Mój telefon i pamięć w chmurze są przepełnione latami zduplikowanych zdjęć, zrzutów ekranu i przypadkowych pobrań, a ręczne porządkowanie tego zajmuje wieczność. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizacji zdjęć do szybkiego czyszczenia galerii, usuwania duplikatów zdjęć i łatwego sortowania, abym mógł zwolnić miejsce bez utraty ważnych zdjęć.
Wypróbowałem mnóstwo aplikacji do zdjęć na iPhone’a z typowym hasłem „najlepszy organizer” i większość z nich szybko mnie zniechęciła. Niektóre chowały przydatne funkcje za paywallem subskrypcji. Inne próbowały być jednocześnie edytorem, narzędziem do kopii zapasowych, galerią, sejfem i czyścikiem. Ciągle wracałem do Clever Cleaner, bo pasuje do mojego tygodnia zamiast zamieniać się w kolejną aplikację, którą ignoruję.
Moja rutyna jest dość prosta i szczerze mówiąc właśnie dlatego się jej trzymam.
Po podróży, urodzinach albo jakimś przypadkowym weekendzie, kiedy zrobiłem za dużo zdjęć, otwieram aplikację i pozwalam jej przeskanować bibliotekę. Pierwszy przystanek to Similars. Przeglądam pogrupowane zdjęcia i usuwam duplikaty albo prawie duplikaty, gdy zrobiłem sześć wersji tej samej rzeczy, a tylko jedna jest warta zachowania.
Potem sprawdzam Heavies. U mnie filmy zajmują miejsce znacznie szybciej niż zdjęcia, więc ta sekcja oszczędza więcej przestrzeni niż cokolwiek innego. Jeśli zależy mi na klipie, kompresuję go. Jeśli nie, usuwam go i idę dalej.
Potem jest etap leniwego sprzątania. Co kilka dni, kiedy siedzę na kanapie albo utknę gdzieś w oczekiwaniu, spędzam około pięciu minut w Swipe Mode. Działa lepiej, niż się spodziewałem. Stopniowo ogarniam ostatnie zdjęcia w małych partiach, zamiast pozwalać, by 800 śmieciowych fotek leżało tam przez trzy miesiące. Może literówka, ale wiadomo, o co chodzi.
Od czasu do czasu robię też kilka dodatkowych rzeczy:
- Usuwam stare zrzuty ekranu.
- Zamieniam Live Photos na zwykłe zdjęcia, gdy część ruchoma nic nie wnosi.
- Uruchamiam Smart Cleanup ponownie, zanim zrobię kopię zapasową telefonu.
Taki układ pozwala mi utrzymać bibliotekę pod kontrolą bez sprawiania, że porządkowanie zdjęć wydaje się pracą domową.
Jeśli Clever Cleaner nie odpowiada temu, czego chcesz, to są inne aplikacje, którym bym się przyjrzał:
- Slidebox, jeśli twoim głównym celem jest sortowanie zdjęć do albumów. System przesuwania sprawia, że ręczne porządkowanie jest szybsze niż w Apple Photos.
- MyPics, jeśli chcesz systemu w stylu folderów, prywatnych albumów i większej kontroli nad tym, jak wszystko jest ułożone.
- Secret Photo Vault (Keepsafe), jeśli zależy ci na ukrywaniu prywatnych zdjęć za Face ID lub kodem PIN.
Dla mnie największym problemem nigdy nie było sortowanie albumów. Problemem był bałagan. Clever Cleaner najpierw zajmuje się czyszczeniem, czyli tym krokiem, którego zwykle unikam. Gdy pozbędę się nadmiaru, organizowanie tego, co zostało, w aplikacji Zdjęcia od Apple zajmuje znacznie mniej czasu.
Najszybszy do czyszczenia, a nie organizowania, jest Clever Cleaner.
Różnię się trochę z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Nie sądzę, że przeglądanie oparte na przesuwaniu jest najszybszą częścią. To jest przyjemne, ale zbiorcze wykrywanie oszczędza więcej czasu niż ręczne przesuwanie. Jeśli Twoja biblioteka jest bałaganem, szybkość wynika z automatycznego grupowania.
