Przypadkowo usunąłem partycję na moim dysku SSD podczas zarządzania dyskami i były na niej ważne pliki, których nadal potrzebuję. Szukam porad dotyczących odzyskiwania partycji SSD, jakie kroki podjąć od razu i czy komuś udało się skutecznie odzyskać usuniętą partycję bez doprowadzenia do nieodwracalnej utraty danych.
Zrobiłem kiedyś tę samą głupią rzecz w Zarządzaniu dyskami i usunąłem wpis niewłaściwej partycji. Moją pierwszą reakcją była panika. Okazało się, że dane nadal tam były, bo Windows usunął mapę, a nie same pliki. Jeśli więc to przydarzyło się Tobie, na razie przestań cokolwiek robić z tym dyskiem.
Oto część, którą potraktowałbym jako pilną. Nie twórz nowej partycji. Nie formatuj pustego miejsca. Nie kopiuj niczego na ten dysk. Każdy zapis zmniejsza szanse na odzyskanie danych.
Zanim zrobisz cokolwiek innego, sprawdź Zarządzanie dyskami. Szukałbym dwóch przypadków:
- Jeśli partycja nadal jest widoczna i tylko straciła literę dysku, dodaj ją z powrotem i sprawdź, czy wolumin znów pojawi się w Eksploratorze plików.
- Jeśli obszar jest oznaczony jako Nieprzydzielone, wpis partycji prawdopodobnie został usunięty.
Kolejność, której bym użył, jest prosta:
- Przestań używać dysku.
- Skopiuj pliki, na których Ci zależy.
- Otwórz kilka z odzyskanych plików i upewnij się, że nie są uszkodzone.
- Następnie albo odbuduj starą partycję za pomocą TestDisk, albo utwórz nową w Zarządzaniu dyskami.
- Jeśli utworzyłeś nową partycję, przenieś potem odzyskane dane z powrotem.
Do etapu odzyskiwania zacząłbym od Disk Drill. To, co u mnie zadziałało, to jego zdolność do wykrywania usuniętych partycji razem z pojedynczymi plikami. Na moim dysku zachował większość nazw folderów i układu, co oszczędziło czas.
Robiłem to w Windows 11. Menu w starszych wersjach Windows jest wystarczająco podobne, więc cały proces wygląda niemal tak samo.
Odzyskaj pliki za pomocą Disk Drill
- Zainstaluj Disk Drill na innym dysku. Nie na tym, który próbujesz uratować.
- Otwórz program i wybierz fizyczny dysk, na którym wcześniej znajdowała się usunięta partycja.
- Kliknij Wyszukaj utracone dane. W przypadku dysku zewnętrznego program może zapytać o typ skanowania. Prawie zawsze wybrałbym Skanowanie uniwersalne. Jeśli brakuje plików wideo z kamery lub drona, zamiast tego użyj Zaawansowanego odzyskiwania z kamery.
- Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Jeśli znajdzie starą partycję, otwórz ją i przejrzyj foldery.
- Wyświetl podgląd kilku plików. Jeśli to możliwe, sprawdziłbym zdjęcia, dokumenty i jeden większy plik.
- Wybierz to, czego potrzebujesz, i kliknij Odzyskaj.
- Zapisz odzyskane dane na innym dysku. Nie zapisuj ich z powrotem na tym samym dysku.
Gdy ważne pliki będą już bezpiecznie zapisane w innym miejscu, masz dwie możliwości.
Opcja 1: Przywróć oryginalną partycję za pomocą TestDisk
Jeśli chcesz odzyskać starą strukturę partycji, TestDisk to darmowe narzędzie, które wypróbowałbym jako pierwsze.
- Pobierz TestDisk, rozpakuj go i uruchom testdisk_win.
- Gdy pojawi się pytanie o log, wybierz Create.
- Wybierz dysk fizyczny, na którym usunięto partycję.
- Użyj wykrytego typu tablicy partycji.
- Przejdź do Analyse, a następnie uruchom Quick Search.
- Jeśli nic nie znajdzie, uruchom Deeper Search.
- Gdy pojawi się brakująca partycja, zaznacz ją i wybierz Write.
- Potwierdź, a następnie uruchom ponownie komputer.
Jeśli żadne inne działanie nie nadpisało informacji w tablicy partycji, czasami pozwala to przywrócić partycję w całości. U mnie za pierwszym razem nie wróciła idealnie, więc i tak wszystko sprawdziłem, zanim jej zaufałem.
Opcja 2: Utwórz nową partycję i idź dalej
Jeśli Twoim głównym celem jest ponowne korzystanie z dysku po odzyskaniu plików, ta metoda jest prostsza.
- Otwórz Zarządzanie dyskami.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy obszar Nieprzydzielone i wybierz Nowy wolumin prosty.
- Przejdź przez kreatora, wybierz literę dysku i system plików. NTFS to standardowy wybór w systemie Windows.
- Pozostaw zaznaczoną opcję Szybkie formatowanie i zakończ.
Po tym skopiuj odzyskane pliki na nową partycję.
Jeszcze jedna rzecz, i ta część jest ważna. Jeśli dysk to SSD, działaj szybko. TRIM może w tle wyczyścić usunięte bloki, a odzyskiwanie staje się trudniejsze, gdy to zacznie się dziać. Jeśli to tradycyjny dysk twardy, szanse zwykle pozostają większe, o ile nie zapiszesz na nim nowych danych.
