Przypadkowo usunąłem ważne filmy z mojej karty SD podczas zwalniania miejsca i teraz próbuję ustalić, czy odzyskiwanie filmów z karty SD jest możliwe. Te pliki są dla mnie ważne i potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej metody odzyskiwania lub oprogramowania, zanim cokolwiek zostanie nadpisane.
Kiedyś straciłem nagranie i pierwszym błędem, który prawie popełniłem, było ponowne użycie karty. Jeśli Twój film został usunięty, zatrzymaj wszystko. Te pierwsze minuty mają większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.
Przez większość czasu usunięcie nie kasuje od razu danych wideo. Karta zwykle oznacza miejsce jako wolne i czeka, aż nowe nagranie zostanie na nim zapisane. Jeśli nic jeszcze tego nie nadpisało, nadal masz szansę.
1. Przestań dotykać karty
Zrób to najpierw, bez żadnych objazdów:
- Przestań nagrywać.
- Nie rób zdjęć.
- Nie formatuj karty.
- Wyjmij ją z kamery.
Widziałem, jak odzyskiwanie kończyło się niepowodzeniem, bo ktoś nagrywał jeszcze przez kolejne dziesięć minut, myśląc, że jeden usunięty klip pozostanie na swoim miejscu. Nie pozostał.
2. Sprawdź, czy komputer nadal widzi kartę
Włóż kartę do czytnika i podłącz ją do komputera.
Jeśli Windows wyświetla monit o formatowanie lub oznacza kartę jako RAW, jeszcze nie panikuj. Miałem karty w gorszym stanie, które nadal dawały się dobrze przeskanować w narzędziach do odzyskiwania. Kluczowa rzecz jest prosta: urządzenie musi w ogóle się pojawiać.
Jeśli karta nigdzie się nie wyświetla, wielokrotne odłączanie i ponowne podłączanie zwykle do niczego nie prowadzi. W tym momencie serwis odzyskiwania danych zaczyna mieć większy sens.
3. Zacznij od oprogramowania do odzyskiwania danych
W przypadku usuniętych plików wideo zacząłbym od Disk Drill.
Powodem jest tryb Advanced Camera Recovery. Wiele kamer nie zapisuje długich plików wideo w jednym uporządkowanym bloku. Rozrzucają fragmenty klipu po całej karcie. Dlatego skaner może znaleźć kawałki danych, ale nadal nie zdołać odbudować czystego, odtwarzalnego filmu.
Ten tryb został stworzony właśnie do takich sytuacji. Próbuje złożyć pofragmentowane nagrania z powrotem w całość, co pomaga w przypadku materiałów z GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360, wideorejestratorów i podobnego sprzętu. Widziałem, jak pofragmentowane pliki wracały w jednym narzędziu, a w innym pozostawały uszkodzone, więc ta część ma znaczenie.
Podstawowy przebieg:
- Podłącz kartę przez czytnik kart.
- Otwórz Disk Drill.
- Wybierz kartę pamięci.
- Wybierz Advanced Camera Recovery.
- Uruchom skanowanie.
- Sprawdź podgląd tego, co zostało znalezione.
- Zapisz odzyskane filmy na innym dysku.
Nie przywracaj plików z powrotem na tę samą kartę. Wiem, że to brzmi oczywiście, ale ludzie tak robią.
4. Wypróbuj inne narzędzia, jeśli pierwsze podejście coś pominie
Żaden pojedynczy program nie odzyskuje wszystkiego. Zdarzało mi się, że jedno narzędzie pomijało klipy, a inne przywracało połowę z nich.
- PhotoRec jest darmowy i przydatny, chociaż nazwy plików i układ folderów zwykle wracają w kompletnym nieładzie.
- R-Studio działa głębiej i daje dużą kontrolę, ale interfejs na początku jest dość męczący.
- DiskGenius pomaga, gdy karta ma problemy z systemem plików lub uszkodzoną partycję.
Różne narzędzia skanują na różne sposoby. Jeśli pierwszy skan wygląda słabo, drugi skan w innym programie czasami wyciąga dodatkowe pliki. Dziwne, ale prawdziwe.
5. Najpierw utwórz obraz karty, jeśli nagranie ma znaczenie
Jeśli klipy są ważne, pracuj z pełnego obrazu zamiast z oryginalnej karty.
Obraz bajt po bajcie daje Ci dokładną kopię. Potem uruchamiasz próby odzyskiwania na kopii, a nie na samej karcie. Wolę to rozwiązanie, gdy materiał ma znaczenie albo karta wydaje się niestabilna. Pozwala zachować oryginalny stan na późniejsze próby.
6. Wiedz, kiedy przestać robić to samodzielnie
Oprogramowanie działa najlepiej przy problemach logicznych, takich jak:
- Usunięte filmy.
- Przypadkowe formatowanie.
- Uszkodzenie systemu plików.
- Karty RAW.
- Brakujące pliki na karcie, która nadal zachowuje się normalnie.
