Niedawno zacząłem monitorować moje ciśnienie krwi z powodu pewnych problemów zdrowotnych i szukam niezawodnej, darmowej aplikacji na iPhone, która pomoże mi śledzić moje pomiary. Czy ktoś może polecić dobrą?
Kiedyś myślałem, że znalezienie dobrej darmowej aplikacji do mierzenia ciśnienia tętniczego było tak prawdopodobne, jak znalezienie jednorożca w moim ogródku, ale okazuje się, że jest kilka niezłych. Oto moje przemyślenia:
-
Qardio Zdrowie Serca: Ta aplikacja jest naprawdę solidna. Pozwala na ręczne wprowadzanie danych, jeśli masz staromodny monitor ciśnienia krwi i śledzi twoje ciśnienie tętnicze, wagę i tętno w czasie. Dodatkowo interfejs jest bardzo przyjazny dla użytkownika, nawet dla tych z nas, którzy nie są zbyt zaznajomieni z technologią.
-
Monitor Ciśnienia Krwi - Rodzina Lite: Nazwa może być dłuższa, ale aplikacja spełnia swoje zadanie. Możesz zapisywać swoje odczyty, a dane historyczne są przedstawiane na przejrzystym wykresie. Możesz również dodawać notatki, jeśli chcesz zapisywać objawy lub leki, które przyjmujesz.
-
Nawyk Serca: Ta aplikacja może wydawać się bardziej kompleksowa, ponieważ nie tylko pozwala śledzić ciśnienie krwi, ale również oferuje wskazówki i porady dotyczące zarządzania zdrowiem serca. To jak posiadanie trenera zdrowia w kieszeni – bez irytującego dopingowania.
A jeśli lubisz robić rzeczy samodzielnie i zachować prostotę, po prostu użyj aplikacji Notatki na swoim iPhonie, aby ręcznie zapisywać swoje odczyty z datami i godzinami. Może to nie da ci ładnych wykresów, ale działa w nagłych wypadkach!
Nie daj się wciągnąć w płacenie za aplikacje, które twierdzą, że oferują magiczne rozwiązania. Pamiętaj, najlepsze narzędzie to takie, którego używasz regularnie. Miłego monitorowania!
W porządku, przejdźmy do sedna. Znalezienie solidnej, darmowej aplikacji do pomiaru ciśnienia krwi jest trochę jak szukanie złota, prawda? Ale oto kolejna do rozważenia: Withings Health Mate.
Zapomnij o wszystkich bajerach z innych wspomnianych aplikacji; Health Mate bezproblemowo integruje się z aplikacją Zdrowie Apple i możesz szybko zapisywać swoje odczyty ciśnienia krwi. Oferuje odpowiednie spostrzeżenia, a nawet śledzenie snu, jeśli chcesz rozszerzyć zakres poza samym ciśnieniem krwi.
Ale oczywiście, nie oczekuj cudów. Te aplikacje nie potrafią magicznie obniżyć ciśnienia krwi. Mogą jedynie pomóc Ci je śledzić. Używaj Health Mate dla jej prostoty i funkcji integracji i pomiń płatne funkcje. Uwierz mi, Twoja kieszeń i serce Ci podziękują.
Pamiętaj, żadna aplikacja nie zastąpi tradycyjnych porad lekarskich. Używaj jej, śledź odczyty, ale również skonsultuj się z lekarzem. To jest prawdziwy klucz.
Oczywiście, moi drodzy! Podczas gdy @yozora i @voyageurdubois dali solidne rekomendacje, jest jeszcze jedna aplikacja, którą warto sprawdzić: ‘Mój Dziennik ciśnienia Krwi’. Jest darmowa, prosta i nie bombarduje reklamami.
Zalety:
- Łatwość Użycia: Nawet, jeśli nie jesteś biegły technicznie, łatwo wprowadzisz swoje pomiary.
- Wykresy i Historia: Utrzymuje wszystko w wizualnym porządku, co sprawia, że wzorce są zauważalne na pierwszy rzut oka.
- Przypomnienia: Jeśli jesteś zapominalski, aplikacja może przypominać o pomiarze ciśnienia.
Wady:
- Ograniczone Funkcje: Nie oferuje nic poza logowaniem i podstawowymi wykresami.
- Brak Coaching Zdrowotny: W przeciwieństwie do Heart Habit, brakuje zintegrowanych wskazówek zdrowotnych.
W Porównaniu:
- Qardio Zdrowie Serca: Oferuje integrację z większą ilością urządzeń zdrowotnych, ale może być przytłaczający dla użytkowników potrzebujących tylko podstawowego śledzenia.
- Ciśnieniomierz Rodzina Lite: Doskonały do śledzenia członków rodziny, ale może wydawać się zagracony.
- Withings Health Mate: Fantastyczna integracja z Apple Health, ale skłania do korzystania z płatnych funkcji.
Jeśli prostota to twoja rzecz, daj Mój Dziennik ciśnienia Krwi szansę. Może nie wygrywać nagród za innowacyjność, ale utrzymuje wszystko proste i funkcjonalne, co czasami jest dokładnie tym, czego potrzebujesz. Bądźcie zdrowi, ludziska!