Pomoc odzyskiwania karty CF po przerwanym transferze plików

Transfer plików z mojej karty CF został przerwany, a teraz karta zachowuje się dziwnie i wygląda na to, że brakuje niektórych zdjęć. Szukam pomocy w odzyskiwaniu danych z karty CF, bezpiecznych krokach, aby nie pogorszyć sytuacji, oraz najlepszego sposobu na odzyskanie plików, jeśli karta została uszkodzona podczas transferu.

Fotografuję wydarzenia zawodowo i tak, mało co jest gorsze niż podłączenie karty CompactFlash i zobaczenie, że montuje się jako pusta albo w ogóle nie montuje się poprawnie. Zdarzało mi się to po długich dniach ślubnych, zleceniach sportowych, nudnych firmowych eventach, całym tym bałaganie. Dobra wiadomość jest taka, że pliki często nadal tam są. Uszkodzony jest indeks, nie zawsze same dane.

Jeśli chcesz najkrótszej drogi z najmniejszą liczbą błędów, zacznij od oprogramowania do odzyskiwania zamiast grzebać przy karcie przez godzinę. Najlepsze rezultaty miałem z Disk Drill. Lepiej radził sobie u mnie z dużymi zestawami RAW, CR2, NEF, ARW, a także z dużymi klipami wideo podzielonymi na pofragmentowane bloki. Próbowałem też PhotoRec i Recuva. PhotoRec odzyskiwał pliki, jasne, ale wrzucał je do jednego wielkiego stosu z przemianowanym śmieciem, co jest kiepskie, kiedy trzeba szybko posortować materiały klienta. Recuva działała różnie, gdy wrzucałem do niej profesjonalne formaty z aparatów. Disk Drill wydawał się mniej chaotyczny, a podgląd uratował mnie przed przywracaniem niepotrzebnych śmieciowych plików.

Co zrobiłbym najpierw

1. Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na głównym dysku komputera. Umieść ją na dysku wewnętrznym, nie na karcie CF i nigdzie, co miałoby kontakt z uszkodzonym nośnikiem.
  2. Utwórz pełny obraz karty. Jeśli karta zgłasza błędy odczytu lub się rozłącza, najpierw wykonaj kopię bajt po bajcie. Potem przeskanuj plik obrazu. To zmniejsza obciążenie karty, która może być bliska awarii.
  3. Przeskanuj kartę lub obraz. Wskaż źródło w programie, wybierz opcję odzyskiwania i pozwól mu działać. Nie przerywaj, chyba że karta ciągle się rozłącza.
  4. Sprawdź podglądy przed przywracaniem. Zawsze to robię. Jeśli twoje zdjęcia otwierają się w podglądzie, a klipy pokazują prawidłową długość lub miniatury, jesteś w całkiem dobrej sytuacji.
  5. Odzyskuj na inny dysk. Zapisz wszystko na komputerze, zewnętrznym SSD, gdziekolwiek, byle nie na karcie CF. Zapisywanie z powrotem na tej samej karcie to sposób, w jaki ludzie sami grzebią własne pliki.

Gdy trwa skanowanie, albo zanim w ogóle ponownie włożysz kartę, warto trzymać się kilku zasad. Większość nieudanych odzysków zdarza się dlatego, że ktoś ciągle coś testuje, przez pomyłkę formatuje kartę albo zapisuje na niej nowe pliki.

Zasady, których trzymam się, gdy karta CF przestaje działać

1. Przestań używać karty. Żadnych nowych zdjęć. Żadnych próbnych ujęć. Nie kopiuj na nią losowych plików. Nowe dane trafiają na stare sektory i nadpisują to, co próbujesz uratować.
  2. Zignoruj ostrzeżenie o formatowaniu. Jeśli Windows lub macOS mówi, że karta wymaga sformatowania, kliknij nie. Nie pozwól systemowi pomagać. Później utrudnia to odzyskiwanie.
  3. Użyj czytnika kart, a nie kabla od aparatu. Za każdym razem miałem lepsze efekty przy bezpośrednim dostępie przez czytnik. Połączenie przez USB w aparacie czasami ukrywa niski poziom dostępu potrzebny do prawidłowego skanowania.
  4. Sprawdź, czy system widzi kartę. W Windows otwórz Zarządzanie dyskami. Na Macu użyj Narzędzia dyskowego. Jeśli karta pokazuje się z prawidłową pojemnością, nawet jeśli system plików wygląda na uszkodzony, odzyskiwanie programowe nadal ma szansę powodzenia. Jeśli w ogóle się nie pojawia albo karta została fizycznie uszkodzona, wchodzisz już w obszar odzyskiwania laboratoryjnego, być może przez CleverFiles.
  5. Nie panikuj, jeśli filmy wrócą uszkodzone. Pliki zdjęć często odzyskują się poprawnie szybciej niż wideo. Duże klipy wideo częściej ulegają fragmentacji. Niektóre naprawiłem, ustawiając VLC Media Player tak, aby zawsze naprawiał uszkodzone pliki, a inne za pomocą Untrunc w Windows, gdy nagłówek był uszkodzony.
  6. Naprawiaj kartę dopiero wtedy, gdy twoje pliki są bezpieczne. Gdy odzyskiwanie się zakończy i sprawdzisz pliki, dopiero wtedy zajmij się naprawami. CHKDSK w Windows lub Pierwsza pomoc na Macu mogą usunąć błędy systemu plików. Do ponownego użycia zwykle formatuję kartę w aparacie i obserwuję ją. Jeśli karta zawiodła mnie raz, nie ufam jej już przy płatnych zleceniach. Zbyt ryzykowne.

