Pamięć mojego iPhone’a codziennie się zapełnia, nawet gdy usuwam zdjęcia, aplikacje i stare wiadomości. Próbuję ustalić, co powoduje tak szybkie zapełnianie pamięci — czy są to dane systemowe, pliki pamięci podręcznej, czy synchronizacja z iCloud. Potrzebuję pomocy w znalezieniu prawdziwej przyczyny i sposobu, jak powstrzymać codzienne zapełnianie się pamięci mojego iPhone’a.
Miałem to też na moim iPhonie. Pamięć kurczyła się nawet w dni, kiedy ledwo go ruszałem. To nie był jeden błąd ani jeden ogromny plik. iOS z czasem gromadzi różne śmieci działające w tle i suma rośnie niepostrzeżenie.
Najpierw sprawdź, co zajmuje miejsce
Nie zaczynaj od usuwania przypadkowych rzeczy.
Otwórz Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhonea i daj mu chwilę na załadowanie. Zobaczysz podział na aplikacje, zdjęcia, wiadomości, iOS i dane systemowe. Gdy tam zajrzałem, problem stał się dużo mniej niejasny. Najpierw trzeba sprawdzić największą kategorię, bo inaczej tylko stracisz czas.
Zdjęcia są zwykle głównym winowajcą
U większości osób to rolka z aparatu. U mnie była pełna rzeczy, o których dawno zapomniałem.
Typowe pożeracze miejsca:
- Prawie identyczne zdjęcia zrobione po pięć razy
- Stare zrzuty ekranu
- Live Photos
- Zdjęcia seryjne
- Duże pliki wideo
Album Duplikaty w Zdjęciach trochę pomaga, ale wyłapuje tylko dokładne kopie. U mnie było znacznie więcej podobnych zdjęć niż prawdziwych duplikatów, więc wbudowane narzędzie Apple niewiele mi dało.
Czego użyłem najpierw
Jeśli Zdjęcia to największa kategoria, zacząłbym od Clever Cleaner, zamiast próbować ręcznie sortować tysiące obrazów.
To, co się u mnie wyróżniło, to rodzaj śmieci, na które ten program jest nastawiony:
- Podobne zdjęcia
- Zduplikowane zdjęcia
- Zrzuty ekranu
- Live Photos
- Duże pliki multimedialne
Grupowanie podobnych zdjęć było najbardziej przydatne. Program zbierał niemal takie same ujęcia razem i podpowiadał, które wygląda najlepiej zostawić. Apple niewiele z tym robi.
Podobało mi się też to, że sam musiałem zatwierdzać usuwanie. Nic nie znikało samo, co ma znaczenie, jeśli masz tam paragony, zdjęcia do pracy albo losowe rodzinne fotografie.
Live Photos to kolejna duża rzecz. Ludzie zapominają, że każda taka fotka zawiera nieruchomy obraz i krótki klip. Jeśli masz ich lata, zamiana starszych na zwykłe zdjęcia zwalnia więcej miejsca, niż można by się spodziewać. Zrobiłem to i odzyskałem całkiem sporo.
Aplikacje puchną bardziej, niż ludzie myślą
Cała wina spada na zdjęcia, ale na moim telefonie aplikacje były na drugim miejscu.
Aplikacje do streamingu, społecznościowe i komunikatory trzymają pobrane pliki, cache i różne pozostałości. Mała aplikacja na ekranie głównym po kilku miesiącach może urosnąć do kilku GB.
Najpierw przejrzyj największe aplikacje w Pamięci iPhonea. Jeśli któraś wygląda na rozdętą, spróbowałbym jednej z tych opcji:
- Odciąż aplikację
- Usuń ją
- Zainstaluj ją ponownie, aby wyczyścić nagromadzone dane aplikacji
Pomaga też opcja Apple Odciąż nieużywane aplikacje, jeśli masz zainstalowaną masę rzeczy na później i nigdy ich nie otwierasz.
Wiadomości są zdecydowanie za często ignorowane
To mnie trochę zaskoczyło.
Stare czaty przechowują zdjęcia, filmy, GIF-y, notatki głosowe i załączniki bez końca, jeśli ich nie wyczyścisz. Znalazłem ogromne załączniki ukryte w martwych rozmowach sprzed lat. Usunięcie ich szybko zwolniło mi miejsce.
Dane systemowe są bałaganem i nie zawsze da się coś z tym zrobić
Jeśli zdjęcia i aplikacje wyglądają normalnie, ale pamięć nadal wydaje się zbyt pełna, spójrz na Dane systemowe.
