Clever AI Humanizer ile Gerçek Kullanıcı Deneyimleri?

Blog yazılarından e-postalara kadar farklı türde yapay zeka içeriklerinde Clever AI Humanizer aracını test ediyorum ve karışık sonuçlar alıyorum. Bazen doğal geliyor, bazen ise bariz şekilde yapay duruyor ya da hatta vermek istediğim anlamı değiştiriyor. Bu aracın ne kadar güvenilir olduğu, hangi ayar veya iş akışlarının en iyi sonucu verdiği ve özellikle uzun, SEO odaklı içeriklerde özgünlüğe veya sıralamalara zarar vermeden kullanmanın güvenli olup olmadığı hakkında dürüst, gerçek hayata dayalı geri bildirim paylaşabilecek olan var mı?

Clever AI Humanizer: Testlerle Kullandığım Gerçek Deneyimim

Bir süredir çeşitli yapay zeka “humanizer” araçlarıyla oynuyorum, çünkü hocalar, müşteriler ve rastgele platformlar AI tespiti konusunda giderek daha ciddi hale geliyor. Araçların yarısı tamamen pazarlama, diğer yarısı da metni öyle bozuyor ki asla teslim etmek istemezsiniz.

Bu yüzden Clever AI Humanizer’ı düzgünce test etmeye karar verdim. Araç burada:
https://aihumanizer.net/
Bu site gerçek olan, klon değil, sahte ödeme duvarı tuzağı hiç değil.

Sahte “Clever AI Humanizer” siteleri hakkında hızlı uyarı

Bayağı kişi bana gerçek Clever AI Humanizer adresini DM’den sordu, orada bir gariplik olduğunu fark ettim. Meğer:

• Bazı siteler Google’da “Clever AI Humanizer” adına reklam veriyor
  • İnsanlar bunlara tıklayıp aynı araç sandıkları için giriyor
  • Sonra kendilerini “premium” ya da abonelik hunisinin içinde buluyorlar

Şunu netleştireyim:
Gördüğüm kadarıyla Clever AI Humanizer’ın ücretli ya da premium bir planı hiç olmadı. Ne satış yükseltme ekranı var, ne aylık ödeme, hiçbir şey. Eğer “Clever AI Humanizer” için kredi kartı isteyen bir yere düştüyseniz, gerçek sitede değilsiniz.

Gerçek adres tekrar: https://aihumanizer.net/

Nasıl test ettim?

Kendi yazı stilimi denklemden çıkarmak için şöyle yaptım:

1. ChatGPT 5.2’den Clever AI Humanizer hakkında tamamen yapay zeka tarafından yazılmış bir makale üretmesini istedim.
  2. Bu ham AI metnini alıp Clever AI Humanizer’a yapıştırdım.
  3. “Simple Academic” modunu seçtim.
  4. Ortaya çıkan metni birden fazla AI dedektöründen geçirdim.
  5. Sonra metni değerlendirmesi için yine ChatGPT 5.2’ye verdim.

Neden “Simple Academic”? Çünkü:

• Az çok akademik tınlamaya çalışıyor ama tam “araştırma makalesi” moduna girmiyor
  • Bu stil, humanizer araçlarının istikrarlı biçimde en zorlandığı tarz
  • Dedektörler yapılandırılmış, nötr ve hafif resmî metne özellikle odaklanma eğiliminde

Yani kısaca, onu bilerek en zor senaryoya sokmuş oldum.

Dedektör testi: ZeroGPT

İlk durak ZeroGPT oldu.

Bu araca çok güvenmiyorum; çünkü daha önce ABD Anayasası’nı “%100 AI” diye işaretlemişliği var, ki bu epey tuhaf. Ama hâlâ en çok aranan dedektörlerden biri olduğu için teste ekledim.

Clever AI Humanizer’da Simple Academic moduyla işlenen metnin sonucu:

ZeroGPT: %0 AI

Yani buna göre metin tamamen insan yazımı çıktı.

