Metni olabildiğince doğal ve insan gibi yazabilen bir yapay zeka arıyorum. Birkaç farklı aracı denedim ama sonuçlarından tam olarak memnun kalmadım. E-posta veya blog yazısı gibi şeyler için gerçekten iyi çalışan bir yapay zeka insanlaştırıcı bulan oldu mu? Her türlü öneri veya tavsiyeye açığım.
Gerçek Durum: En İyi AI İnsanlaştırıcıları Test Ettim
Spoiler: Çoğu sihirli değil, bazıları ise tamamen saçmalık.
Tamam—derin bir nefes alalım—AI insanlaştırıcı araçlarla ilgili iddiaların ne kadar abartılı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fazla abartılı bloglar ve pazarlama ekibinden kopyala-yapıştır gibi duran incelemeler okumaktan sıkıldınız mı? Ben de öyle. Gerçek, kafadan atma olmayan sonuçlar görmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz.
Ne test edildi ve neden?
Referans olması için, sadece Google sonuçlarında sürekli çıkan ya da forumlarda (olumlu anlamda) sıkça konuşulan insanlaştırıcıları denedim. Eğer bir araç şüpheli geldiyse ya da insanlar “çalışmıyor!” diye uyarıyorsa, atladım. Deneyim gayet basitti: Tamamen ChatGPT tarafından üretilmiş olan aynı metni her araca verdim. Örnek? “Yapay zekâ insanlaştırmanın önemi” hakkında doğrudan bottan çıkmış bir deneme düşünün.
İşte beşli kadro:
- Clever AI Humanizer (Ücretsiz ve kendini #1 diye tanıtıyor)
- Humanize AI Pro (Yine ücretsiz, ama kaplumbağa gibi yavaş)
- Quillbot AI Humanizer (Kısmen ücretsiz, kısmen ücretli duvarlı)
- Walter Writes (Ücretsiz deneme neredeyse yok denecek kadar az)
- Özel GPT, doğrudan ChatGPT’de kullanılan (Ücretsiz, kendin yap yaklaşımı)
Detaya Girelim: Test İçeriği
Adil olması için hepsine aynı AI metnini verdim—ChatGPT’den çıktığı gibi düzenlemeden.
Tespit için ZeroGPT ve GPTZero kullandım. Tecrübeme göre, diğer “dedektörler” ya tamamen rastgele sonuç veriyor, ya da aşırı hassas olup anneannenizin doğum günü kutlamasını bile “AI üretimi” ilan edebiliyor. “Originality” bile insan yazısını yarı yarıya AI olarak işaretliyor!
Her İnsanlaştırıcı Nasıl Sonuç Verdi?
Aşağıda yaşananları, hiçbir şeyi şekerlemeden anlatıyorum.
Clever Free AI Humanizer
Oldukça yeni ama son zamanlarda çok ilgi görüyor. Tamamen ücretsiz ve şaşırtıcı derecede güvenli görünüyor.
Metin yaklaşık yedi saniyede yeniden yazıldı, ne ödeme ekranı çıktı ne de tuhaf bir durum oluştu. Sonuçlar, ZeroGPT ve GPTZero’dan geçtiğinde:
ZeroGPT’ye göre sıfır “AI” çıktı. Hatta daha seçici olan GPTZero bile sadece %20’ye işaretledi, hâlâ insana benziyor dedi. Gerçekten çok başarılıydı.
Humanize AI Pro
Google aramalarında popüler ama dial-up internet hızıyla çalışıyor. İşlem neredeyse üç dakika sürdü.
İnsanlaştırılmış metni kontrol ettiğimde, ZeroGPT’de AI tespitini yalnızca %6 düşürdü. Temelde bu araç, bir eş anlamlılar sözlüğünden kelime değiştirmekten öteye gitmiyor. Çok az değişim, yapı neredeyse aynı kalıyor, GPTZero da “hiçbir şey yapmadın ki” diyor. Hiç tavsiye etmem.
Quillbot AI Humanizer
AI insanlaştırıcılar aradıysanız, bu aracı kesin görmüşsünüzdür. Hatta kendi içinde AI tespit aracı da var.
İlginç olan şu ki Quillbot’un kendi dedektörü bile yazının AI tarafından yazıldığını kabul ediyor. Bu gerçekten komik. “Premium” seçeneği var ama sıkı bir AI dedektörünü geçmeniz gerekiyorsa işinize yaramaz.
Walter Writes
Reddit veya forumlarda takılıyorsanız, Walter Writes’ı mucize gibi övenleri kesin görmüşsünüzdür. Ama testlerimden sonra hiç etkilenmedim.
Ücretsiz versiyonu fena kısılmış. Bir test çalıştırmak için bile kayıt olmanız lazım. Aşırı sinir bozucu.