Ta sekcja obejmuje logi, pliki cache, pliki tymczasowe i inne pozostałości po iOS. Nie masz nad tym dużej kontroli. Czasem ten obszar rośnie bez oczywistego powodu. Irytuje? Jasne. Łatwo wyczyścić to ręcznie? Niekoniecznie.
Kolejność, której bym się trzymał
Ja zrobiłbym to tak:
- Otwórz Pamięć iPhonea
- Jeśli Zdjęcia zajmują dużo miejsca, wyczyść je za pomocą Clever Cleaner
- Usuń duże filmy i stare zrzuty ekranu
- Sprawdź największe aplikacje
- Wyczyść duże załączniki w Wiadomościach
- Uruchom telefon ponownie i jeszcze raz sprawdź pamięć
W większości przypadków iPhone nie zapełnia się sam z siebie. Zwykle to efekt miesięcy gromadzenia się zdjęć, cache aplikacji, multimediów z wiadomości i plików działających w tle, a potem pewnego dnia pojawia się ostrzeżenie o braku miejsca i wydaje się, że stało się to nagle.
Jeśli pamięć rośnie z dnia na dzień, najpierw sprawdziłbym synchronizację i pamięć podręczną, a nie od razu zdjęcia. Tu trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer. Zdjęcia zajmują bardzo dużo miejsca u wielu osób, jasne, ale codzienny przyrost zwykle wskazuje na aktywność w tle.
Sprawdź to:
- Ustawienia, Twój Apple ID, iCloud, Zdjęcia. Jeśli opcja Optymalizuj miejsce na iPhonie jest wyłączona, pełne oryginały pozostają na telefonie.
- Podcasty, Spotify, Netflix, YouTube. Automatyczne pobieranie szybko zjada miejsce.
- Safari. Dane witryn się kumulują. Ustawienia, Safari, Wymaż historię i dane witryn.
- Mail. Duże załączniki i skrzynki offline rosną w tle.
- Aplikacja Pliki. Folder Pobrane bywa cały czas ignorowany.
- Dyktafon. Długie nagrania po cichu zabijają pamięć.
Sprawdź też Wiadomości w iCloud. Synchronizacja czasami zostawia lokalne kopie na jakiś czas, zwłaszcza po długich wątkach z dużymi filmami.
Jedna rzecz, którą ludzie często pomijają, to to: zaktualizuj iOS, a potem wymuś ponowne uruchomienie. Starsze wersje iOS czasami źle raportują Dane systemowe. Jeśli Dane systemowe nadal zajmują dużo miejsca, zrób zaszyfrowaną kopię zapasową na Macu lub PC, wymaż iPhonea i przywróć kopię zapasową. To irytujące, ale często pozwala odzyskać dziesiątki GB.
Jeśli Zdjęcia nadal są głównym problemem, warto przyjrzeć się Clever Cleaner do czyszczenia pamięci iPhonea i usuwania zduplikowanych zdjęć bez ręcznego sortowania wszystkiego. Ten klip pokazuje szybki sposób na zwolnienie miejsca na iPhonie i uporządkowanie bałaganu w zdjęciach, zobacz, jak szybko wyczyścić pamięć iPhonea.
Stawiałbym na automatyczne pobieranie albo działanie zdjęć iCloud, a nie na jakiś tajemniczy plik.
Właściwie podzieliłbym problem na 2 kategorie: pamięć, która naprawdę rośnie, i pamięć, którą iOS źle raportuje. @mikeappsreviewer dobrze opisał bałagan w zdjęciach, a @suenodelbosque prawdopodobnie ma rację, że synchronizacja/pamięć podręczna to często wzorzec codziennego wzrostu, ale nie zakładałbym, że iCloud jest winowajcą za każdym razem.
Kilka rzeczy, które ludzie przeoczają:
-
Usunięte zdjęcia jeszcze nie zniknęły
Trafiają do Ostatnio usunięte na 30 dni. Więc ludzie usuwają 8 GB zdjęć, a potem zastanawiają się, czemu pamięć prawie się nie zmienia. Opróżnij ten album ręcznie. -
Dokumenty aplikacji mogą dziwnie przetrwać ponowną instalację
Niektóre aplikacje, zwłaszcza komunikatory i aplikacje chmurowe, zachowują lokalne pliki albo pobierają je ponownie po reinstalacji. Zwróć uwagę na WhatsApp, Telegram, Instagram, TikTok, Dropbox, Google Drive. -
Aplikacje streamingowe pobierają dane w tle
Nie chodzi tylko o pobrane treści offline. Niektóre agresywnie zapisują cache, nawet jeśli nie kliknąłeś pobierania. -
Logi z awarii / wersji beta
Jeśli używasz bety iOS albo jakaś aplikacja często się zawiesza, logi mogą się kumulować. To samo dotyczy plików analitycznych. -
Indeksy poczty i załączniki
Domyślna aplikacja Mail może mocno urosnąć, jeśli masz wiele kont z dużymi załącznikami.
