CF kartımdan bir dosya aktarımı kesintiye uğradı ve şimdi kart garip davranıyor, bazı fotoğraflar da kaybolmuş gibi görünüyor. CF kart kurtarma, durumu daha da kötüleştirmemek için güvenli adımlar ve aktarım sırasında kart bozulduysa dosyaları kurtarmanın en iyi yolu hakkında yardım arıyorum.
Geçimimi etkinlik çekimleriyle sağlıyorum ve evet, bir CompactFlash kartı takıp boş bağlandığını görmek ya da hiç düzgün bağlanmadığını fark etmek kadar kötü hissettiren az şey var. Bunu uzun düğün günlerinden, spor çekimlerinden, sıkıcı kurumsal işlerden sonra yaşadım, yani tam bir karmaşa. İyi haber şu ki dosyalar çoğu zaman hâlâ orada duruyor. Bozulan şey dizin oluyor, her zaman verinin kendisi değil.
En az hatayla en kısa yolu istiyorsanız, kartla bir saat uğraşmak yerine kurtarma yazılımıyla başlayın. Ben en iyi sonuçları Disk Drill ile aldım. Büyük RAW setlerinde bende daha iyi sonuç verdi; CR2, NEF, ARW ve ayrıca parçalanmış bloklara bölünmüş büyük video kliplerde de başarılıydı. PhotoRec ve Recuva'yı da denedim. PhotoRec dosyaları çıkardı, evet, ama onları yeniden adlandırılmış gereksiz dosyalarla dolu dev bir yığının içine attı; bu da müşteri işlerini hızlıca ayırmanız gerektiğinde çok zorlayıcı oluyor. Recuva'ya profesyonel kamera formatlarını verdiğimde sonuçlar tutarsızdı. Disk Drill daha az karmaşık hissettirdi ve önizleme özelliği, ihtiyacım olmayan gereksiz dosyaları geri yüklemekten beni kurtardı.
İlk olarak ne yapardım
- Kurtarma uygulamasını bilgisayarınızın ana sürücüsüne kurun. Uygulamayı CF karta değil, hasarlı medyayla temas eden herhangi bir yere değil, dahili sürücünüze kurun.
- Kartın tam bir görüntüsünü oluşturun. Kart okuma hataları veriyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, önce birebir bir yedek oluşturun. Sonrasında görüntü dosyasını tarayın. Bu, ölmek üzere olabilecek bir kart üzerindeki baskıyı azaltır.
- Kartı veya görüntüyü tarayın. Yazılımı kaynağa yönlendirin, kurtarma seçeneğini seçin ve çalışmasına izin verin. Kart sürekli çevrimdışı düşmüyorsa işlemi yarıda kesmeyin.
- Geri yüklemeden önce önizlemeleri kontrol edin. Ben bunu her zaman yaparım. Fotoğraflarınız önizlemede açılıyor ve klipler doğru süreyi veya küçük resimleri gösteriyorsa, durumunuz fena değil demektir.
- Başka bir sürücüye kurtarın. Her şeyi CF kart yerine bilgisayarınıza, harici bir SSD'ye veya başka bir sürücüye kaydedin. Aynı karta yeniden yazmak, insanların kendi dosyalarını gömmesinin en yaygın yoludur.
Tarama çalışırken ya da kartı yeniden takmadan önce bile, uymanız gereken birkaç kural vardır. Kötü kurtarma sonuçlarının çoğu, birinin sürekli bir şeyleri denemesi, yanlışlıkla biçimlendirmesi veya karta yeni dosyalar yazması nedeniyle olur.
Bir CF kart bozulduğunda izlediğim kurallar
- Kartı kullanmayı bırakın. Artık fotoğraf çekmeyin. Deneme çekimi yapmayın. Üzerine rastgele dosyalar kopyalamayın. Yeni veriler eski sektörlerin üzerine yazılır ve kurtarmaya çalıştığınız şeyleri siler.
- Biçimlendirme uyarısını yok sayın. Windows veya macOS kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa hayır seçeneğine tıklayın. Sistemin yardım etmesine izin vermeyin. Bu, sonraki temizliği daha zor hale getirir.
- Kamera kablosunu değil, kart okuyucu kullanın. Doğrudan kart okuyucu erişimiyle her zaman daha iyi sonuç aldım. Kameranın USB bağlantısı bazen düzgün tarama için gereken düşük seviye erişimi gizler.
- Sistemin kartı görüp görmediğini kontrol edin. Windows’ta Disk Yönetimi’ni açın. Mac’te Disk İzlencesi’ni kullanın. Kart doğru kapasiteyle görünüyorsa, dosya sistemi bozuk görünse bile yazılımla kurtarma hâlâ mümkün olabilir. Hiç görünmüyorsa veya kart fiziksel hasar aldıysa, muhtemelen CleverFiles üzerinden laboratuvar kurtarma gerekecektir.
- Videolar bozuk geri gelirse panik yapmayın. Fotoğraf dosyaları genelde videolardan önce sorunsuz kurtarılır. Büyük video klipleri daha fazla parçalanır. Bazılarını VLC Media Player’ı hasarlı dosyaları her zaman onaracak şekilde ayarlayarak, bazılarını da üstbilgi bozulduğunda Windows’ta Untrunc ile düzelttim.