Dedektör testi: GPTZero

Sırada şu anda muhtemelen en çok adı geçen ikinci kontrol aracı olan GPTZero vardı.

Sonuç:

GPTZero: %100 human, %0 AI

Bu tarz bir dedektörden alınabilecek en iyi sonuçlardan biri.

Bu aşamada:

• Orijinal metin tamamen yapay zeka tarafından yazılmıştı
  • Clever AI Humanizer bunu yeniden yazdı
  • İki büyük dedektör de metni “insan” olarak sınıflandırdı

Ama hikâyenin sadece yarısı bu.

Peki metin gerçekten iyi okunuyor mu?

Daha önce “AI undetectable” diye pazarlanan ve yarı bozuk İngilizce çıkaran araçları kullandıysanız, durumu biliyorsunuzdur. Bazen dedektörden geçerler ama metin tuhaf, tekrar dolu ya da acayip ifadelerle doludur.

Bu yüzden bir kontrol daha yaptım:

• Clever AI Humanizer’dan çıkan metni aldım
  • Tekrar ChatGPT 5.2’ye verdim
  • Dilbilgisi ve genel kalite değerlendirmesi istedim

ChatGPT’nin kararı:

• Dilbilgisi: sağlam
  • Stil: istenen “Simple Academic” havasıyla tutarlı
  • Ama yine de parlaklık için insan editinden geçmesini önerdi

Açıkçası katılıyorum.

Hangi humanizer veya yeniden yazma aracını kullanırsanız kullanın, en sonda mutlaka manuel bir tur edit yapmayı beklemelisiniz. Size “tek tıkla, editsiz” çözüm satan biri varsa, aslında bir hayal satıyor demektir.

Dahili AI Writer’ını denemek

Bu kısım ilginçti. Clever AI Humanizer’ın artık burada bir AI Writer aracı da var:

Çoğu “AI humanizer” sizden ChatGPT veya başka bir LLM’den aldığınız metni yapıştırmanızı bekler. Bu araç ise:

• İçeriği yazıp aynı anda humanize edebiliyor

Kulağa küçük bir detay gibi gelebilir ama aslında birkaç sorunu çözüyor:

• Yapıyı ve kelime seçimlerini baştan sona kontrol edebiliyor
  • Önce belirgin GPT tarzı kalıpları miras alıp sonra bunları yamamaya çalışmıyor
  • Teorik olarak dedektör skorlarını düşük tutmayı kolaylaştırıyor

Testte şunları yaptım:

• Yazım stili olarak “Casual” seçtim
  • Konu olarak AI humanization istedim
  • Metnin içinde Clever AI Humanizer’dan bahsetmesini söyledim
  • Nasıl tepki vereceğini görmek için bilerek prompt’ta bir hata yaptım

İlk can sıkıcı nokta: kelime sayısı

300 kelime istedim.

Araç bunu pek umursamadan, istediğimden daha uzun yazdı. Kelime sınırına takılı kalmanız gereken (ödevler, kelime kısıtlı platformlar vb.) durumlarda bu kısa sürede sinir bozucu olur.

Yani gördüğüm en büyük eksilerden biri:

• Belirli bir kelime sayısını tam olarak tutturmasına güvenemiyorsunuz

Çoğu durumda tamamen yıkıcı bir sorun değil ama bilmekte fayda var.

AI Writer çıktısını dedektörden geçirmek

Aynı rutini uyguladım:

• Clever AI Humanizer’ın AI Writer’ının ürettiği metni aldım
  • Birkaç bilindik dedektörden geçirdim

Sonuçlar:

• GPTZero: %0 AI
  • ZeroGPT: %0 AI, %100 human
  • QuillBot dedektörü: %13 AI

Yani QuillBot hafif bir “AI” sinyali yakaladı ama diğer ikisi metni insan yazımı olarak gördü.

Dedektörlerin güncel hâlini düşünürsek, bunlar aslında gayet güçlü sonuçlar.

