Sabit diskten silinen dosyaları birkaç gün sonra kurtarmak hâlâ mümkün mü?

Birkaç gün önce sabit diskimden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve kaybolduklarını ancak şimdi fark ettim. Birkaç gün geçtikten sonra sabit disk veri kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını ve onları tamamen kaybetmemek için hemen hangi adımları atmam gerektiğini öğrenmeye çalışıyorum.

Henüz paniğe kapılmayın. Ben de önemsediğim şeyleri sildim ve ilk birkaç dakika her şeyden daha önemlidir. Bir sabit diskte, silinen bir dosya çoğu zaman bir süre daha orada kalır. Kayıt gider, veriler çoğu zaman gitmez. Hızlı davranır ve diske dokunmazsanız, şansınız makul seviyede kalır.

En büyük kural basit. Diske hemen veri yazmayı durdurun. İndirme yok. Rastgele dosya kopyalamak yok. Üzerine araç kurmayın. Kayıp dosyalar sistem diskinizdeyse, onun üzerinde gezinmeye ve kurcalamaya da devam etmeyin. Bir dosya silindiğinde, Windows veya macOS genellikle o alanı boş olarak işaretler. Eski veriler, üzerine yeni bir şey gelene kadar yerinde kalır. Üzerine yazıldıktan sonra işiniz biter. Yani evet, diski kullanmayı bırakın. Nokta.

Dosyaları hangi sürücüden kaybettiğinizi belirleyin

1. Harici sürücü veya ikincil dahili sürücü: bu daha kolay olan durumdur. Bağlantısını kesin, başka bir bilgisayara bağlayın ve orada tarayın. Ek yazmaları önler ve durumu temiz tutarsınız.
  2. Ana sistem sürücüsü: bu daha zordur. Ciddi bir işlem yapmadan önce bir USB bellekten önyükleme yapmanızı veya sürücüyü başka bir makineye bağlamanızı öneririm. Amaç aynıdır; kurtarma denemesi sırasında üzerine yeni veri yazılmasını önlemek.

Kurtarma yazılımını hızlıca çalıştırın

Silme işlemi yeniyse ve sürücü hâlâ sağlıklıysa, kurtarmaların çoğu burada gerçekleşir. Birkaç aracı test ettim ve tekrar tekrar döndüğüm araç Disk Drill oldu. Yalnızca bir dakika önce sildiğiniz şeylerin ötesinde dosyaları tarar ve önizleme özelliği çok yardımcı olur. Gereksiz veya kısmi dosyaları geri yüklemekle vakit kaybetmeden önce bir belgenin, fotoğrafın ya da videonun hâlâ açılıp açılmadığını kontrol edebilirsiniz. Ücretsiz sürüm önce tarama yapmanıza ve önizleme görmenize izin veriyor; bu da hoşuma gitti.

İnsanların sık sık yaptığı bir hata var: onu, kurtarma yapmak istediğiniz aynı sürücüye kurmayın. Uygulamayı farklı bir diske kurun, ardından sorunlu sürücüyü tarayın.

Başlamadan önce bilinmeye değer şeyler

1. Eski tip HDD'ler genellikle SSD'lere göre size daha iyi bir şans verir. Kurtarma, dönen disklerde daha başarılı olma eğilimindedir. Yine de bazı yeni sabit diskler TRIM desteğine sahiptir, bu yüzden dosyaların sonsuza kadar bekleyeceğini düşünerek saatlerce oyalanmayın.
  2. Sürücü tıklıyor, sürtünüyor veya garip tekrarlayan sesler çıkarıyorsa durun. Yazılım mekanik bir sorunu çözmez. O noktada ihtiyacınız olan şey başka bir uygulama değil, bir veri kurtarma laboratuvarıdır.
  3. Dördüncü taramanın sihir yapacağını umarak durmadan tarama çalıştırmayın. Genellikle tek bir düzgün tarama yeterlidir. Ondan sonra sonuçları ayıklayıp hâlâ sağlam görünenleri geri yüklersiniz.

Ben olsam sıkıcı ama yöntemli davranırdım. Hızlı hareket edin, sürücüye yazmayın, taramayı başka bir diskten yapın, kurtarılanları ayrı bir konuma alın. İnsanlar bu şekilde gerçekten sık sık dosyalarını geri alabiliyor. Bunun işe yaradığını da gördüm, kurtarma yazılımını silinen verilerin üstüne kurarak şanslarını mahveden insanları da gördüm. Bunu yapmayın.

Evet, silinen sektörlerin üzerine yazılmadıysa, birkaç gün sonra bile sabit disk veri kurtarma için hâlâ süre içinde sayılır.