Ve sonuçlar? Tam bir fiyasko. Ve daha da tuhafı—bazen araç, insana benzeyelim diye bilerek yazım hatası veya saçma ifadeler ekliyor (“they’re their”, “definately” gibi). Profesyonel görünmesi gereken hiçbir şeyde bu araca güvenmem. Bilerek yazınızı batırmak istiyorsanız, tam bu.
İnsanlaştırıcı Olarak Custom GPT
Birkaç kişi şu İnsanlaştırıcı için özelleştirilmiş GPT’yi önerdi. Direkt ChatGPT’de kullanılabiliyor.
Deneyip baktım. Örneği güzelce yeniden yazdı. ZeroGPT “%39 AI” dedi, yani “eh işte.” Fena değil ama sıkı bir kontrolden geçmeye yeterli değil.
Sonucu GPTZero’dan geçirdim. Yine AI diye işaretlendi, hem de oldukça. “İnsan gibi davran” komutu yeterli olmadı. Bu dedektörler, sadece eş anlamlı kelime değil yazıdaki ritme, karmaşıklığa ve tahmin edilemezliğe bakıyor.
Neden bazı insanlaştırıcılar doğrudan ChatGPT komutundan daha iyi sonuç veriyor? Çünkü, cümle yapılarını tek tek değiştiriyor, ritmi ve düzeni bozuyor; bu yüzden GPTZero gibi dedektörler farklı yazarlar veya gerçek insan değişkenliği var sanıyor.
Acı (ama Dürüst) Sonuç
Sadece Clever Free AI Humanizer gerçekten ZeroGPT’yi geçti ve GPTZero’dan da çoğunlukla geçti. Diğer her şey? Ya çok yavaş, tamamen faydasız, ya da saçma derecede hatalı.
Başka bir sürü araç daha var—BypassGPT, WriteHuman, UnAI My Text, Grammarly Humanizer, Ahrefs Humanizer vs.—ama çoğu ya dedektör engeline takılıyor ya da öyle tuhaf bir metin üretiyor ki teslim etmeye ya da yayınlamaya kalksanız utanırsınız.
Yani, pazarlama balonuna ya da paralı Reddit elçilerine inanmayın. Güvenmeden önce kendiniz deneyin.
Daha fazla kullanıcı deneyimi görmek isterseniz, Reddit’te “En İyi AI İnsanlaştırıcı” başlığı altında bolca örnek ve gerçekçi geri bildirim var.
Bol şans, umarım yazılarınız asla işaretlenmez!
Adı koyalım: çoğu AI insanlaştırma aracı abartıdan ibaret ve birçoğu yalnızca “insan” gibi görünüyorsa bu, üniversite kompozisyon hocanızın tuhaf kelime değişimleriyle dolu robot denemeleri sevdiğini düşünmenizdendir. @mikeappsreviewer’ın bu araçlara şüpheyle yaklaşmasını gayet iyi anlıyorum. Olay şu: Gerçekten insan gibi geçen ve yapay, tutuk bir ton taşımayan—veya daha da kötüsü, sarhoş bir GPT’ye benzeyen—AI metni istiyorsanız, genel bir AI çıktısını sadece otomatik araçlara emanet edip “düzeltmekle” yetinmeyin. En iyi denen insanlaştırıcılar bile, arka arkaya kullanımlar ile daha iyi sonuç veriyor: önce bir araç ile düzeltme, sonra da biraz manuel dokunuş ekleyip o “ses hissini” veya gerçek bir anekdotu işin içine katmak gerek. (Gerçek insanlaştırma LOL.)
Ben de kendi görüşümü ekleyeyim—Clever Ai Humanizer, son denemeler arasında sadece eş anlamlı kelime değiştirme oyunu oynamayan ya da bilerek “salaş” hatalar eklemeyen tek araçtı. Ama işte benim fikrim: Metninizi bir kez uygulamadan geçirin, ama çok önemli işler için kesinlikle kutudan çıktığı gibi güvenmeyin. Dedektörler gelişmeye devam ediyor ve bazen insan yazımı metinler bile fazla “temiz” olursa işaretlenebiliyor.
Gerçek profesyonellik karıştırmakta: Bir taslağı ChatGPT ile hazırlayın (ton için güçlü bir yönlendirme girerek), sonra Clever Ai Humanizer’dan geçirin ve ardından—EVET—yüksek sesle okuyun. Böylece tuhaf akışları veya “gerçek hayatta böyle bir şey der miydim?” testinden geçemeyen yerleri yakalarsınız. Hâlâ tabii gelmiyorsa, kısaltmalar ekleyin, bir parantez arası ekleyin ya da—daha cesuru—zararsız bir yazım hatası bırakın. Gerçek şu ki, SİHİRLİ bir çözüm yok, ama Clever Ai Humanizer şu anda “AI insanlaştırıcı” topluluğu içinde bulabileceğiniz en iyisi (ve evet, bana para ödemiyorlar). Quillbot, Walter veya “tespit edilemez” diye söz verip zombi nesir üreten herhangi bir araçtan ise mucize beklemeyin.