Tak, ludzie odzyskują usunięte partycje SSD. Ja odzyskałem. W przypadku SSD czas ma większe znaczenie niż przy HDD.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej zasady: przestań używać dysku. Różnię się natomiast w tym. Najpierw zrobiłbym obraz SSD, jeśli pliki są bardzo ważne. Pracuj na klonie, nie na oryginale. Dyski SSD wykonują TRIM, garbage collection i czyszczenie w tle. Każde uruchomienie i podmontowanie to ryzyko.
Moja kolejność działań byłaby taka:
- Wyłącz komputer.
- Podłącz SSD do innej maszyny jako dysk dodatkowy albo użyj adaptera USB.
- Utwórz obraz sektor po sektorze za pomocą czegoś takiego jak R-Studio, UFS Explorer albo ddrescue na Linuksie.
- Uruchom odzyskiwanie na obrazie.
- Odzyskaj pliki na inny dysk.
Jeśli Windows zdążył już wysłać TRIM do usuniętego woluminu, szanse na odzyskanie mocno spadają. Na wielu dyskach SATA SSD przycięte bloki odczytują się jako zera. Dyski NVMe różnią się w zależności od firmware. Dlatego szybkość ma znaczenie.
Disk Drill to solidny pierwszy krok, bo często szybko znajduje usunięte partycje i zrekonstruowane drzewa plików. Użyłbym go do wstępnej oceny. Jeśli Disk Drill pokazuje Twoje foldery i podglądy otwierają się poprawnie, najpierw odzyskaj najważniejsze rzeczy. Dopiero potem martw się o przywracanie układu partycji.
Jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia. Jeśli BitLocker był włączony i utraciłeś wpis partycji, miej pod ręką klucz odzyskiwania. Surowe odzyskiwanie z zaszyfrowanego woluminu jest znacznie bardziej kłopotliwe.
Jeśli chcesz poczytać więcej, to zestawienie najlepszego oprogramowania do odzyskiwania danych na 2026 rok jest całkiem niezłe:
najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych dla SSD i usuniętych partycji
Krótka wersja: zatrzymaj zapisy, najpierw wykonaj klon, przeskanuj klon, odzyskaj na inny dysk. Jeśli TRIM już zadziałał, odzyskiwanie plików szybko staje się bardzo trudne.
Tak, to możliwe, ale odzyskiwanie danych z SSD jest znacznie mniej wybaczające niż odzyskiwanie ze starych HDD.
W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @waldgeist, ale jedną rzeczą, z którą bym polemizował, jest przechodzenie od razu do naprawy partycji. Jeśli pliki są ważne, mniej zależałoby mi na przywróceniu partycji, a bardziej na potwierdzeniu, czy dane są nadal odczytywalne. Usunięty wpis partycji da się naprawić. Przycięta pamięć NAND już nie bardzo.
Najpierw sprawdziłbym to, o czym nie wspomniano wystarczająco dużo:
- Sprawdź w Menedżerze urządzeń i narzędziach SMART, czy sam SSD jest sprawny
- Jeśli był to wewnętrzny dysk systemowy SSD, przestań z niego uruchamiać system, jeśli to możliwe
- Jeśli partycja była w exFAT lub NTFS, czasami metadane systemu plików są częściowo nienaruszone, nawet jeśli mapa partycji zniknęła
Poza tym, jeśli stało się to bardzo niedawno, unikaj nawet pozwalania Windowsowi ci pomagać. Windows uwielbia montować różne rzeczy, indeksować je i sprawiać, że odzyskiwanie staje się bardziej irytujące, niż powinno.
Moje podejście:
- Podłącz SSD do innego komputera w trybie tylko do odczytu, jeśli możesz
- Przeskanuj cały fizyczny dysk, a nie tylko puste miejsce
- Najpierw odzyskaj najcenniejsze pliki
- Zweryfikuj je
- Dopiero potem baw się w rekonstrukcję partycji
Disk Drill to solidny wybór w tej sytuacji, ponieważ całkiem dobrze radzi sobie z odzyskiwaniem usuniętych partycji na SSD i zwykle szybko pokazuje podglądy, co od razu mówi ci, czy nadal masz prawdziwe dane, czy tylko duchy plików. Jeśli podglądy wszędzie zawodzą, to zły znak i często oznacza, że TRIM już zrobił swoje.
Jeszcze jedna rzecz, o której ludzie zapominają: jeśli usunięta partycja zawierała maszyny wirtualne, pliki PST albo ogromne projekty wideo, odzyskaj je najpierw. Duże ciągłe pliki mają tendencję do szybszego ujawniania uszkodzeń.
Jeśli chcesz przeczytać prosty poradnik po angielsku o odzyskiwaniu usuniętej partycji na SSD lub HDD krok po kroku, ten materiał jest wart krótkiego przejrzenia.
Więc tak, skuteczne odzyskiwanie zdarza się cały czas, ale w przypadku SSD czas bardzo szybko ucieka. Jeśli dane są ważne na poziomie biznesowym, prawnym albo rodzinnych zdjęć, nie eksperymentowałbym zbyt długo.