Fotoğrafları, uygulamaları ve eski mesajları silmeme rağmen iPhone depolamam her gün artmaya devam ediyor. Depolamanın bu kadar hızlı dolmasına neyin sebep olduğunu, bunun sistem verileri, önbelleğe alınmış dosyalar veya iCloud eşzamanlaması olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Gerçek nedeni bulmak ve iPhone depolamamın her gün dolmasını nasıl durduracağım konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bu benim iPhone’umda da olmuştu. Neredeyse hiç dokunmadığım günlerde bile depolama alanı durmadan küçülüyordu. Bu tek bir hata ya da devasa bir dosya değildi. iOS zamanla arka planda gereksiz verileri biriktiriyor ve toplam miktar fark ettirmeden artıyor.
Önce neyin yer kapladığını kontrol edin
Rastgele şeyleri silmeye başlamayın.
Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü açın ve yüklenmesi için bir dakika bekleyin. Uygulamalar, fotoğraflar, mesajlar, iOS ve sistem verileri arasındaki dağılımı göreceksiniz. Ben oraya baktığımda sorun çok daha az belirsiz hale geldi. Önce en büyük kategoriyi bulmanız gerekir, yoksa zaman kaybedersiniz.
Genelde asıl suçlu fotoğraflardır
Çoğu kişi için bu, kamera rulosudur. Benimki varlığını unuttuğum şeylerle doluydu.
Yaygın yer kaplayanlar:
- Aynı fotoğrafı beş kez çekmekten kalan neredeyse aynı kareler
- Eski ekran görüntüleri
- Live Photos
- Seri çekimler
- Büyük video dosyaları
Fotoğraflar’daki Yinelenenler albümü biraz yardımcı olur, ama sadece birebir aynı olanları yakalar. Benimkinde gerçek yinelenenlerden çok daha fazla benzer fotoğraf vardı, bu yüzden Apple’ın yerleşik temizleme aracı pek işe yaramadı.
İlk olarak ne kullandım
Eğer en büyük kategoriniz Fotoğraflar ise, binlerce görseli elle sıralamaya çalışmadan önce Clever Cleaner ile başlamanızı öneririm.
Benim için öne çıkan şey, hedef aldığı gereksiz içerik türleriydi:
- Benzer fotoğraflar
- Yinelenen fotoğraflar
- Ekran görüntüleri
- Live Photos
- Büyük medya dosyaları
Benzer fotoğrafları gruplaması asıl faydalı kısımdı. Neredeyse aynı kareleri bir araya topladı ve hangisinin saklanmaya daha uygun göründüğünü önerdi. Apple bu konuda çok şey yapmıyor.
Ayrıca silme işlemlerini kendim onaylıyor olmam da hoşuma gitti. Hiçbir şey kendi kendine silinmedi; bu da fişler, iş fotoğrafları veya araya karışmış aile görüntüleri varsa önemli.
Live Photos da büyük yer kaplayanlardan biriydi. İnsanlar her birinin bir sabit görüntüyle birlikte kısa bir klip de içerdiğini unutuyor. Yıllardır birikmiş bunlar varsa, eskilerini normal fotoğraflara dönüştürmek düşündüğünüzden daha fazla alan açar. Ben bunu yaptım ve kayda değer miktarda yer geri kazandım.
Uygulamalar insanların beklediğinden daha çok şişiyor
Bütün suç fotoğraflara atılıyor ama benim telefonumda ikinci sırada uygulamalar vardı.
Yayın uygulamaları, sosyal medya uygulamaları ve sohbet uygulamaları indirmeleri, önbelleği ve artıkları tutar. Ana Ekran’da küçük görünen bir uygulama, aylar içinde birkaç GB’a çıkabilir.
Önce iPhone Saklama Alanı’ndaki en büyük uygulamalara bakın. Biri gereğinden fazla şişmiş görünüyorsa, şunlardan birini denerdim:
- Kullanılmayanı kaldır
- Sil
- Birikmiş uygulama verilerini temizlemek için yeniden yükle
Ayrıca Apple’ın Kullanılmayan Uygulamaları Kaldır seçeneği de işe yarar; özellikle sonradan kullanırım diye yükleyip hiç açmadığınız bir sürü şey varsa.
Mesajlar gereğinden fazla göz ardı ediliyor
Bu beni biraz şaşırttı.
Eski sohbetler, siz temizlemediğiniz sürece fotoğrafları, videoları, GIF’leri, ses kayıtlarını ve ekleri sonsuza kadar saklar. Ben yıllar önce bitmiş konuşmaların içinde gizlenmiş devasa ekler buldum. Bunları kaldırmak bana hızlıca alan kazandırdı.