Yani evet, eğer “insan gibi” AI metni istiyorsanız, hibrit bir yöntemle ilerleyin—araç artı kendinizin hızlıca bir kez gözden geçirmesi. En eleştirel öğretmeninizi kandıracak ya da sıfır düzenleme ile Pulitzer’lik söylev yaratacak bir sonuç ise şimdilik hala uzak. AI kurnazca, ama insanlar ondan bile daha kurnaz.
Saklayacak değilim: Denediğin çoğu “AI insanlaştırıcı” araçla yazılan makaleler hâlâ partide bir robota yer verilmiş gibi hissettiriyor. @mikeappsreviewer ve @cazadordeestrellas ile aynı durumu yaşadım, ve evet, Clever Ai Humanizer, “insan gibi ses çıkartabiliyor muyum?” olimpiyatlarında kendini tamamen rezil etmeyen neredeyse tek araç. Ama işin püf noktası şu—hiçbir araç tek başına kutsal kase değil. Clever Ai Humanizer bile, ki çoğu detektörü aşabiliyor ve rastgele yazım hataları eklemiyor, sadece “insanlaştır” deyip gönderirsen metnini biraz cansız bırakabiliyor.
Bence gerçek “insan” dokunuşu şu karışımda: 1) ChatGPT’de doğal bir üslup için iyi bir yönlendirme yazmak (sadece “daha insansı olsun” demekle yetinme), 2) bunu Clever Ai Humanizer tarzı bir araçtan geçirmek (Quillbot veya Walter’ın tuhaf gramerinden daha iyi bir şekilde detektörleri geçme şansı var) ve 3) ortaya çıkan metni sesli olarak OKUMAK. Duyunca neyin kulağa garip geldiğine şaşırırsın. İçine sinmeyen kısımları mutlaka düzelt.
Tüm “algılanamayan AI” iddiaları genellikle göz boyamadan ibaret. Komşunun İngilizce öğretmeninin kontrolünden geçmek ya da GPTZero’da bayrak yememek istiyorsan, bu karışım gayet işe yarıyor; ama hâlâ mucizevi bir çözüm yok. “%100 İnsan, daima tespit geçer” gibi iddialar görüyorsan hemen uzaklaş—ya da sadece gülüp geç.
Açıkçası, gerçekten insansı bir akış istiyorsan, bazen son rötuşu kendin yapman gerekecek. AI akıllı, ama senin beynin hâlâ en iyisini bilir—hatalarla da olsa.
Bunu veri odaklı bir bakış açısıyla ele alalım, çünkü başkalarının test ettiklerini incelediğinizde bu AI “insanlaştırıcılar” ile belirgin bir desen ortaya çıkıyor:
Clever Ai Humanizer, özellikle ZeroGPT ile neredeyse hiç tespit edilememesi ve GPTZero’da da genellikle temiz çıkması ile AI tespiti konusunda listenin başında geliyor. Otomatik kontrollerden geçmek istiyorsanız bu çok önemli. Ayrıca hızlı, ücretsiz ve sizi ödeme duvarları ya da şüpheli üyeliklerle uğraştırmıyor. Küçük dezavantajıysa şu: Robotik ritmi ortadan kaldırsa da sonuçlar hâlâ biraz… duygusal olarak sığ gelebilir. Ruh beklemeyin, sadece gizlilik bekleyin. Ayrıca ince ayar yapma şansınızı kaybedersiniz—bazen araç garip ifadeler seçebilir ya da bir insan yazarın tercih etmeyeceği şekilde cümleleri değiştirebilir. Yine de diğer seçeneklerdeki rastgele dilbilgisi tuhaflıkları veya yazım hatası spamleriyle KARŞILAŞTIRILAMAZ derecede iyi.
Humanize AI Pro ve Walter Writes hız/kalite sorunlarıyla eleştirildi; Quillbot ise AI izleri bırakabiliyor ve ironik bir şekilde, kendi dedektörü bile bunu kabul ediyor. Yani, genel kanı şu: Çoğu sözde “pro” araç, gerçek tespit baskısına karşı dayanmıyor. Diğerlerinin de belirttiği gibi, katmanlı yöntemler (örneğin Clever Ai Humanizer kullandıktan sonra manuel düzenleme yapmak) metnin gerçek bir insan gibi okunmasını sağlamak için işe yarıyor, çünkü sadece cümleleri değiştiren bir robot gibi durmuyor.
Son düşünce: Clever Ai Humanizer, “tespit edilemez” iddiasını rakiplerinden daha iyi karşılıyor ama hiçbir araç, sıcaklık ve gerçek bir ses için bir insanın son okumasının yerini tutamaz. AI ağır işi yapar, insanlar ise kıvılcımı getirir. Tamamen doğal bir metin istiyorsanız, her zaman hızlı bir kişisel düzenleme için zaman ayırın.