Canon kameramdan silinen fotoğrafları kurtarmama yardım edebilecek biri var mı?

Canon kameramdaki önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve onları geri almak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Fotoğraflar özel bir etkinlikten ve tamamen kaybolmuş olabileceklerinden endişeleniyorum. Silinen Canon kamera fotoğraflarını başarıyla kurtaran veya en iyi kurtarma yöntemini bilen var mı?

Bunun bir Canon kartında başıma bir kez geldi ve ilk birkaç dakika her şeyden daha önemli.

Kamerayı kapatın. SD kartı hemen çıkarın. Kartınızın yan tarafında küçük kilit sekmesi varsa, kilitli konuma getirin. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Video kaydetmeyin. Kartın içinde kurcalamayın.

Bir fotoğraf silindiğinde, kamera genellikle dosya verilerini hemen silmez. Alanı boş olarak işaretler. Eski çekimlerinizin çoğu, üzerlerine yeni veri yazılana kadar hâlâ orada durur. Kartı kullanmaya devam ederseniz, şansınız hızla düşer. Bunu zor yoldan öğrendim.

Kurtarma araçlarıyla uğraşmadan önce, önce bariz yerleri kontrol edin.

1. image.canon: Senkronizasyon açıksa, dosyalarınız 30 güne kadar bulutta duruyor olabilir.
  2. Çöp Kutusu veya Geri Dönüşüm Kutusu: Dosyaları kart bağlıyken bir Mac veya PC'den sildiyseniz, orada duruyor olabilirler.
  3. Yedekleme uygulamaları: Google Drive, Backblaze, Time Machine veya bilgisayarınızda arka planda çalışan başka bir şeyi kontrol edin. Bazen bu hizmetler dosyaları daha önce kopyalamıştır ve siz bunu unutmuş olursunuz.

Bu kontrollerden sonuç çıkmazsa, kurtarma yazılımı kullanın. Bu kısım için bir bilgisayar ve gerçek bir SD kart okuyucu kullanın. Tarama için Canon gövdesini USB üzerinden bağlamanızı önermem. Birçok kamerada bağlantı modu araya girer ve yazılım karta düzgün ham erişim sağlayamaz.

En iyi sonuçları Disk Drill ile aldım. Benim işime yarayan şey, fotoğraf önizlemesi ve CR2 ile CR3 dahil Canon RAW dosyalarını, ayrıca JPEG'leri ve video kliplerini algılayabilmesiydi. Düzeni takip etmesi kolay, bu da zaten sinirliyken ve bir hata daha yapmamaya çalışırken önemli. Windows'ta ayrıca küçük bir ücretsiz kurtarma hakkı da var; en son baktığımda 100 MB idi, yani daha ileri gitmeden önce dosyalarınızın görünüp görünmediğini test edebilirsiniz.

Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec hâlâ boşuna anılmıyor. Çoğu zaman işi görüyor. Sorun arayüzünde. Metin penceresinde çalışıyor, eski görünüyor ve böyle araçları hiç kullanmadıysanız kullanımı kaba hissettiriyor. Ayrıca genellikle dosyaları özgün adları veya klasör düzeni olmadan kurtarıyor, bu yüzden sonunda bir dosya yığınını elle ayıklamanız gerekiyor. Biraz çirkin, ama çalışıyor.

Disiplinli kalırsanız kurtarma adımları oldukça basit.

1. Yazılımı bilgisayarınıza kurun: Onu, kurtarmaya çalıştığınız SD karta değil, dahili sürücünüze kurun.
  2. Kartı takın ve tam tarama çalıştırın: Kurtarma uygulamasını açın, SD kartı seçin, ardından derin tarama veya tam tarama başlatın. Büyük kartlar biraz zaman alır.
  3. Sonuçları önizleyin: Uygulama destekliyorsa fotoğraflara göre filtreleyin. Önizlemelere bakın ve geri almak istediğiniz dosyaları işaretleyin.
  4. Farklı bir sürücüye kurtarın: Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kaydedin. Bunları aynı Canon SD karta geri yazmayın. Kulağa bariz geliyor biliyorum, ama insanlar acele edince bunu yapıyor.

Kurtarabildiğiniz her şeyi kopyaladıktan ve dosyaların düzgün açıldığını kontrol ettikten sonra, kartı tekrar Canon'a takın ve kameranın içinde biçimlendirin. Ben bunu dosyaları tek tek silmek yerine yapıyorum. Kartın dosya sistemini yeniden temiz bir duruma getiriyor.

