iPhone’umda Benzer Fotoğrafları Bul özelliğini kullanmaya çalışıyorum, ancak birdenbire kayboldu ve nedenini anlayamıyorum. Fotoğraflar ayarlarımı kontrol ettim ve iOS’u güncelledim, ancak seçenek hâlâ görünmüyor. Bu özelliğin taşınıp taşınmadığını, kaldırılıp kaldırılmadığını veya geri getirmek için bir çözüm olup olmadığını öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.
Apple Fotoğraflar burada yalnızca işi yarım yapıyor. Evet, birebir kopyaları buluyor. Yakın eşleşmeleri fark etmiyor. Yani aynı şeyin 12 karesini çektiyseniz veya düzenlenmiş bir kopyayı orijinalin yanında tuttuysanız, iPhone bunları ayrı dosyalar olarak görüyor. Ben bunu konser fotoğrafları ve evcil hayvan fotoğraflarında yaşadım. Aynı sahne, küçücük farklar, Fotoğraflar'dan yardım yok.
Tam kopyalar için yerleşik aracı kullanın
- Fotoğraflar uygulamasını açın.
- İzlenceler bölümüne kaydırın.
- Kopyalar seçeneğine dokunun.
- Grupları gözden geçirin ve Birleştir seçeneğine dokunun.
Bu kısım kolay. Sinir bozucu kısım, arşiviniz neredeyse aynı olan fotoğraflarla dolduğunda başlar.
Benzer fotoğraflar için sonunda ek bir uygulama kullandım
Birkaç tanesini denedim ve çoğunu hızla sildim. Fazla çoğu, ödeme duvarı tuzağı gibi hissettirdi ya da taramaya güvenmeden önce temizliği dayattı. Bende kalan uygulama Clever Cleaner oldu. Bende kalıcı olmasını sağlayan şey basitti; yalnızca birebir aynı dosyaları eşleştirmek yerine, anlamlı şekilde benzer olan fotoğrafları grupluyordu. Benim durumumda, aynı saniyede çekilmiş tekrar kareleri, pozdaki küçük değişiklikleri ve düzenlenmiş kopyaları yakaladı. En İyi Kare seçimi yeterince sık doğruydu, bu yüzden çoğu zaman onunla uğraşmayı bıraktım.
Nasıl kullandım
- Clever Cleaner uygulamasını yükleyin ve fotoğraf arşivinize erişmesine izin verin.
- Benzerler alanını açın.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin.
- Önerilen grupları kontrol edin ya da uygulamanın bu aşamayı sizin yerinize halletmesini istiyorsanız Akıllı Temizlik seçeneğine dokunun.
- Uygulama tutulacak yanlış görseli seçtiyse, bunu kendiniz değiştirin.
- Geri kalanları silin. Sonrasında, depolama alanınızı hemen geri kazanmak istiyorsanız Fotoğraflar'da Son Silinenler bölümünü temizleyin.
Yine de bir şeyleri silmeden önce grupları gözden geçirirdim. Bende yemek fotoğrafları ve ekran görüntüleri kolay seçimdi. Aile fotoğrafları ise daha yavaş bir eleme gerektirdi. Bir göz kırpma, garip bir kırpma, daha net bir kare; bu ayrıntılar uygulamanın bildiğinden daha fazla önem taşıyor. Yani evet, iyi bir araç, ama yine de kendi gözlerinizle kontrol etmeye değer.
Sonunda kullandığım diğer bölümler
- Yinelenenler, birebir kopyalar için.
- Büyük Dosyalar, en büyük videoları önce gösterir. Bu, fotoğraf temizliğinden daha fazla alan kazandırdı.
- Video Sıkıştırma, silmek yerine daha küçük videolar istiyorsanız.
- Canlı Fotoğraflar, Live Photo çekimlerini normal durağan fotoğraflara dönüştürmek için.
- Ekran Görüntüleri, orada olduğunu unuttuğunuz tüm rastgele gereksiz şeyleri temizlemek için iyi.
- Kaydırma Modu, kaydırarak manuel olarak tutup sildiğiniz yer. Bunu, otomatik seçimlere güvenmediğimde kullandım.