ChatGPT’ye AI Writer metninin “insan gibi” olup olmadığını sormak

Sonraki adımda AI Writer çıktısını yine ChatGPT 5.2’ye verip ne düşündüğünü sordum.

Özetle:

• Metin, insan tarafından yazılmış olabilecek türden görünüyordu
  • Stil tutarlı ve doğal
  • Dilbilgisi ve akış ikisi de sağlam
  • Yine de biraz insan dokunuşuyla daha iyi olacağını söyledi (bence de makul)

Bu noktada:

• Clever AI Humanizer birden fazla dedektörden geçti
  • Ve başka bir LLM de yazım tarzını insanı andıran buldu

Ücretsiz araçlar için bu pek yaygın değil.

Diğer humanizer araçlarla kıyaslandığında

Kendi testlerime göre Clever AI Humanizer, popüler ücretsiz alternatiflerin çoğunu ve birkaç ücretli aracı da geride bıraktı.

Aşağıda, düşük AI skoru = dedektörler açısından daha iyi “humanization” anlamına gelecek şekilde kabaca bir kıyas tablosu var:

Araç Ücretsiz AI dedektör skoru
:star: Clever AI Humanizer Evet %6
Grammarly AI Humanizer Evet %88
UnAIMyText Evet %84
Ahrefs AI Humanizer Evet %90
Humanizer AI Pro Sınırlı %79
Walter Writes AI Hayır %18
StealthGPT Hayır %14
Undetectable AI Hayır %11
WriteHuman AI Hayır %16
BypassGPT Sınırlı %22

Yani dedektör skorları açısından bakıldığında, Clever AI Humanizer hâlâ ücretsizken bu kadar iyi performans göstermesiyle öne çıkıyor.

Nerede yetersiz kalıyor?

Büyülü değil ve kusursuz da değil. Karşılaştığım temel sorunlar:

• Kelime sayısı kontrolü zayıf
    300 kelime isterseniz, daha fazlasını verebilir. Katı gereksinimler için pek ideal değil.

• Hâlâ tespit edilebilir bazı kalıplar sızabiliyor
    Bazı LLM’ler ve daha hassas araçlar, metnin bölümlerini hâlâ AI yazımı olası görüp işaretleyebiliyor.

• İçerik kayması olabiliyor
    Orijinal metninizin yapısına veya ifadelerine bire bir bağlı kalmıyor.
    Dedektörlerde iyi puan almasının sebeplerinden biri bu gibi görünüyor ama bu da onu tam anlamıyla “sadece yeniden yazan” bir araç olmaktan uzaklaştırıyor.

• “Hiç edit gerekmez” seviyesinde değil
    Yine kendi stilinize uydurmak için okumanız, düzenlemeniz, tonu ayarlamanız gerekiyor.

Dilbilgisi ve açıklık açısından, diğer LLM’ler ve dil araçlarının yorumlarına bakarak 10 üzerinden 8–9 civarında derecelendirirdim. Okunabilirlik iyi ve çoğu “undetectable” iddialı araç gibi cümleleri paramparça etmiyor.

Ne yapmıyor: sahte hatalar eklemek

Bazı humanizer araçları bilerek şu tip garip hatalar ekliyor:

• “i had to do it” yerine “I have to do it”
  • Rastgele zaman kaymaları
  • Daha “insansı” görünmek için zorlama yazım hataları

Clever AI Humanizer’da bu tür numaralara pek rastlamadım. Bence iyi bir şey. Evet, hatalar bazen AI tespit skorunu düşürebilir ama:

• Yazınızın kalitesini aşağı çekiyor
  • “AI kontrolünden geçseniz” bile bu kez düşük kalite olarak işaretlenmenize sebep olabiliyor

Bu yüzden, yazarın 5. sınıfı zar zor geçtiği hissini vermeden doğal insan üslubuna yaklaşmaya çalışan araçları tercih ediyorum.

