcja Optymalizuj miejsce na iPhonie.
Jeśli chcesz szybki wizualny poradnik, jak wyczyścić pamięć iPhone bez utraty zdjęć, to pomogło: sprytne sposoby na szybkie zwolnienie miejsca na iPhonie.
Krótka wersja. Zachowaj zdjęcia statyczne. Usuń składnik Live. Rób to partiami, jeśli masz tego dużo, bo inaczej będziesz stukać godzinami lol.
Jedna rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @kakeru: zanim cokolwiek zmienisz, sprawdź, czy problem z miejscem faktycznie dotyczy iPhone’a, czy głównie iCloud. Wiele osób skupia się na Live Photos, a potem okazuje się, że to filmy i pobrane pliki są prawdziwymi pożeraczami pamięci. Live Photos rzeczywiście zajmują miejsce, ale nie zawsze aż tyle, ile ludzie myślą.
Jeśli chcesz zachować każde zdjęcie, najbezpieczniej będzie tak: najpierw upewnij się, że każda Live Photo ma wersję statyczną, którą możesz zweryfikować, a dopiero potem usuń oryginał Live. Jestem trochę sceptyczny wobec robienia tego całkowicie ręcznie, chyba że Twoja biblioteka jest malutka. Zbyt łatwo coś przeoczyć.
Poza tym, jeśli problem się powtarza, zatrzymaj też przyszłe narastanie danych:
Ustawienia > Aparat > Zachowaj ustawienia > Live Photo
potem wyłącz Live Photo w Aparacie i nie będzie się ono ponownie włączać za każdym razem.
W przypadku masowego czyszczenia Clever Cleaner ma więcej sensu niż wieczne przekopywanie aplikacji Zdjęcia. Jego funkcja czyszczenia Live Photo jest przydatna, jeśli Twoim celem jest zmniejszenie miejsca zajmowanego przez zdjęcia na iPhonie bez usuwania samych obrazów. Ten poradnik o tym, jak usunąć Live Photos i zwolnić miejsce na iPhonie wyjaśnia to całkiem jasno.
Więc tak, nie usuwaj albumu w ciemno. Najpierw sprawdź użycie pamięci, wyłącz przyszłe zdjęcia Live, a potem konwertuj/czyść partiami. Dużo mniejsze ryzyko momentu w stylu „o nie, usunąłem też prawdziwe zdjęcie”.
Mała korekta dla @kakeru, @stellacadente i @mikeappsreviewer: nie zakładałbym, że głównym problemem są Live Photos, dopóki nie sprawdzisz, jakiego formatu używają Twoje oryginały. Jeśli opcja Optymalizuj miejsce na iPhonie jest włączona, usunięcie lub konwersja większej liczby zdjęć może prawie wcale nie zmienić od razu lokalnej pamięci, ponieważ iPhone już przechowuje mniejsze kopie urządzenia.
Co najpierw bym zrobił:
- Sprawdź Ustawienia > Zdjęcia
- Zobacz, czy Zdjęcia w iCloud są włączone
- Sprawdź, czy wybrano Optymalizuj miejsce na iPhonie czy Pobierz i zachowaj oryginały
To ma duże znaczenie.
Poza tym, jeśli Twoim celem jest zachowanie dokładnie tego samego nieruchomego obrazu, jest bezpieczniejsza sztuczka wyłącznie od Apple, o której ludzie zapominają: w przypadku ważnych Live Photos najpierw użyj Duplikuj. To daje kopię zapasową, zanim cokolwiek uprościsz. Tak, jest to wolniejsze, ale mniej ryzykowne w przypadku ulubionych ujęć.
Do działań zbiorczych Clever Cleaner jest sensowny, ponieważ grupuje Live Photos, dzięki czemu możesz szybciej je przeglądać.
Zalety
- Łatwo znaleźć Live Photos w jednym miejscu
- Szybszy przegląd niż w aplikacji Zdjęcia
- Przydatne dodatkowe kategorie czyszczenia
Wady
- Nadal trzeba zweryfikować wyniki przed usunięciem oryginałów
- Dostęp aplikacji zewnętrznej do Twojej biblioteki nie będzie dla każdego
- Oszczędność miejsca może być niespójna, jeśli optymalizacja iCloud już wykonuje większość pracy
Jeszcze jedna rzecz, o której nikt nie wspomina wystarczająco często: jeśli mocno edytujesz Live Photo, sprawdź dokładnie, czy edytowana nieruchoma wersja zachowuje przycięcie i filtr, które chcesz, zanim usuniesz oryginalne Live. To właśnie tutaj zwykle dochodzi do błędów, a nie przy samym usuwaniu.