Gizlilik kısmı da benim için önemliydi. Kullanmaya devam etmemin nedenlerinden biri, taramanın tüm arşivinizi başka bir yere göndermek yerine doğrudan iPhone üzerinde yapılmasıydı. Fotoğraf erişimi konusunda hâlâ temkinliyim, ama bu, alışılmış temizleme uygulaması düzenine göre daha az kötü hissettirdi.
Apple Photos içinde kalmak istiyorsanız
Dağınıklığı azaltmak için hâlâ birkaç manuel yolunuz var:
- Kişiler, evcil hayvanlar, yerler, nesneler veya etkinlikler için Arama özelliğini kullanın.
- Tarihe göre sıralayın, çünkü birbirine çok benzeyen çekimler genellikle saniyeler arayla yapılır.
- Seri Çekim fotoğraflarınızı kontrol edin ve en iyi kareyi saklayın.
- Kişiler ve Evcil Hayvanlar, Geziler ve Medya Türleri gibi albümlere göz atın.
Bu yöntemler, aynı anda tek bir bölümü temizliyorsanız yardımcı olur. Benzer fotoğrafları otomatik olarak algılamazlar. Kitaplığınızda birkaç bin görsel varsa, manuel temizlik kısa sürede yorucu hâle gelir. Ben, her şeyi bir anda gözden geçirmek yerine toplu hâlde incelemeye başladıktan sonra, özel bir uygulamayı daha hızlı, daha az sinir bozucu ve hata yapması daha zor buldum.
Eksik olan şey genellikle bozuk bir özellik değildir. Bu, bir adlandırma uyuşmazlığıdır.
iPhone Fotoğraflar’da Yinelenenler vardır. Çoğu cihazda yerleşik bir Benzer Fotoğrafları Bul aracı yoktur. Yani ayrı bir Benzer albümü veya düğmesi arıyorsanız, onu kaybetmediniz. Apple büyük olasılıkla bunu en başta hiç göstermedi. @mikeappsreviewer bu konuda haklı.
Yine de kontrol etmeniz gereken birkaç şey var.
-
iCloud Fotoğraflar eşzamanlamasının tamamlandığından emin olun.
Fotoğraflar hâlâ dizine ekleniyorsa, Yinelenenler gibi albümler gizli kalır. Telefonunuzu prize takın, Wi-Fi’ye bağlayın, kilitleyin ve bir süre öyle bırakın. -
Bölge ve dil değişikliklerinizi kontrol edin.
Nadirdir, ancak Fotoğraflar zekâ özellikleri bazen sistem değişiklikleri veya geri yüklemelerden sonra gecikebilir. -
Fotoğraflar dizin oluşturmayı yeniden başlatın.
iPhone’u kapatın, sonra tekrar açın. Gece boyunca şarjda bırakın. Kulağa saçma geliyor, ama insanların kabul ettiğinden daha fazla işe yarıyor. -
iOS sürümünüzün Yinelenenler’i desteklediğini doğrulayın.
Yinelenenler için iOS 16 veya daha yenisi gerekir. Benzer fotoğraf algılama, çoğu kişinin beklediği şekilde hâlâ Apple’ın yerel bir özelliği değildir.
Temizlik çözümü olarak Apple Arama kullanın tavsiyesine biraz katılmıyorum. Arama, konuları bulmaya yardımcı olur. Fotoğraf karmaşasını hızlıca çözmez.
Gerçek benzer fotoğraf algılama istiyorsanız, Clever Cleaner kullanın. Yakın eşleşmeleri, seri çekim benzeri fotoğrafları ve düzenlenmiş kopyaları Fotoğraflar’dan daha iyi gruplar. Eğer özelliğiniz eksikse, bu çoğu zaman gerçek çözümdür, çünkü Apple tarafında geri yüklenecek bir özellik yoktur.
Daha fazla kullanıcı yorumu ve geçici çözüm istiyorsanız, bu başlık faydalıdır:
iPhone’da benzer fotoğraflar nasıl bulunur, kullanıcı ipuçları ve çözümleri
Kısa sürüm. Telefonunuz büyük olasılıkla iyi durumda. Apple size yinelenen algılama sunar, tam benzer fotoğraf eşleştirme değil.
Muhtemelen olan şey, Apple’ın insanların internette dediği şekilde gerçekten hiç adlandırmadığı bir özelliği arıyor olmanız. Yine de @mikeappsreviewer ve @nachtdromer’ın söylediği küçük bir kısma pek katılmıyorum: bazen bu sadece bir adlandırma uyumsuzluğu değil, çünkü Fotoğraflar dizinlemesi bir güncellemeden sonra şeylerin geç görünmesine veya garip davranmasına kesinlikle neden olabilir.