“Hâlâ biraz AI gibi hissetmesi” sorunu

Dedektörler:

• %0 AI
  • %100 human
  • Hiç uyarı yok

dese bile, bazen metnin yapısında o pürüzsüz, hafif aşırı tutarlı AI ritmini hissetmek mümkün. Clever AI Humanizer bunu azaltıyor ama tamamen ortadan kaldırmıyor.

Bu durum aslında sadece bu araca özgü değil. Genel tablo şöyle:

• Dedektörler akıllanıyor
  • Humanizer araçlar uyum sağlamaya çalışıyor
  • İki tarafın da tam kazanamadığı, uzun vadeli bir karşılıklı uyum savaşı içindeyiz

Klasik kedi-fare oyunu.

Peki, Clever AI Humanizer kullanmaya değer mi?

Ücretsiz bir araç için bakarsak, şu an piyasadaki daha iyi seçeneklerden biri olduğunu söyleyebilirim:

• Kayıt duvarı yok
  • “Gerçek kullanmak için pro’ya yükselt” saçmalığı yok
  • AI Writer + humanizer tek yerde
  • Birçok popüler dedektörde güçlü skorlar
  • Dilbilgisi ve okunabilirlik açısından gayet makul

Sadece beklentiyi gerçekçi tutun:

• Asla asla işaretlenmeyeceğinizi garantileyen sihirli bir pelerin değil
  • Metni manuel olarak düzenlemeniz hâlâ şart
  • Kelime sayısını aşma eğilimi var
  • Dedektörler ve politikalar zamanla değişmeye devam edecek

AI humanizer araçlarıyla deneme yapmak istiyorsanız ve ücret istemeden ücretli araçlarla yarışabilecek bir şey arıyorsanız, denemeye değer.

Daha derine inmek isteyenler için ek bağlantılar

AI humanizer araçlarını (dedektör ekran görüntüleriyle birlikte) inceleyen başka bir derleme:
https://www.reddit.com/r/DataRecoveryHelp/comments/1oqwdib/best_ai_humanizer/?tl=tr

Özellikle Clever AI Humanizer hakkında açılmış ayrı bir Reddit başlığı da var:
https://www.reddit.com/r/DataRecoveryHelp/comments/1ptugsf/clever_ai_humanizer_review/?tl=tr

Clever AI Humanizer ile neredeyse aynı “karışık sonuçlar” tecrübesini yaşadım, o yüzden kafayı yediğini falan düşünme.

Kısa versiyon: Ücretsiz araçlar arasında daha iyilerden biri, ama asla körü körüne güvenemezsin ve içine ne verdiğine göre çok farklı davranıyor.

İş maili, deneme ve uzun blog yazıları üzerinde hunharca denedikten sonra gördüklerim:

1. Yapılı, resmi metinleri seviyor

• Akademik tarza yakın yazılar, raporlar, ürün açıklamaları: genelde gerçekten sağlam iş çıkarıyor.
    • “ChatGPT ritmini” yumuşatıyor ve çoğu dedektör sakinleşiyor.
    • Bu tarz içerikler için Clever AI Humanizer’ı araç kutunda tutmaya değer derim.
  2. Kişilik yüklü yazılarda zorlanıyor

• Günlük dilde paylaşımlar, rant’ler, şakalar, “hikâye anlatımı” tarzı blog içerikleri… işte orada tekrar AI gibi hissettirmeye başlıyor.
    • Tonu gereğinden fazla sterilize ediyor ve seni insan yapan tuhaflıkları törpülüyor.
    • Argo dolu bir Slack mesajı ya da shitpost tarzı bir yorumu yapıştırırsam, onu LinkedIn gönderisine çeviriyor.
    • Genelde sonradan argoyu, kısaltmaları ve bilerek bıraktığım birkaç “pürüzlü köşe”yi tekrar eklemek zorunda kalıyorum.
  3. E-postalar tam isabet de olabiliyor, ıskalama da