Laboratorium odzyskiwania danych jest bezpieczniejszym wyborem, gdy widzisz takie rzeczy:
- Fizyczne uszkodzenie karty.
- Karta się nagrzewa.
- Komputer w ogóle jej nie wykrywa.
- Rozłącza się podczas skanowania.
- Nagranie jest na tyle ważne, że nie chcesz ryzykować nieudanej próby samodzielnego odzyskiwania.
Jeśli dzieje się któraś z tych rzeczy, przestałbym przy niej grzebać. Dodatkowe próby na uszkadzającej się karcie czasami utrudniają kolejny krok.
Tak, odzyskiwanie filmów z karty SD jest możliwe, jeśli usunięte klipy nie zostały nadpisane.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej zasady: przestań używać karty. Różnię się jednak w jednej kwestii. Najpierw utworzyłbym obraz karty, zanim uruchomisz wiele skanerów na oryginale, nawet jeśli karta wygląda na sprawną. Karty SD potrafią psuć się w nieprzyjemny sposób, a powtarzane pełne skanowania nie są wolne od ryzyka.
Moja kolejność byłaby taka:
- Zablokuj kartę SD, jeśli ma przełącznik.
- Podłącz ją przez porządny czytnik kart, nie przez aparat.
- Utwórz pełny plik obrazu karty.
- Uruchom odzyskiwanie na obrazie, nie na karcie.
- Zapisz odzyskane filmy na komputerze lub innym dysku.
W przypadku usuniętych filmów Disk Drill to solidny pierwszy wybór. Jego odzyskiwanie ukierunkowane na kamery jest przydatne dla plików MP4 i MOV z aparatów, dronów, GoPro i telefonów, zwłaszcza jeśli klipy były podzielone lub pofragmentowane. Jeśli nazwy plików mają mniejsze znaczenie niż surowe odzyskiwanie, PhotoRec często wyciąga więcej danych z plików, ale wynikowy bałagan jest straszny jak cholera.
Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Jeśli usunąłeś pliki w aparacie, niektóre marki szybko zapisują nowe dane indeksu. To pogarsza szanse odzyskania, nawet jeśli nie nagrałeś nowego materiału. Więc czas ma znaczenie.
Jeśli karta się rozłącza, pokazuje 0 bajtów albo robi się ciepła, przestań. Oddaj ją do laboratorium.
Jeśli chcesz szybkie wyjaśnienie, ta rolka o odzyskiwaniu filmów z karty SD i karty pamięci dobrze omawia podstawy:
obejrzyj tę krótką rolkę o odzyskiwaniu filmów z karty SD
Krótka wersja: tak, nadal masz szansę. Nie zapisuj nic nowego na karcie, nie odzyskuj danych z powrotem na nią i zacznij od obrazu oraz Disk Drill.
Tak, odzyskanie wideo z karty SD jest jak najbardziej możliwe, ale szanse zależą od jednej nudnej rzeczy, której nikt nie chce słyszeć: czy po usunięciu coś zapisało nowe dane na tej karcie.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sonhadordobosque, ale jestem trochę mniej przekonany, że ludzie zawsze muszą od razu przeskakiwać między wieloma narzędziami. Czasem to tylko zamienia odzyskiwanie w chaos. Jeśli to zwykłe przypadkowe usunięcie i karta nadal montuje się normalnie, zacząłbym od prostych metod.
Kilka rzeczy, o których ludzie zapominają:
- Sprawdź wewnętrzną aplikację aparatu lub pamięć podręczną galerii, jeśli filmy były kiedykolwiek oglądane na telefonie/tablecie.
- Niektóre kamery tworzą pliki proxy, miniatury lub towarzyszące klipy w niskiej rozdzielczości. Mogą one przynajmniej potwierdzić, co tam było.
- Jeśli odzyskane wideo nie chce się odtwarzać, to nie zawsze oznacza, że nie da się go odzyskać. Wiele odzyskanych plików MP4/MOV wymaga po prostu naprawy, bo nagłówek metadanych jest uszkodzony.
Jeśli chodzi o samo odzyskiwanie, Disk Drill ma tu sens, ponieważ pliki wideo z kart SD są często pofragmentowane, zwłaszcza z kamer sportowych i dronów. Zeskanowałbym kartę, sprawdził podgląd tego, co znajdzie, i odzyskał pliki na dysk komputera, a nie z powrotem na kartę. Jeśli uda się odzyskać pliki, ale są uszkodzone, wtedy zajmij się naprawą wideo jako drugim krokiem, a nie pierwszym.
Poza tym trochę nie zgadzam się z podejściem polegającym na próbowaniu wielu skanów. Przy niestabilnej karcie SD więcej skanów może bardzo szybko okazać się złym pomysłem. Jeśli karta zaczyna dziwnie się zachowywać, przestań przy niej grzebać.
Jeśli chcesz więcej praktycznych porad dotyczących odzyskiwania usuniętych filmów z karty SD, ten wątek też warto przeczytać.
Krótka wersja: tak, odzyskanie jest możliwe, a jeśli karta nie była ponownie używana, twoje szanse są całkiem niezłe.