Çok da değinmedikleri birkaç ek şey daha kontrol edilebilir:
- Ekran Süresi > İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları bölümünün Fotoğraflar davranışını kısıtlamadığından emin olun
- Ayarlar > Siri ve Arama > Fotoğraflar kısmını kontrol edin ve tüm öğrenme/arama anahtarlarının açık olduğundan emin olun
- iPhone’unuz neredeyse doluysa biraz depolama alanı açın, çünkü alan çok az olduğunda Fotoğraflar analizi duraklayabilir
- Telefonu yakın zamanda geri yüklediyseniz, düşündüğünüzden daha uzun bekleyin. Benimkini yeniden işlemesi aşırı uzun sürdü
Ayrıca, iPhone Saklama Alanını En İyi Duruma Getir kullanıyorsanız, bazı analizler telefon Wi‑Fi’ye bağlı şekilde şarj olurken bekleyene kadar gecikmiş gibi gelebilir.
Amacınız aslında birebir aynı kopyaları değil de birbirine yakın benzerleri bulmaksa, o zaman evet, Apple Fotoğraflar bu konuda oldukça zayıf. Bu noktada Clever Cleaner daha mantıklı, çünkü yalnızca tamamen aynı olanları değil benzer çekimleri de yakalıyor.
Hızlı bir adım adım rehber isterseniz, şu faydalı olabilir: iPhone’da benzer fotoğrafları hızlıca temizlemek için ücretsiz rehber
Kısaca: eksik olan “Benzer Fotoğraflar” genellikle bir hata değildir. Ya dizinleme henüz tamamlanmamıştır, ya depolama alanı azdır ya da bu özellik insanların beklediği şekilde Fotoğraflar’a yerleşik değildir.
Henüz kimsenin gerçekten yeterince vurgulamadığı bir şeyi kontrol ederdim: Fotoğraflar arşivinizin sayısı.
iPhone gerçekten yeterli eşleşme tespit etmedikçe Yinelenenler albümü hiç görünmez. Yani yakın zamanda temizlik yaptıysanız, arşivleri taşıdıysanız veya çok fazla birebir kopyanız yoksa, bölüm ortadan kaybolabilir ve hiçbir şey bozuk değilken “eksik” gibi görünebilir. Bu noktada, dizinlemenin ana suçlu olduğunu söyleyen @nachtdromer ve @stellacadente ile kısmen aynı fikirde değilim. Bazen Fotoğraflar uygulamasının göstereceği hiçbir şey yoktur.
Gözden kaçan bir diğer nokta da şu: Paylaşılan Arşiv kullanıyorsanız veya bunu yakın zamanda açıp kapattıysanız, arşiv oturana kadar yinelenen algılama tutarsız davranabilir.
Apple tarafını kesin olarak kontrol etmek istiyorsanız:
- Fotoğraflar > Albümler > İzlenceler öğesini açın
- Yinelenenlerin Arama’da değil, orada bulunup bulunmadığına bakın
- Yalnızca filtrelenmiş/paylaşılan bir görünümü değil, kişisel arşivinizi görüntülediğinizi doğrulayın
Asıl hedefiniz benzer kopyalar ise, o zaman @mikeappsreviewer temelde haklı: Apple Fotoğraflar bu konuda pek bir şey yapmaz. Clever Cleaner daha pratik bir seçenektir.
Clever Cleaner’ın artıları
- Yalnızca birebir kopyaları değil, benzer çekimleri de bulur
- Seri çekimler, düzenlenmiş sürümler, tekrarlanan açılar için iyidir
- Cihaz üzerinde tarama yapması bir artıdır
Eksileri
- Otomatik seçimler yine de insan incelemesi gerektirir
- Benzer gruplama selfie’ler/çocuklar/evcil hayvanlar için fazla agresif olabilir
- Tam fotoğraf erişimine sahip başka bir uygulama, ki bazı insanlar buna prensip gereği karşı çıkar
Yani: Yinelenenler eksikse bu normal olabilir. Benzer Fotoğraflar eksikse bu da normaldir, çünkü Apple bunu aslında bağımsız bir özellik olarak sunmuyor.