Ana noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, diski kullanmayı bırakın. Ancak aciliyet konusunda biraz farklı düşünüyorum. Birkaç gün geçmiş olması, klasik bir HDD’de kurtarma ihtimalini otomatik olarak bitirmez. En önemli olan, silme işleminden sonra aynı diske ne kadar yeni veri yazıldığıdır. 20 GB dosya sildiyseniz, sonra aynı diskte indirme yaptıysanız, Windows’u güncellediyseniz veya video düzenlediyseniz, şansınız hızla düşer.

Tarama yapmadan önce birkaç kontrol:

1. Önce Geri Dönüşüm Kutusu veya Çöp Kutusu’nu kontrol edin. Kulağa saçma geliyor ama yine de 10 saniyeye değer.
  2. Bulut kopyalarına bakın. OneDrive, Google Drive, Dropbox, iCloud.
  3. Dosya Geçmişi, Önceki Sürümler, Time Machine veya yedekleme yazılımını kontrol edin.
  4. Dosyalar bir SSD’deyse, TRIM silinen blokları sık sık erkenden temizlediği için ihtimal daha düşüktür. Sabit diskte ise kurtarma olasılığı genelde daha yüksektir.

En iyi hareket, önce diskin tam bir imajını almak, sonra orijinalin değil imajın üzerinde tarama yapmaktır. Çoğu insan bunu atlıyor ve sonra diski zorlamaya devam ediyor. Kötü fikir. Disk sağlıklıysa, imaj alma sizi hatalardan korur. Disk arızalanıyorsa, kendiniz bir şeyler yapmayı bırakın ve bir laboratuvara gönderin.

Yazılım olarak, kurtarılabilir dosyaların önizlemesini gösterdiği ve sonuçları normal insanların kullanabileceği şekilde sıraladığı için Disk Drill ilk deneme için uygundur. Kurtarma işlemini farklı bir diske yapın. Aynı diske değil. İnsanların hata yaptığı nokta burası.

Ayrıca, bu sabit disk kurtarma ipucuna da hızlıca göz atmaya değer: silinmiş dosyalar için sabit disk kurtarma ipuçları

Kısa versiyon. Birkaç gün sonra HDD ise, evet, hâlâ mümkün. Birkaç gün sonra SSD ise, umut daha az. Disk tıklamaya başlarsa, durun.

Evet, hâlâ mümkün. Birkaç gün sonra olması büyülü bir son tarih falan değil, özellikle de normal bir HDD’de. Hatta @mikeappsreviewer ve @codecrafter’ın panik seviyesine biraz karşı çıkardım. Zaman önemli, evet, ama disk etkinliği takvimden daha önemlidir. Disk çoğunlukla boşta durduysa, şansınız hâlâ oldukça iyi olabilir. Eğer bu sizin işletim sistemi diskinizse ve onu aralıksız kullanmaya devam ettiyseniz, işte orada durum hızla kötüleşir.

Eklemek istediğim ve onların yeterince vurgulamadığı bir şey var: silinen dosyalar, orijinal klasör yapısı kaybolmuş veya dosya adları karışmış şekilde geri gelebilir. Yani düzenli, tek tıklamalı bir geri yükleme beklemeyin. Kurtarma dağınık olabilir ve ihtiyacınız olan şeyleri bulmak için dosya türüne, boyuta veya değiştirilme tarihine göre sıralama yapmanız gerekebilir. Bu, insanları hazırlıksız yakalıyor.

Ayrıca, derin bir kurtarma yapmadan önce, dosyayı oluşturan uygulamanın kendi otomatik kaydetme/önbellek/sürüm sistemi olup olmadığını kontrol edin. Office uygulamaları, Adobe uygulamaları, bazı video düzenleyiciler, hatta Not Defteri alternatifleri bile bazen geçici kopyalar bırakır. İnsanlar bunu sürekli unutuyor.

Tarama yapacaksanız, Disk Drill gibi güvenilir bir şey kullanın, ama gerçekçi olun. Dosyaları önizleyebilmek çok önemlidir çünkü bir dosyanın sonuçlarda görünmesi her zaman kullanılabilir olduğu anlamına gelmez. Bulunan dosyaları başka bir diske kurtarın, tabii ki. Aynı diske değil. Hâlâ kaç kişinin bunu yaptığı ve sonra kurtarmanın neden daha kötü olduğunu merak ettiği biraz çılgınca lol.

Ve eğer bu bir harici sabit disk ise, bu da yardımcı olabilir: harici sabit disk dosya kurtarma ipuçları ve tartışması

Kısa versiyon: Birkaç gün sonra HDD? Evet, kesinlikle mümkün. SSD? Olasılık çok daha kötü. Dosyalar ciddi para veya hukuki sorun riski taşıyorsa, kendin yap yöntemlerini atlayın ve durumu daha da kötüleştirmeden doğrudan bir kurtarma laboratuvarına gidin.