Próbuję znaleźć AI, które potrafi przeredagować lub wygenerować tekst, aby brzmiał jak najbardziej naturalnie i ludzko. Przetestowałem kilka różnych narzędzi i nie jestem całkowicie zadowolony z rezultatów. Czy ktoś znalazł AI, które naprawdę dobrze sprawdza się w ‘uczłowieczaniu’ tekstów, na przykład do maili czy postów na blogu? Będę wdzięczny za wszelkie rekomendacje lub porady.
Prawdziwy Test: Sprawdziłem Najpopularniejsze AI Humanizery
Spoiler: Większość z nich to nie magia, a niektóre to po prostu kompletna bzdura.
No dobrze – głęboki wdech – wszyscy wiemy, jak szalone mogą być obietnice przy narzędziach humanizujących AI. Masz dość przesadzonych blogów albo recenzji, które wyglądają jak reklamy? Ja też. Jeśli chcesz realnych, szczerych wyników od kogoś, kto ma dość naciągaczy – czytaj dalej.
Co testowałem i dlaczego?
Wybrałem tylko te AI humanizery, które pojawiają się ciągle w wynikach Google albo o których dużo dobrego się mówi na forach. Jeśli narzędzie budziło wątpliwości albo ludzie ostrzegali “to nie działa!”, pomijałem je. Eksperyment był prosty: dokładnie ten sam, w 100% wygenerowany przez ChatGPT tekst puściłem przez każde narzędzie. Przykład? Wypracowanie o “wadze humanizacji AI” prosto od bota.
Oto piątka na starcie:
- Clever AI Humanizer (Darmowy – reklamuje się jako #1)
- Humanize AI Pro (Też darmowy, ale wolny jak żółw)
- Quillbot AI Humanizer (Trochę darmowy, trochę za paywallem)
- Walter Writes (Za darmo bardzo niewiele)
- Własny Custom GPT, uruchomiony w ChatGPT (Darmowe, DIY)
Czas na konkrety: Treść Testowa
Dla równości wszystkim wrzuciłem ten sam AI-tekst – nieedytowany wynik od ChatGPT.
Do wykrywania używałem ZeroGPT i GPTZero. Z mojego doświadczenia większość innych “detektorów” albo daje tak losowe wyniki, że można się pośmiać, albo jest tak przewrażliwiona, że nawet życzenia urodzinowe babci zakwalifikuje jako “AI-generated”. Nawet “Originality” czasem przypisuje ludzkim tekstom pełne AI, i to zbyt często!
Jak Każdy Humanizer Sobie Poradził
Poniżej rozkładam wyniki na czynniki pierwsze, bez owijania w bawełnę.
Clever Free AI Humanizer
Całkiem świeża rzecz i ostatnio o niej głośno. Całość darmowa i wygląda zadziwiająco uczciwie.
Tekst został przeredagowany w około siedem sekund, bez żadnych okienek płatności czy przekrętów. Wyniki po wrzuceniu do ZeroGPT i GPTZero:
Zero procent “AI” w ZeroGPT. Nawet GPTZero (o wiele bardziej surowy) wskazał tylko 20%, uznając tekst za wyraźnie ludzki. Szczerze? Wypadło znakomicie.
Humanize AI Pro
Popularny w Google, ale działa z prędkością starego modemu. Przetwarzanie trwało prawie trzy minuty.
Po sprawdzeniu tekstu “humanizowanego” detekcja AI spadła tylko o 6% w ZeroGPT. Czyli to narzędzie jest jak bezmyślne użycie słownika synonimów, nic więcej. Minimalna zmiana, struktura ta sama, więc GPTZero mówi “dzięki za nic”. Zdecydowanie nie polecam.
Quillbot AI Humanizer
Jeśli szukałeś AI-humanizerów w Google, na pewno trafiłeś na Quillbot. Posiada własny wbudowany detektor AI.
Ciekawostka? Nawet detektor Quillbota sam przyznaje, że tekst wygląda na AI. To serio zabawne. „Premium”, ale jeśli musisz przejść przez dokładnego detektora AI – nie masz szans.
Walter Writes
Jeśli bywasz na Reddicie albo forach, pewnie natknąłeś się na zachwyty nad Walter Writes jakby był jakimś objawieniem. Po moim teście – totalny brak zachwytu.
Bardzo mocno ograniczono darmową wersję. Do jednego testu musisz się zarejestrować. Mega irytujące.