Sistem Verileri dağınıktır ve her zaman düzeltilemez
Fotoğraflar ve uygulamalar normal görünüyorsa ama depolama hâlâ fazla dolu gibiyse, Sistem Verileri’ne bakın.
Bu bölüm günlükleri, önbellek dosyalarını, geçici dosyaları ve iOS’in diğer artıklarını kapsar. Burada çok fazla kontrolünüz olmaz. Bazen ortada belirgin bir neden yokken şişer. Sinir bozucu mu? Evet. Elle temizlemesi kolay mı? Pek değil.
Ben olsam şu sırayı izlerdim
Benim kullanacağım sıra şöyle olurdu:
- iPhone Saklama Alanı’nı açın
- Fotoğraflar çok büyükse, Clever Cleaner ile temizleyin
- Büyük videoları ve eski ekran görüntülerini kaldırın
- En büyük uygulamaları kontrol edin
- Çok yer kaplayan mesaj eklerini temizleyin
- Telefonu yeniden başlatın ve depolamayı tekrar kontrol edin
Çoğu zaman iPhone’unuz durduk yere kendi kendine dolmaz. Genelde aylar boyunca biriken veriler, fotoğraflar, uygulama önbelleği, mesaj medyaları ve arka plan dosyaları olur; sonra bir gün depolama uyarısını görürsünüz ve size birden olmuş gibi gelir.
Depolamanız her gün büyüyorsa, önce fotoğraflara değil senkronizasyon ve önbelleğe bakardım. Bu konuda @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Elbette birçok kişi için fotoğraflar çok yer kaplar, ama günlük artış genelde arka plan etkinliğine işaret eder.
Şunları kontrol edin:
- Ayarlar, Apple Kimliğiniz, iCloud, Fotoğraflar. iPhone Saklama Alanını Optimize Et kapalıysa, tam orijinaller telefonda kalır.
- Podcast’ler, Spotify, Netflix, YouTube. Otomatik indirmeler hızla yer kaplar.
- Safari. Web sitesi verileri birikir. Ayarlar, Safari, Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle.
- Mail. Büyük ekler ve çevrimdışı posta kutuları arka planda büyür.
- Dosyalar uygulaması. İndirilenler klasörü çoğu zaman gözden kaçar.
- Sesli Notlar. Uzun kayıtlar sinsi depolama canavarlarıdır.
Ayrıca iCloud’daki Mesajlar’a da bakın. Senkronizasyon bazen bir süre yerel kopyaları bırakır, özellikle de büyük video konuşmalarından sonra.
İnsanların atladığı bir çözüm de şu: iOS’i güncelleyin, sonra yeniden başlatmaya zorlayın. Eski iOS sürümleri bazen Sistem Verileri’ni yanlış raporlar. Sistem Verileri hâlâ çok büyük kalıyorsa, Mac veya PC’ye şifreli bir yedek alın, iPhone’u silin, sonra yedeği geri yükleyin. Sinir bozucu, ama çoğu zaman onlarca GB azaltır.
Fotoğraflar hâlâ asıl sorunsa, iPhone depolamasını temizlemek ve her şeyi elle ayırmadan yinelenen fotoğrafları kaldırmak için Clever Cleaner’a göz atmaya değer. Bu klip, iPhone’da yer açmanın ve fotoğraf karmaşasını temizlemenin hızlı bir yolunu gösteriyor, iPhone depolamasını nasıl hızlıca temizleyeceğinizi görün.
Bence mesele gizemli bir dosya değil, otomatik indirmeler ya da iCloud fotoğraf davranışı.
Aslında sorunu 2 kategoriye ayırırdım: gerçekten büyüyen depolama ve iOS’in yanlış raporladığı depolama. @mikeappsreviewer fotoğraf karmaşasını iyi açıklamış, @suenodelbosque de senkronizasyon/önbelleğin genelde günlük büyüme deseni olduğu konusunda muhtemelen haklı, ama her seferinde suçlunun iCloud olduğunu varsaymazdım.
İnsanların kaçırdığı birkaç şey:
-
Silinen fotoğraflar henüz gitmiş olmaz
30 gün boyunca Son Silinenler’de kalırlar. Yani insanlar 8 GB fotoğraf siliyor, sonra depolamanın neden neredeyse hiç değişmediğini merak ediyor. O albümü manuel olarak boşaltın. -
Uygulama belgeleri tuhaf şekilde yeniden kurulumdan sonra da kalabilir
Bazı uygulamalar, özellikle mesajlaşma ve bulut uygulamaları, yerel dosyaları saklar veya yeniden kurulumdan sonra tekrar indirir. WhatsApp, Telegram, Instagram, TikTok, Dropbox, Google Drive’a dikkat edin. -
Yayın uygulamaları arka planda önceden veri çeker
Sadece çevrimdışı indirmeler değil. Bazıları siz indira basmamış olsanız bile agresif şekilde önbellek kullanır. -
Çökme kayıtları / beta sürümleri
iOS beta kullanıyorsanız veya bir uygulama çok çöküyorsa, kayıtlar birikebilir. Analiz dosyaları da aynı şekilde. -
Mail dizinleri ve ekler
Birden fazla hesabınızda büyük ekler varsa, yerleşik Mail uygulaması şişebilir.