• Profesyonel e-postalarda fena değil: tonu düzeltiyor, kibar ama robotik olmayan bir hâlde tutuyor.
    • Samimi / yarı resmî e-postalarda ise çoğu zaman fazla resmî ya da tekrarlı oluyor.
    • Birkaç kez, söylediğimin niyetini hafifçe değiştirdiği durumlar da yaşadım; bu da müşteri iletişiminde asla kabul edilemez. Her cümleyi tek tek yeniden oku.
  4. AI dedektörleri hikâyenin tamamı değil

• @mikeappsreviewer’ın gösterdiğine benzer şekilde, popüler dedektörleri aşabildiği oluyor ama bu onu sihirli şekilde “güvenli” yapmıyor.
    • Dedektörden “geçen” bir metnim, hocam tarafından “fazla pürüzsüz ve jenerik” diye kuşkuyla karşılanmıştı.
    • Bağlamı bilen bir insan, dedektörün yakalayamadığı havayı yine de yakalıyor.
  5. @mikeappsreviewer ile hafifçe ayrıştığım nokta

• Gramerinin her zaman 8–9/10 olduğunu düşünmüyorum. Özellikle daha yaratıcı veya konuşma diline yakın içeriklerde, teknik olarak doğru olsa bile “iyi” yazı diyemeyeceğim tuhaf ifadeler ya da yapay geçişler ürettiği oluyor.
    • Ayrıca zaman zaman cümleleri gereksiz yere karmaşıklaştırdığını fark ettim; bu da metni daha az değil, daha çok AI gibi gösterebiliyor.
  6. Artık nasıl kullanıyorum

• Uzun blog yazıları için:
      • Tüm yazıyı tek seferde değil, bölümleri insanileştiriyorum. 2–4 paragraflık parçalar üzerinde 2 bin kelimelik bloklara göre daha öngörülebilir davranıyor.
      • Sonra giriş ve sonuç kısmına kendi sesimi elle yeniden enjekte ediyorum; çünkü “AI tonu” en çok buralarda göze batıyor.
    • E-postalarda: sadece tonu yumuşatmam ya da bir şeyi daha resmî yapmam gerektiğinde. Anlam kayması var mı diye kontrol etmeden asla tamamını yeniden yazdırmıyorum.
    • Yaratıcı / hikâye odaklı her şeyde: çoğunlukla pas geçip tamamen elle düzenliyorum. Kişiliği düzleştirme eğiliminde.
  7. “Bu kesin AI” diye bağırmaması için ipuçları

• Clever AI Humanizer’dan geçirdikten sonra mutlaka:
      • En az birkaç cümleyi kısaltıyorum. Orta uzunlukta, güzel dengelenmiş cümlelere bayılıyor ve bu da belirgin bir işaret.
      • 1–2 somut kişisel detay veya görüş ekliyorum. AI metinleri çoğunlukla spesifiklikten kaçıyor.
      • “Mükemmel” akışı bir cümle kırıntısıyla veya hafif dağınık bir cümleyle bozuyorum.
      • “Sonuç olarak”, “genel olarak”, “ek olarak” gibi, üst üste dizildiğinde dolguya dönüşen ifadeleri temizliyorum.

Özetle, Clever AI Humanizer aslında fena değil ve özellikle yapılı içerik ve uzun makaleler için, ortalıkta dolaşan çoğu “tespit edilemeyen AI” çöplüğüne göre hâlâ öneririm. Ama ona bir taslak düzeltici gibi davran; tek tıkla görünmezlik pelerini gibi değil. Bazı çıktılarda o “bariz AI” hissini alıyorsan, içgüdüne güven ve düzenle; çünkü bunu sadece dedektörler değil, insanlar da fark ediyor.

Ve dürüst olmak gerekirse, “AI içeriğini yüzde 100 insan gibi yapar, hiç düzenleme gerekmez” diyen her araç yazılımdan çok hayal satıyor.

Burada da aynı durum: karışık bir tablo, ama işe yaramaz da değil.