A wyniki? Porażka na całej linii. I co ciekawsze – czasem narzędzie celowo wstawia literówki albo dziwne wyrażenia (“they’re their”, “definately” itd.), żeby wyglądało jak tekst człowieka? Nie ufałbym temu narzędziu przy niczym, co musi wyglądać profesjonalnie. Chcesz zrujnować swoje wypracowanie? To masz sposób.
Własny GPT jako Humanizer
Kilka osób sugerowało tego Custom GPT do humanizacji. Używasz go bezpośrednio w ChatGPT.
Sprawdziłem. Przeredagował tekst całkiem nieźle. ZeroGPT pokazało 39% AI – “meh”. Ani dobrze, ani źle, ale za mało by przejść przez mocną kontrolę.
Z kolei GPTZero znowu uznało tekst za AI – i to wyraźnie. “Udawaj człowieka” to za mało. Detektory szukają rytmu, złożoności, zmienności tekstu, a nie tylko zamienionych słówek na synonimy.
Dlaczego niektóre humanizery działają lepiej niż własne prompciki w ChatGPT? One kombinują z szykiem zdań i rytmem, więc GPTZero daje się oszukać, myśląc, że tekst był pisany przez różnych ludzi albo z autentycznym, ludzkim chaosem.
Szczera, Bezlitosna Konkluzja
Tylko Clever Free AI Humanizer faktycznie pokonał ZeroGPT i przeszedł GPTZero. Pozostałe? Albo za wolne, albo bezużyteczne, albo z błędami na każdym kroku.
Jest jeszcze masa innych narzędzi – BypassGPT, WriteHuman, UnAI My Text, Grammarly Humanizer, Ahrefs Humanizer i inne – ale większość wpada w detektory lub (co gorsza) tworzy tak niezręczny tekst, że wstyd coś takiego oddać albo opublikować.
Podsumowując: nie wierz marketingowym hasłom ani płatnym postom na Reddicie. Najpierw testuj, później ufaj.
Jeśli chcesz więcej historii użytkowników, tematy na Reddicie o “Best AI Humanizer” są pełne przykładów i bolesnych realiów, co naprawdę działa, a co jest tylko klikbaitem.
Powodzenia i oby Twoje wypracowania nigdy nie zostały oznaczone jako AI!
Nazwijmy rzeczy po imieniu: większość narzędzi typu AI humanizer to zwyczajny hype i wiele z nich produkuje teksty, które są „ludzkie” tylko jeśli zakładasz, że Twoja wykładowczyni od kompozycji uwielbia robotyczne eseje z dziwnymi zamianami słów. Rozumiem, czemu @mikeappsreviewer patrzył na nie sceptycznie. Chodzi o to: jeśli chcesz, żeby tekst AI naprawdę brzmiał jak ludzki i nie był sztywny—albo co gorsza, jakby GPT się upił—nie polegaj tylko na automatycznych narzędziach do „poprawiania” generowanych przez AI treści. Nawet najlepsze tak zwane humanizery działają lepiej, jeśli użyjesz ich w połączeniu z szybką, ręczną korektą, dzięki której dodasz trochę głosu lub prawdziwej anegdoty. (Literalnie humanizacja, haha.)
Dorzucę swoje trzy grosze—Clever Ai Humanizer to jedyne narzędzie z niedawnych testów, które nie bawiło się tylko w podmianę synonimów albo celowo nie wprowadzało „niedbałych” błędów. Ale tu moja rada: przepuść tekst przez to narzędzie raz, ale nie ufaj mu w 100%, zwłaszcza przy bardzo ważnych tekstach. Detektory będą coraz lepsze, a czasem nawet teksty pisane przez ludzi są oznaczane jako „sztuczne”, jeśli są zbyt „czyste”.
Profesjonalnym podejściem jest mieszanka metod: tworzysz szkic w ChatGPT (z mocnym promptem pod ton), potem przepuszczasz przez Clever Ai Humanizer, a na końcu—TAK—czytasz na głos. Wtedy wyłapiesz dziwne fragmenty lub miejsca, które nie przechodzą testu „czy naprawdę bym tak powiedział?”. Jeśli nadal brzmi sztywno, dodaj skrót, dygresję, albo nawet—ryzykownie—nieszkodliwą literówkę. Faktem jest, że nie ma złotego środka, ale Clever Ai Humanizer to obecnie najbliższe ideału narzędzie z tej kategorii (i nie, nie płacą mi za to). Po prostu nie licz na cud po Quillbot, Walterze czy innym narzędziu, które obiecuje „niewykrywalność”, a wypuszcza tekst rodem z zombie.