Kilka drobnych rzeczy, które ludzie pomijają

Jeśli skanowanie znajduje tysiące plików, najpierw przefiltruj je według typu. Zacznij od RAW i wideo, a potem zajmij się JPEG-ami. Jeśli to zlecenie było ważne, skopiuj odzyskany zestaw w dwa miejsca, zanim znowu dotkniesz karty. Tego nauczyłem się w trudny sposób. Jeden odzyskany folder na pulpicie to za mało, gdy jesteś zmęczony i działasz w pośpiechu.

Więc tak, weź oddech, niczego nie zapisuj na karcie, wykonaj jej obraz, jeśli karta wygląda na niestabilną, i odzyskuj dane na inny dysk. W większości przypadków, jeśli karta nadal się wyświetla z prawidłową pojemnością, wciąż masz drogę wyjścia z tej sytuacji.

Przestań teraz używać karty CF. Żadnych nowych zdjęć. Żadnych ponownych prób kopiowania. Na razie żadnych narzędzi naprawczych.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii, najpierw zrób obraz karty, jeśli ciągle się rozłącza. Nie zgadzam się jednak z jedną częścią, nie sięgałbym później po CHKDSK ani First Aid, dopóki odzyskane pliki nie zostaną sprawdzone i dwukrotnie zarchiwizowane. Te narzędzia czasami „naprawiają” strukturę folderów i zostawiają mniej danych do odzyskania.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Przetestuj inny czytnik kart i inny port USB.
  2. Sprawdź, czy karta pokazuje prawidłowy rozmiar w Zarządzaniu dyskami lub Narzędziu dyskowym.
  3. Jeśli pokazuje rozmiar, wykonaj obraz.
  4. Jeśli to możliwe, skanuj obraz, a nie kartę.
  5. Odzyskaj pliki na inny dysk.

Do odzyskiwania zdjęć z karty CF Disk Drill to solidny wybór, ponieważ lepiej porządkuje znalezione pliki niż wiele darmowych narzędzi, a podgląd pomaga przy zestawach RAW. Jeśli karta się montuje, ale wygląda na pustą, często oznacza to uszkodzenie systemu plików, a nie skasowane dane.

Jeśli pliki zostały utracone po formatowaniu lub przerwanym transferze, oto prosta wersja, której ludzie szukają, bezpiecznie odzyskaj pliki z sformatowanej karty CF i przywróć brakujące zdjęcia po uszkodzeniu systemu plików.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli karta się nagrzewa, rozłącza albo klika w czytniku, przestań. To wskazuje na awarię sprzętową.

Ten klip również szybko pokazuje bezpieczne kroki postępowania, obejrzyj ten krótki poradnik odzyskiwania danych z karty CF.

Po odzyskaniu wycofaj kartę z użycia. Nie zaufałbym jej ponownie przy płatnych zleceniach.

Byłbym trochę bardziej ostrożny niż @mikeappsreviewer i @himmelsjager w jednej kwestii: jeśli transfer został przerwany, nie zakładaj od razu, że sama karta umiera. Czasami to tylko uszkodzony wpis katalogu po awarii procesu kopiowania. Ludzie zbyt szybko wycofują nośniki z użycia.

To, co bym zrobił, jest następujące:

• zablokuj kartę, jeśli twój adapter/czytnik to obsługuje
  • zanim zrobisz cokolwiek innego, wypróbuj inny czytnik
  • sprawdzenie zachowania w stylu SMART jest niemożliwe na CF, więc wskazówkami są dziwne czasy montowania, spowolnienia odczytu i błędy I/O
  • jeśli da się ją w ogóle odczytać, najpierw zrób jej klon
  • jeśli klonowanie nie powiedzie się w połowie, użyj narzędzia, które potrafi delikatnie ponawiać próby odczytu uszkodzonych sektorów, a nie kopiuj-wklej w Windows

Potem przeskanuj klon za pomocą Disk Drill. To chyba najprostsza droga do odzyskiwania zdjęć z karty CF, bo radzi sobie z brakującymi tablicami plików lepiej niż wiele podstawowych narzędzi, a podglądy pomagają ustalić, które pliki RAW/JPEG są faktycznie nienaruszone, zanim zmarnujesz czas na przywracanie wszystkiego.

Jedna rzecz, której bym nie zrobił, to uruchamianie naprawy systemu plików tylko dlatego, że karta wydaje się pusta. Pusta nie znaczy opróżniona. Często oznacza to, że rekordy alokacji zostały skopane.

Poza tym, jeśli aparat nadal widzi miniatury, a komputer nie, skopiuj dane przez inny czytnik, a nie przez aparat. Aparaty potrafią być dziwnie wybiórcze.

Jeśli chcesz więcej informacji o odzyskiwaniu danych z karty CompactFlash, ten wątek jest istotny:
Wskazówki dotyczące odzyskiwania danych z karty CompactFlash przy brakujących zdjęciach i uszkodzonych transferach

Jeśli karta znika, robi się bardzo gorąca albo pokazuje błędną pojemność, przestań przy niej grzebać. To moment, w którym samodzielne działania zamieniają się w no cóż, trzeba było przestać wcześniej.