- Kartı ancak dosyalarınız güvendeyse onarın. Kurtarma tamamlandıktan ve dosyaları kontrol ettikten sonra onarımlarla uğraşın. Windows’ta CHKDSK veya Mac’te İlk Yardım dosya sistemi hatalarını temizleyebilir. Yeniden kullanım için genelde kartı kamerada biçimlendiririm ve durumunu takip ederim. Bir kart beni bir kez yarı yolda bıraktıysa, onu ücretli işlerde bir daha kullanmam. Riski fazla.
İnsanların atladığı birkaç küçük şey
Tarama binlerce dosya bulursa, önce türe göre filtreleyin. RAW ve videoyla başlayın, ardından JPEG’leri alın. Yaptığınız iş önemliyse, karta tekrar dokunmadan önce kurtarılan seti iki farklı yere kopyalayın. Bunu zor yoldan öğrendim. Yorgunken ve hızlı hareket ederken masaüstündeki tek bir kurtarılmış klasör yeterli değildir.
Yani evet, derin bir nefes alın, karta hiçbir şey yazmayın, kart kararsız görünüyorsa imajını alın ve kurtarmayı başka bir sürücüye yapın. Çoğu zaman, kart hâlâ doğru kapasiteyle görünüyorsa, bu durumdan çıkmak için hâlâ bir yolunuz vardır.
CF kartı artık kullanmayı bırakın. Yeni çekim yok. Kopyalama işlerini yeniden denemeyin. Henüz onarım araçlarını da kullanmayın.
@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada aynı fikirdeyim, kart bağlantıyı sürekli kesiyorsa önce kartın imajını alın. Ancak bir konuda katılmıyorum; kurtarılan dosyalar kontrol edilip iki kez yedeklenmeden daha sonra CHKDSK veya First Aid’e geçmezdim. Bu araçlar bazen klasör ağacını düzeltiyor ve size kurtarılacak daha az şey bırakıyor.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Farklı bir kart okuyucu ve farklı bir USB bağlantı noktası deneyin.
- Kartın Disk Management veya Disk Utility içinde doğru boyutta görünüp görünmediğini kontrol edin.
- Boyutu görünüyorsa bir imaj alın.
- Mümkünse kartı değil, imajı tarayın.
- Dosyaları başka bir sürücüye kurtarın.
CF fotoğraf kurtarma için Disk Drill iyi bir seçimdir çünkü bulunan dosyaları birçok ücretsiz araçtan daha iyi sıralar ve önizlemeler RAW setleri için yardımcı olur. Kart bağlanıyor ama boş görünüyorsa bu genellikle silinmiş veriden değil, dosya sistemi hasarından kaynaklanır.
Dosyalar biçimlendirme veya bozuk bir aktarım sonrası kaybolduysa, insanların aradığı sade anlatım şudur: biçimlendirilmiş bir CF karttan dosyaları güvenle kurtarmak ve dosya sistemi bozulmasından sonra kayıp fotoğrafları geri getirmek.
Bir şey daha. Kart ısınıyorsa, bağlantıyı kesiyorsa veya okuyucuda tıklama sesi çıkarıyorsa durun. Bu, donanım arızasına işaret eder.
Bu klip de güvenli kullanım adımlarını hızlıca anlatıyor, bu hızlı CF kart kurtarma anlatımını izleyin.
Kurtarmadan sonra kartı kullanımdan çıkarın. Ücretli işler için ona bir daha güvenmezdim.
@mikeappsreviewer ve @himmelsjager kadar bir konuda ben o kadar hızlı hüküm vermezdim: aktarım kesintiye uğradıysa, hemen kartın kendisinin ölmekte olduğunu varsaymayın. Bazen bu sadece kopyalama işlemi çöktüğünde bozulan bir dizin girdisidir. İnsanlar medyayı çok çabuk gözden çıkarıyor.
Ben olsam şunu yapardım:
- adaptörünüz/okuyucunuz destekliyorsa kartı kilitleyin
- başka herhangi bir şey denemeden önce farklı bir okuyucu deneyin
- CF üzerinde SMART benzeri davranışı kontrol etmek mümkün değildir, bu yüzden ipuçlarınız garip bağlama süreleri, yavaş okuma ve G/Ç hatalarıdır
- hiç değilse okunuyorsa, önce klonlayın
- klonlama yarıda başarısız olursa, Windows kopyala/yapıştır yerine kötü sektörleri nazikçe yeniden deneyebilen bir araç kullanın
Bundan sonra klonu Disk Drill ile tarayın. Bu, muhtemelen CF kart fotoğraf kurtarma için en kolay yoldur çünkü eksik dosya tablolarını birçok temel araçtan daha iyi işler ve önizlemeler, her şeyi geri yüklemekle zaman kaybetmeden önce hangi RAW/JPEG dosyalarının gerçekten sağlam olduğunu ayıklamaya yardımcı olur.
Yapmayacağım bir şey de, kart boş görünüyor diye dosya sistemi onarımı çalıştırmak olurdu. Boş görünmesi boş olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman bu, ayırma kayıtlarının bozulduğu anlamına gelir.
Ayrıca, kameranız hâlâ küçük önizlemeleri görüyorsa ama bilgisayar görmüyorsa, kameranın üzerinden değil farklı bir okuyucu ile kopyalayın. Kameralar tuhaf derecede seçici olabilir.
Daha fazla compact flash kart kurtarma tartışması istiyorsanız, şu başlık ilgili:
Kayıp fotoğraflar ve bozuk aktarımlar için CompactFlash kart veri kurtarma ipuçları
Kart kayboluyorsa, aşırı ısınıyorsa veya kapasite yanlış görünüyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. DIY işinin “eh işte, keşke daha önce dursaydım” noktasına dönüştüğü an budur.