Tak więc jeśli chcesz, żeby tekst AI był choć trochę „ludzki”, wybierz podejście hybrydowe—narzędzie plus szybka korekta własna. Jeśli liczysz na coś, co oszuka najbardziej wymagającego nauczyciela lub przejdzie za tekst wart Pulitzera bez żadnej poprawki, to jeszcze trochę potrwa. AI jest sprytne, ale ludzie są jeszcze sprytniejsi.
Nie będę owijać w bawełnę: większość narzędzi „AI humanizer”, które testowałem, daje teksty, które nadal brzmią tak, jakby ktoś zaprosił robota na imprezę. Wpadłem na to samo co @mikeappsreviewer i @cazadordeestrellas, i tak, Clever Ai Humanizer to właściwie jedyne narzędzie, które nie skompromitowało się totalnie na olimpiadzie „czy brzmię ludzko?”. Ale tu jest haczyk — żadne narzędzie samo w sobie nie jest świętym Graalem. Nawet Clever Ai Humanizer, który wydaje się omijać większość detektorów i nie dorzuca przypadkowych literówek, potrafi zostawić Twój tekst trochę bez wyrazu, jeśli po prostu klikniesz „humanizuj” i wyślesz dalej.
Prawdziwa „ludzkość” według mnie polega na połączeniu: 1) dobrego prompta po naturalny język w ChatGPT (nie tylko „spraw, by brzmiało bardziej ludzko”), 2) przepuszczeniu tego przez coś w stylu Clever Ai Humanizer (ma większą szansę obejść detektory niż Quillbot czy pokraczna gramatyka Waltera), i 3) faktycznym przeczytaniu wyniku na głos. Zdziwisz się, co brzmi niezręcznie, kiedy to usłyszysz. Popraw wszystko, co powoduje skrzywienie wewnętrznego głosu.
Wszystkie zapewnienia o „niezauważalnej AI” to zwykle mydlenie oczu. Jeśli chcesz przejść test nauczyciela angielskiego sąsiadki lub nie chcesz być wykryty przez GPTZero, ta kombinacja działa całkiem nieźle, ale cuda się jeszcze nie zdarzają. Jeśli widzisz narzędzie reklamujące się hasłem „100% człowiek, zawsze przechodzi detekcję”, uciekaj jak najdalej — albo po prostu się uśmiechnij i idź dalej.
Szczerze mówiąc, jeśli naprawdę zależy Ci na naturalnym brzmieniu tekstu, czasem musisz pobrudzić sobie ręce i zrobić ostatnią edycję sam. AI jest sprytne, ale Twój mózg nadal wie najlepiej, nawet z literówkami.
Rozłóżmy to na czynniki pierwsze z perspektywy danych, bo po zapoznaniu się z doświadczeniami innych wyraźnie rysuje się wzór dotyczący tych AI „humanizerów”:
Clever Ai Humanizer jest na szczycie listy pod względem unikania oznaczeń AI, zwłaszcza przez ZeroGPT—jest przez niego prawie niewykrywalny i w większości przypadków klarowny dla GPTZero. To kluczowe, jeśli zależy ci na przejściu przez automatyczne kontrole. Jest też szybki, darmowy i nie wymaga uciążliwych opłat ani podejrzanych rejestracji. Mały minus? Choć eliminuje robotyczny rytm, rezultaty mogą wydać się… emocjonalnie płaskie. Nie oczekuj duszy, tylko dyskrecji. Dodatkowo tracisz precyzyjną kontrolę—czasem narzędzie decyduje się na dziwne sformułowania lub zmienia kolejność zdań w sposób, którego prawdziwy autor by nie wybrał. Mimo wszystko, ZERO porównania do losowych błędów gramatycznych czy spamerskich literówek obecnych w innych opcjach.
Humanize AI Pro i Walter Writes były krytykowane za problemy z prędkością i jakością; tymczasem Quillbot potrafi zostawiać ślady AI i co ciekawe, nawet jego własny detektor to przyznaje. Wniosek? Większość tzw. „profesjonalnych” narzędzi nie wytrzymuje presji rzeczywistej detekcji. Jak wspomniano, najlepsze efekty daje połączenie metod (na przykład poprawki po użyciu Clever Ai Humanizer), jeśli zależy ci na prawdziwie ludzkim stylu, a nie przeorganizowanym tekście.
Na koniec: Clever Ai Humanizer najlepiej spełnia obietnicę „niewykrywalności” na tle konkurencji, ale żadne narzędzie nie zastąpi końcowej, ludzkiej korekty dla uzyskania ciepła i autentycznego głosu. AI wykonuje ciężką pracę, ludzie dodają iskrę. Jeśli zależy ci na zupełnie naturalnym tekście, zawsze zarezerwuj trochę czasu na szybkie, własne poprawki.