Kartı hemen kullanmayı bıraktıysanız, şansınız genellikle fena değildir. Mükemmel değil, yine de fena değil.

Kartı kullanmayı bırakın. @mikeappsreviewer’ın söylediği kısım tamamen doğru.

Ek olarak şunu da eklerim: basit bir silme mi yaptınız yoksa format mı attınız, kontrol edin. Birçok Canon gövdede tek tek görsel silme, hızlı formata göre daha iyi bir kurtarma oranı bırakır. Silmeden sonra 20 ila 50 yeni fotoğraf bile çektiyseniz, eski dosyaların bazı bölümleri çoktan üzerine yazılmış olabilir. JPEG’ler bazen kısmen bozuk şekilde geri gelir. RAW dosyaları ise üzerine yazıldığında çoğu zaman daha ağır şekilde bozulur.

Rastgele ücretsiz fotoğraf düzeltme sitelerini kullanmanızı önermem. Bunların çoğu çöp. Bilgisayarda düzgün bir SD kart okuyucu kullanın, sisteminiz izin veriyorsa kartı salt okunur olarak tarayın ve kurtarılan dosyaları SSD’nize ya da başka bir sürücüye kaydedin. Disk Drill, Canon medyası için sağlam bir seçimdir çünkü genelde JPG, CR2, CR3 ve yaygın video dosyalarını tek taramada bulur. Disk Drill kayıp çekimlerinizi önizleyebiliyorsa, şansınız fena değildir.

Etkinlik sizin için çok önemliyse, önce SD kartın birebir bir imajını alın, sonra kartı değil bu imajı tarayın. Böylece ilk tarama kötü giderse veya daha sonra ikinci bir araç denemek isterseniz orijinaliniz el değmemiş kalır. Bu adım çok sık atlanıyor.

Ayrıca, hızlı bir karşılaştırma videosu isterseniz, YouTube’daki şu en iyi SD kart kurtarma yazılımı seçimleri hızlı bir genel bakış sunuyor.

Kimsenin yeterince bahsetmediği büyük şey şu: Fotoğraflar gerçekten yerine konulamazsa, 1 kötü taramadan sonra aklınıza gelen her uygulamayı denemeyi bırakın. Sabırsızlanıp onarma/yazma seçeneklerine tıklamaya başlarsanız, bu kurtarılabilir bir kartı tam bir karmaşaya çevirebilir. @mikeappsreviewer ve @yozora kartın kullanımını durdurma konusunda haklı, ama ben bunu bir adım daha ileri götürürdüm: Kart garip davranıyorsa, yavaşsa veya bağlantısı kesiliyorsa, kendin yap yöntemlerinden önce profesyonel bir kurtarma servisini düşünün.

Ayrıca, modeliniz destekliyorsa Canon cihazınızın çift karta yazıp yazmadığını da kontrol edin. Birçok kişi panikleyip RAW’ın bir kartta, JPEG’in diğerinde olduğunu unutuyor. Bunu birden fazla kez gördüm, lol.

Benim görüşüm:

• kamerada bir kez silindi, sonra çekim durdu = iyi bir ihtimal
  • kart formatlandı = hâlâ mümkün
  • sonrasında çekime devam edildi = ihtimal düşer, bazen çok fazla
  • kart hata gösteriyor veya formatlanmak istiyor = dikkatli olun, bu farklı bir sorun

Kendiniz yapacaksanız, bir kart okuyucu kullanın ve özellikle Canon formatlarını tarayın. Disk Drill bunun için iyidir çünkü genelde CR2, CR3, JPG ve videoyu çok uğraştırmadan işler, ayrıca önizleme dosyaların sağlam mı yoksa mahvolmuş mu olduğunu hızlıca anlamanıza yardımcı olur.

Bir niş şey daha: Kamerada/uygulamada Wi-Fi aktarımı açıksa telefonunuzu da kurcalayın. Canon Camera Connect bazen insanların tamamen unuttuğu kopyalar veya küçültülmüş aktarımlar bırakabiliyor.

Ek okuma için, insanlar genelde tam olarak böyle bir Canon SD kart kurtarma başlığı arıyor:
Gerçek kullanıcılardan Canon SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları

Yani hayır, mutlaka sonsuza kadar gitmiş değiller. Sadece orijinal kart üzerinde denemeler yapmaya devam etmeyin.