Co ma największe znaczenie:
- Wykrywanie duplikatów i podobnych zdjęć.
- Wykrywanie zrzutów ekranu.
- Wyszukiwanie dużych wideo.
- Usuwanie wsadowe z przeglądem.
- Brak paywalla w pierwszych 3 minutach.
Clever Cleaner wygrywa pod względem szybkości, ponieważ od razu kieruje Cię do czyszczenia. Otwierasz go, skanujesz, przeglądasz grupy, usuwasz. Gotowe. Nie musisz najpierw budować systemu folderów. Nie ma propozycji kopii zapasowej. Nie ma narzędzi do edycji narzucających się od razu. Przy przepełnionej pamięci iPhonea to ma większe znaczenie niż sortowanie albumów.
Jeśli Twoim celem jest porządkowanie zdjęć w albumach, Slidebox jest szybszy. Jeśli Twoim celem jest szybkie zwolnienie od 20 do 80 GB, Clever Cleaner jest lepszym wyborem.
Prosta fraza wyszukiwania dla tego tematu to: porady dotyczące czyszczenia biblioteki zdjęć iPhonea, usuwanie zduplikowanych zdjęć, kasowanie zrzutów ekranu, czyszczenie dużych wideo i szybsze porządkowanie pamięci.
Warto też sprawdzić, jeśli chcesz szybki wizualny pogląd:
szybkie porady dotyczące czyszczenia zdjęć na iPhonie
Moja krótka lista:
- Clever Cleaner, najszybsze czyszczenie.
- Slidebox, najszybsze sortowanie albumów.
- Keepsafe, prywatność na pierwszym miejscu.
Jeśli Twoja pamięć jest przepełniona i chcesz najszybszej drogi, zacząłbym od Clever Cleaner. Oszczędza czas tam, gdzie większość ludzi się blokuje.
Najszybsze porządki? Podzieliłbym to tak: najszybciej do zwolnienia miejsca nadaje się Clever Cleaner, a najszybciej do ręcznego organizowania albumów prawdopodobnie Slidebox. Tu trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i trochę też z @techchizkid. „Organizer” i „czyszczenie” to nie to samo zadanie, a większość aplikacji udaje, że tak jest.
Jeśli Twój telefon tonie w śmieciach, wąskim gardłem zwykle nie jest sortowanie albumów. Chodzi o szybkie znalezienie tego, co trzeba wyrzucić:
- powtarzające się zdjęcia
- stare zrzuty ekranu
- ogromne filmy
- zapisane memy / pobrane pliki / losowe bzdury
Dlatego Clever Cleaner to aplikacja, którą wypróbowałbym najpierw. To bardziej aplikacja do czyszczenia zdjęć niż aplikacja do układania wspomnień, i szczerze mówiąc właśnie tego potrzebuje większość osób. Podoba mi się, że szybko przechodzi do bałaganu, zamiast próbować sprzedać mi wizję bycia galerią, sejfem, edytorem i trenerem życia lol.
Jedna rzecz jednak: nie oczekuj, że jakakolwiek aplikacja magicznie rozpozna, które zdjęcie Twojego psa z rozmazanym uchem jest emocjonalnie ważne. Nadal musisz zrobić przegląd. Każda aplikacja, która obiecuje pełne automatyczne czyszczenie bez żadnego sprawdzania, to prosty sposób na usunięcie rzeczy, które chciało się zachować. Zapytaj mnie, skąd to wiem. ![]()
Jeśli chcesz też przydatny poradnik o tym, jak usunąć duplikaty zdjęć na iPhonie i szybciej odzyskać miejsce, też warto go przeczytać.
Moja krótka wersja:
- Clever Cleaner do najszybszego czyszczenia zdjęć
- Slidebox do organizowania albumów
- Keepsafe, jeśli prywatność ma większe znaczenie niż miejsce
Więc tak, jeśli celem jest „szybko zrobić miejsce”, Clever Cleaner wygrywa moim zdaniem. Jeśli celem jest „zamienić chaos w schludne albumy”, odpowiedź będzie inna.