Brakuje funkcji Znajdź podobne zdjęcia na iPhonie, jakieś rozwiązania?

Próbuję użyć funkcji Znajdź podobne zdjęcia na moim iPhonie, ale nagle zniknęła i nie mogę zrozumieć dlaczego. Sprawdziłem ustawienia Zdjęć i zaktualizowałem iOS, ale ta opcja nadal się nie pojawia. Potrzebuję pomocy, aby ustalić, czy ta funkcja została przeniesiona, usunięta, czy istnieje sposób, aby ją przywrócić.

Apple Photos idzie tu tylko do połowy drogi. Owszem, znajduje dokładne duplikaty. Nie wykrywa jednak prawie identycznych zdjęć. Więc jeśli zrobiłeś 12 ujęć tego samego obiektu albo zachowałeś edytowaną kopię obok oryginału, iPhone traktuje je jako osobne pliki. Natknąłem się na to przy zdjęciach z koncertów i fotografiach zwierzaków. Ta sama scena, drobne różnice, żadnej pomocy ze strony Photos.

W przypadku dokładnych duplikatów użyj wbudowanego narzędzia

1. Otwórz Zdjęcia.
  2. Przewiń do Narzędzia.
  3. Stuknij Duplikaty.
  4. Przejrzyj grupy i stuknij Połącz.

Ta część jest prosta. Irytująca część zaczyna się, gdy biblioteka jest pełna niemal takich samych zdjęć.

Do podobnych zdjęć ostatecznie użyłem dodatkowej aplikacji

Wypróbowałem kilka i większość szybko usunąłem. Zbyt wiele wyglądało jak przynęta na paywall albo wymuszało czyszczenie, zanim zaufałem skanowaniu. Tą, którą zostawiłem, był Clever Cleaner. To, co sprawiło, że przy niej zostałem, było proste: grupowała zdjęcia, które były znacząco podobne, zamiast dopasowywać tylko identyczne pliki. W moim przypadku wykrywała powtarzające się ujęcia z tej samej sekundy, niewielkie zmiany pozy i edytowane kopie. Jej wybór Najlepsze ujęcie był wystarczająco trafny, że przez większość czasu przestałem z nim walczyć.

Jak tego używałem

1. Zainstaluj Clever Cleaner i przyznaj mu dostęp do biblioteki zdjęć.
  2. Otwórz sekcję Similars.
  3. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.
  4. Sprawdź sugerowane grupy lub stuknij Smart Cleanup, jeśli chcesz, aby aplikacja zrobiła to za Ciebie.
  5. Jeśli aplikacja wybrała niewłaściwe zdjęcie do zachowania, zmień je ręcznie.
  6. Usuń resztę. Następnie wyczyść Ostatnio usunięte w Zdjęciach, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

Nadal przejrzałbym te grupy przed usunięciem czegokolwiek. U mnie zdjęcia jedzenia i zrzuty ekranu były łatwymi wyborami. Zdjęcia rodzinne wymagały wolniejszego przeglądu. Jedno mrugnięcie, jedno dziwne kadrowanie, jedno ostrzejsze ujęcie — te szczegóły mają większe znaczenie, niż aplikacja jest w stanie ocenić. Więc tak, to przyzwoite narzędzie, ale nadal warto sprawdzić wszystko własnymi oczami.

Inne części, których ostatecznie używałem

1. Duplikaty, do dokładnych kopii.
  2. Ciężkie, które pokazują najpierw największe filmy. To zwolniło mi więcej miejsca niż czyszczenie zdjęć.
  3. Kompresja wideo, jeśli chcesz mieć mniejsze filmy zamiast je usuwać.
  4. Live, do zamiany Live Photos na zwykłe nieruchome zdjęcia.
  5. Zrzuty ekranu, dobre do usuwania wszystkich losowych śmieci, o których zapomniałeś, że tam są.
  6. Tryb przesuwania, w którym zachowujesz lub usuwasz ręcznie przez przesuwanie. Używałem tego, gdy nie ufałem automatycznym wyborom.