Normal tavsiyelerden farklı olarak benim yapacağım şeyler:
- Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Analiz ve İyileştirmeler > Analiz Verileri kısmını kontrol edin. O liste aşırı uzunsa, bir şey döngüye girmiş ya da çöküyordur.
- Dosyalar içinde boyuta göre sıralayın ve iPhone’umda ile İndirilenler klasörlerini kontrol edin. Gizli çöpler sürekli orada yaşar.
- Müzik, podcast ve mesajlaşma uygulamaları için uygulamaya özel otomatik indirmeleri kapatın.
- Depolamayı yeniden başlatmadan hemen sonra ve 12 saat sonra karşılaştırın. Hızla artıyorsa, mesele eski dağınıklık değil, arka plan etkinliğidir.
Fotoğraflar hâlâ en büyük kategorilerden biriyse, o zaman evet, Clever Cleaner mantıklı çünkü yerleşik Fotoğraflar temizliği benzer çekimler ve büyük Live Photo’lar için biraz yetersiz kalıyor.
Ayrıca, iPhone depolamasını hızlıca boşaltmanın kolay yolları hakkındaki bu rehber de iyi bir ek kontrol listesi.
Eğer sadece Sistem Verileri her gün gigabaytlarca büyümeye devam ediyorsa, açıkçası ben temizlemeyi bırakıp şu can sıkıcı çözüme geçerim: şifreli yedekleme, silme, geri yükleme. Zarif değil ama Apple’ın kabul etmek istediğinden çok daha sık işe yarıyor lol.
Gerçekten kimsenin yeterince vurgulamadığı bir şeyi kontrol ederdim: podcast ve sesli mesaj saklama. @mikeappsreviewer’ın “muhtemelen önce fotoğraflardır” yaklaşımına biraz katılmıyorum. Günlük büyüme genelde otomatik olarak gelmeye devam eden şeylerden kaynaklanır.
Birkaç sinsi suçlu:
- Telefon uygulaması sesli mesajları eski ses kayıtlarını sonsuza kadar tutabilir
- Podcastler her gün yeni bölümleri indirebilir
- WhatsApp/Telegram medya otomatik kaydetme görüntüleri fark ettirmeden Fotoğraflar’a atabilir
- Taramaların/PDF’lerin olduğu Notlar çok büyüyebilir
- Safari Okuma Listesi çevrimdışı kayıtları da büyüyebilir
Ayrıca Ayarlar > Hücresel bölümüne bakın ve hangi uygulamalarda arka plan kullanım sıçramaları olduğunu görün. Bir uygulama sürekli etkinse, bu genelde depolama artışıyla örtüşür.
Bir başka şey daha: iCloud Drive’ı yoğun kullanıyorsanız, Dosyalar’ı açın ve büyük klasörlerin çevrimdışı kullanım için işaretlenip işaretlenmediğini kontrol edin. Bu kartopu gibi büyüyebilir.
@suenodelbosque ve @viajeroceleste’in önerileri konusunda da, yeniden başlatmadan hemen sonraki depolamayla daha sonraki depolamayı karşılaştırmanın akıllıca olduğuna katılıyorum. Bu, bunun gerçek bir büyüme mi yoksa yeniden oluşan gereksiz önbellek mi olduğunu söyler.
Fotoğraflar yine de en büyük alanı kaplayan şey çıkarsa, Clever Cleaner makul bir seçenektir.
Artıları:
- benzer fotoğraflar, kopyalar, ekran görüntüleri için iyi
- elle temizlemeden daha hızlı
- unuttuğunuz büyük medya dosyalarını ortaya çıkarabilir
Eksileri:
- asıl sorun Sistem Verileri ise faydalı olmaz
- silmeden önce yine de gözden geçirmeniz gerekir
- kitaplığınız zaten düzenliyse daha az faydalıdır
Benim sıralamam şu olurdu: sesli mesajlar, Podcastler, mesajlaşma otomatik kaydetme, Dosyalar çevrimdışı klasörleri, ardından gerekirse Fotoğraflar temizliği. Depolama hâlâ her gün istisnasız artıyorsa, normal iPhone davranışından ziyade sorunlu bir uygulama döngüsünden şüphelenmeye başlardım.