@mikeappsreviewer ve @stellacadente ile çoğunlukla hemfikirim, ama benim deneyimim birkaç noktada biraz farklı:

1. Benim için gerçekten parladığı yerler

• Politika güncellemeleri, iç yazışmalar, SSS maddeleri gibi kısa ve sıkıcı işler.
    • Clever AI Humanizer o “kurumsal nötr” tonu inanılmaz iyi yakalıyor.
    • Testlerimde, 2–3 paragraflık bölümlerde belirgin LLM ritmini tutarlı şekilde yok etti.
    • Dedektörler sakinleşiyor ama daha da önemlisi, insanlar “Bunu ChatGPT ile mi yazdın?” demeyi bırakıyor.
  2. Çuvalladığı yerler

• Girişler ve sonuç paragrafları.
      • Sürekli “Günümüz dijital dünyasında” ya da “Sonuç olarak bu durumun önemini vurgular…” gibi aşırı klişe açılışlara dönüyor.
      • Dedektörler “%100 insan” dese bile, tüm gün online içerik okuyan biri o yapay havayı hemen yakalıyor.
    • Fikir ağırlıklı, duygulu içerik.
      • Öfkeli ya da sivri bir yazıyı humanize edince, tüm keskinlikleri törpülüyor ve ortaya kararsız, tatsız bir metin çıkıyor.
      • Dedektörler açısından işe yarıyor olabilir ama sesi, üslubu tamamen öldürüyor.
  3. Tonun “fazla steril” olması konusunda biraz farklı düşünüyorum

• Benim durumda, müşteri dokümanlarının biraz sıkıcı ve risksiz duyulmasını isteiyorum.
    • Clever AI Humanizer garip biçimde o orta noktayı çok iyi vuruyor: ne tam robotik ne de tam doğal, tam… kurumsal-insan.
    • Marka işleri için bu aslında bir özellik, hata değil. Kişisel blogda asla kullanmam ama.
  4. Dedektörler vs gerçek insanlar

• GPTZero ya da ZeroGPT’deki yüzde oranlarına takılmayı bıraktım. Zaten yarı zamanlı olarak birbirleriyle çelişiyorlar.
    • Şimdi yaptığım şey:
      • İçeriği Clever AI Humanizer’dan geçirmek.
      • Yüksek sesle okumak.
      • Cümle yapısında bir metronom duyarsam, birkaç cümleyi elle bölüp, bir tane garip derecede spesifik detay ya da küçük bir parantez eklemek.
    • O son adım, her yerde “%0 AI” kovalamaktan çok daha fazla fark yaratıyor.
  5. Benim için işe yarayan pratik çalışma şekli

• Taslağı istediğin herhangi bir yapay zekâ ile yaz.
    • Sadece gövdeyi (ilk ve son paragrafı değil) Clever AI Humanizer’dan geçir.
    • Giriş ve sonucu baştan, tamamen kendin yaz.
    • “Ayrıca”, “buna ek olarak”, “genel olarak” gibi tekrar eden bağlayıcı ifadeleri tara ve çoğunu sil.
    • Deseni kırmak için “Açıkçası, en sinir bozucu kısmı bu.” gibi 1–2 kısa, “kusurlu” cümle ekle.
  6. Clever AI Humanizer elde tutmaya değer mi?

• Bloglar, raporlar, dokümantasyon için: evet, gayet sağlam ve hâlâ en iyi ücretsiz seçeneklerden biri.
    • Kendi benzersiz sesini ya da yaratıcı yazım tarzını taklit etmeye çalışıyorsan: bazen tespiti zorlaştırıyor ama kişiliğini korumak için onunla resmen boğuşmak zorunda kalıyorsun.
    • Tek tıkla çözüm değil, süreçteki makul bir ara adım gibi.

Dolayısıyla sonuçların “bazen doğal, bazen bariz şekilde yapay zekâ” gibi hissettirmesi aslında mantıklı. Clever AI Humanizer yapıyı düzeltmede ve temel dedektörleri geçmede oldukça iyi, ama sana sihirli şekilde insan sesi veremiyor. O kısmı hâlâ senin elle katman katman eklemen gerekiyor.