Ważna była dla mnie też kwestia prywatności. Jednym z powodów, dla których nadal tego używałem, było to, że skanowanie odbywa się na samym iPhonie, a nie przez wysyłanie całej biblioteki gdzieś indziej. Nadal ostrożnie podchodzę do dostępu do zdjęć, ale to wydawało się mniej złe niż typowa konfiguracja aplikacji do czyszczenia.

Jeśli chcesz pozostać w Apple Photos

Nadal masz kilka ręcznych sposobów, aby ograniczyć bałagan:

1. Używaj Wyszukiwania do znajdowania osób, zwierząt domowych, miejsc, obiektów lub wydarzeń.
  2. Sortuj według daty, ponieważ niemal identyczne zdjęcia są często robione w odstępie kilku sekund.
  3. Sprawdź zdjęcia w trybie serii i zachowaj najlepsze ujęcie.
  4. Przejrzyj albumy takie jak Osoby i zwierzęta domowe, Podróże i Typy multimediów.

Te metody pomagają, jeśli czyścisz jedną sekcję naraz. Nie wykrywają automatycznie podobnych zdjęć. Jeśli Twoja biblioteka ma kilka tysięcy obrazów, ręczne porządki szybko stają się męczące. Dedykowana aplikacja okazała się szybsza, mniej irytująca i trudniejsza do zepsucia, gdy zacząłem przeglądać zdjęcia partiami zamiast wszystko naraz.

To, czego zwykle brakuje, to nie uszkodzona funkcja. To niedopasowanie nazewnictwa.

Zdjęcia na iPhonie mają funkcję Duplikaty. Na większości urządzeń nie zawierają wbudowanego narzędzia Znajdź podobne zdjęcia. Więc jeśli szukasz osobnego albumu lub przycisku Podobne, to go nie utraciłeś. Apple najpewniej nigdy go tam nie pokazywało. @mikeappsreviewer ma rację w tej części.

Mimo to warto sprawdzić kilka rzeczy.

1. Upewnij się, że iCloud Photos zakończyło synchronizację.
    Jeśli Zdjęcia nadal indeksują bibliotekę, albumy takie jak Duplikaty pozostają ukryte. Podłącz telefon, połącz się z Wi-Fi, zablokuj go i zostaw na jakiś czas.

2. Sprawdź zmiany regionu i języka.
    To rzadkie, ale funkcje inteligencji w Zdjęciach czasem mają opóźnienia po zmianach systemowych lub przywracaniu.

3. Uruchom ponownie indeksowanie Zdjęć.
    Wyłącz iPhonea i włącz go ponownie. Zostaw go na noc pod ładowarką. Brzmi głupio, ale pomaga bardziej, niż ludzie przyznają.

4. Potwierdź, że Twoja wersja iOS obsługuje Duplikaty.
    Duplikaty wymagają iOS 16 lub nowszego. Wykrywanie podobnych zdjęć nadal nie jest natywną funkcją Apple w sposób, którego większość osób oczekuje.

Trochę nie zgadzam się z poradą, aby używać Apple Search jako sposobu na porządki. Wyszukiwanie pomaga znaleźć obiekty. Nie rozwiązuje jednak szybko problemu bałaganu w zdjęciach.

Jeśli chcesz prawdziwego wykrywania podobnych zdjęć, użyj Clever Cleaner. Grupuje niemal identyczne ujęcia, serie zdjęć i edytowane kopie lepiej niż Zdjęcia. Jeśli tej funkcji Ci brakuje, to często jest to prawdziwe rozwiązanie, ponieważ Apple nie ma niczego do przywrócenia.

Jeśli chcesz więcej opinii użytkowników i obejść problemu, ten wątek jest przydatny:
jak znaleźć podobne zdjęcia na iPhonie, porady użytkowników i rozwiązania

Krótka wersja. Twój telefon najpewniej działa dobrze. Apple daje Ci wykrywanie duplikatów, a nie pełne dopasowywanie podobnych zdjęć.

Prawdopodobnie dzieje się tak, że szukasz funkcji, której Apple nigdy tak naprawdę nie nazwało w sposób, w jaki robią to ludzie w internecie. Trochę nie zgadzam się jednak z małym fragmentem wypowiedzi @mikeappsreviewer i @nachtdromer: czasami to nie jest tylko kwestia niedopasowania nazwy, bo indeksowanie w Zdjęciach naprawdę może powodować, że rzeczy pojawiają się z opóźnieniem albo działają dziwnie po aktualizacji.