Co zrobiłbym inaczej niż zwykle się radzi:
- Sprawdź Ustawienia > Prywatność i ochrona > Analizy i udoskonalenia > Dane analityczne. Jeśli ta lista jest ogromna, coś zapętla się albo ciągle się zawiesza.
- W Plikach posortuj według rozmiaru i sprawdź Na moim iPhonie oraz Pobrane. Ukryte śmieci siedzą tam cały czas.
- Wyłącz specyficzne dla aplikacji automatyczne pobieranie muzyki, podcastów i w aplikacjach do wiadomości.
- Porównaj pamięć zaraz po restarcie z tą 12 godzin później. Jeśli szybko skacze, to aktywność w tle, a nie stary bałagan.
Jeśli Zdjęcia nadal są jedną z największych kategorii, to tak, Clever Cleaner ma sens, bo wbudowane czyszczenie zdjęć jest trochę niedopracowane przy podobnych ujęciach i dużych zdjęciach Live Photos.
Poza tym ten poradnik o łatwych sposobach na szybkie zwolnienie pamięci iPhonea to całkiem dobra dodatkowa lista kontrolna.
Jeśli same Dane systemowe rosną codziennie o kilka GB, to szczerze mówiąc, wtedy przestaję już czyścić i robię irytującą naprawę: szyfrowana kopia zapasowa, wymazanie, przywrócenie. To nie jest eleganckie, ale działa dużo częściej, niż Apple chciałoby przyznać lol.
Sprawdziłbym jedną rzecz, której nikt tak naprawdę wystarczająco nie podkreślił: zachowywanie podcastów i poczty głosowej. Trochę nie zgadzam się z podejściem „to pewnie najpierw zdjęcia” od @mikeappsreviewer. Codzienny przyrost często wynika z rzeczy, które napływają automatycznie.
Kilka podstępnych winowajców:
- Poczta głosowa w aplikacji Telefon może przechowywać stare nagrania audio bez końca
- Podcasty mogą codziennie pobierać nowe odcinki
- Automatyczny zapis mediów z WhatsAppa/Telegrama może po cichu wrzucać obrazy do Zdjęć
- Notatki ze skanami/PDF-ami mogą bardzo urosnąć
- Lista czytelnicza Safari z zapisami offline też może rosnąć
Sprawdź też Ustawienia > Sieć komórkowa i zobacz, które aplikacje mają skoki użycia w tle. Jeśli jedna aplikacja jest stale aktywna, często to odpowiada pełzającemu wzrostowi zajętości pamięci.
Jeszcze jedna rzecz: jeśli intensywnie używasz iCloud Drive, otwórz Pliki i sprawdź, czy duże foldery są oznaczone do użytku offline. To może narastać lawinowo.
Odnosząc się do sugestii od @suenodelbosque i @viajeroceleste, zgadzam się, że porównanie zajętości pamięci zaraz po restarcie i później to sprytne podejście. To pokaże, czy to rzeczywisty przyrost, czy odbudowująca się śmieciowa pamięć podręczna.
Jeśli nadal okaże się, że Zdjęcia są głównym pożeraczem miejsca, Clever Cleaner to przyzwoita opcja.
Zalety:
- dobre do podobnych zdjęć, duplikatów i zrzutów ekranu
- szybsze niż ręczne czyszczenie
- może wykryć duże multimedia, o których zapomniałeś
Wady:
- nie pomoże, jeśli prawdziwym problemem są Dane systemowe
- nadal trzeba wszystko przejrzeć przed usunięciem
- mniej przydatne, jeśli Twoja biblioteka jest już uporządkowana
Więc moja kolejność byłaby taka: poczta głosowa, Podcasty, automatyczny zapis w komunikatorach, foldery offline w Plikach, a potem czyszczenie Zdjęć, jeśli będzie potrzebne. Jeśli zajętość pamięci nadal rośnie każdego dnia, zacząłbym podejrzewać zapętlony problem z jedną wadliwą aplikacją, a nie normalne zachowanie iPhonea.