Kilka dodatkowych rzeczy do sprawdzenia, w które oni za bardzo nie weszli:

• Upewnij się, że Czas przed ekranem > Ograniczenia treści i prywatności nie ogranicza działania Zdjęć
  • Sprawdź Ustawienia > Siri i wyszukiwanie > Zdjęcia i upewnij się, że wszystkie przełączniki uczenia i wyszukiwania są włączone
  • Zwolnij trochę miejsca, jeśli Twój iPhone jest prawie pełny, bo analiza Zdjęć może się zatrzymać, gdy miejsca jest bardzo mało
  • Jeśli niedawno odtworzyłeś telefon, poczekaj dłużej, niż myślisz. U mnie ponowne przetwarzanie trwało wieczność

Poza tym, jeśli używasz Optymalizuj miejsce na iPhonie, część analizy wydaje się opóźniona, dopóki telefon nie leży podłączony do ładowania i Wi‑Fi.

Jeśli Twoim celem jest faktycznie znalezienie prawie duplikatów, a nie dokładnych duplikatów, to tak, Apple Photos jest pod tym względem dość słabe. Właśnie tutaj Clever Cleaner ma więcej sensu, ponieważ wychwytuje podobne ujęcia, a nie tylko identyczne.

Jeśli chcesz szybki poradnik, to to jest przydatne: darmowy poradnik jak szybko wyczyścić podobne zdjęcia na iPhonie

Krótka wersja: brak opcji „Podobne zdjęcia” zazwyczaj nie jest błędem. To albo niedokończone indeksowanie, mało miejsca, albo po prostu ta funkcja nie jest wbudowana w Zdjęcia w sposób, jakiego ludzie oczekują.

Sprawdziłbym jedną rzecz, której nikt jeszcze tak naprawdę nie podkreślił: liczbę zdjęć w Twojej bibliotece Zdjęć.

Album Duplikaty w ogóle się nie pojawi, jeśli iPhone faktycznie nie wykryje wystarczającej liczby dopasowań. Jeśli więc niedawno było robione czyszczenie, przenoszono biblioteki albo nie ma wielu dokładnych duplikatów, ta sekcja może zniknąć i wyglądać na brakującą, mimo że nic nie jest zepsute. Tu trochę nie zgadzam się z @nachtdromer i @stellacadente, którzy twierdzą, że główną przyczyną jest indeksowanie. Czasem po prostu nie ma niczego, co aplikacja Zdjęcia mogłaby pokazać.

Kolejna pomijana kwestia: jeśli używasz Biblioteki współdzielonej albo niedawno ją włączano lub wyłączano, wykrywanie duplikatów może działać niespójnie, dopóki biblioteka się nie ustabilizuje.

Jeśli chcesz to sprawdzić po stronie Apple:

• Otwórz Zdjęcia > Albumy > Narzędzia
  • Sprawdź, czy Duplikaty są widoczne tam, a nie w wyszukiwaniu
  • Potwierdź, że wyświetlana jest Twoja biblioteka osobista, a nie tylko widok filtrowany lub współdzielony

Jeśli Twoim prawdziwym celem są prawie duplikaty, to @mikeappsreviewer ma zasadniczo rację: Apple Zdjęcia niewiele tu zdziałają. Clever Cleaner jest bardziej praktyczną opcją.

Zalety Clever Cleaner

• Znajduje podobne ujęcia, a nie tylko dokładne kopie
  • Dobrze radzi sobie z seriami, edytowanymi wersjami i powtarzającymi się kadrami
  • Skanowanie na urządzeniu to duży plus

Wady

• Automatyczne wybory nadal wymagają sprawdzenia przez człowieka
  • Grupowanie podobnych zdjęć bywa zbyt agresywne w przypadku selfie, dzieci i zwierząt
  • To kolejna aplikacja z pełnym dostępem do zdjęć, czego część osób nie akceptuje z zasady

Podsumowując: jeśli brakuje Duplikatów, to może być normalne. Jeśli brakuje Podobnych zdjęć, to też jest normalne, bo Apple tak naprawdę nie oferuje tego jako osobnej funkcji.