Silinen Nikon fotoğraflarını yazılım için ödeme yapmadan ücretsiz olarak kurtarabilir miyim?

Yedeklemeden önce yanlışlıkla Nikon fotoğraf makinesi hafıza kartımdaki fotoğrafları sildim ve bazıları gerçekten çok önemli. Yazılım için ödeme yapmadan silinen Nikon fotoğraflarını kurtarmanın ücretsiz bir yolunu bulmaya çalışıyorum ve durumu daha da kötüleştirmeden önce gerçekten neyin işe yaradığını anlamak için yardıma ihtiyacım var.

Evet, ama sınırlar var.

En büyüğü ve insanları en çok yanıltanı aslında basit. Silinen fotoğrafların üzerine zaten yazıldıysa, ücretsiz araçlar onları geri getiremez. Bunu, çekime devam edip Nasıl olsa sonra düzeltirim diye düşündüğüm eski bir Nikon kartında zor yoldan öğrendim. Kötü hareketti. O yüzden ilk iş, SD kartı şimdi kullanmayı bırakın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Üzerine hiçbir şey kopyalamayın. Tekrar biçimlendirmeyin. Her ekstra yazma işlemi şansınızı azaltır.

Başlamak için en az uğraştıran seçeneği istiyorsanız, ben Disk Drill kullanırdım. Tamamen ücretsiz değil, ama Windows’ta 100 MB’a kadar kurtarmayı ücretsiz alıyorsunuz. Bir Nikon kartını test etmek için bu çoğu zaman kayıp dosyaların hâlâ orada olup olmadığını görmek için yeterlidir. Bazen birkaç JPEG’i ya da birkaç RAW çekimi geri almak için de yeterli olur.

Ben olsam şöyle yapardım:

1. SD kartı Nikon’dan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
  2. Disk Drill’i bilgisayarınıza kurun. SD karta değil.
  3. Açın, SD kartı seçin, sonra Search for lost data seçeneğine tıklayın.
  4. Universal Scan kullanın. Benim kullanımımda, silinen dosyalar ve hızlı biçimlendirilmiş kartlar için en güvenli ilk tarama bu.
  5. Tarama bittiğinde, Review found items bölümünü açın ve Pictures klasörünü kontrol edin.
  6. RAW çekiyorsanız, .NEF diye aratın ve önce oraya bakın.
  7. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin. Önizleme sorunsuz açılıyorsa, bunu iyi bir işaret sayarım.
  8. Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Aynı SD karta geri koymayın.

Ücretsiz 100 MB’tan fazlasına ihtiyacınız varsa ve ödeme yapmak istemiyorsanız, PhotoRec genelde başvurulan yedek seçenektir. Çalışır. Kullandım. Ama aynı zamanda başka bir çağdan kalma bir yazılım gibi hissettirir. Güzel önizlemeler yok, arayüz kaba ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman orijinal adları yerine genel adlarla geri gelir. Yine de amacınız dosyaları çıkarabilmek ise ve cilalı bir deneyim umurunuzda değilse, insanların beklediğinden daha sık işe yarar.

Karta kızmadan önce kontrol etmeye değer birkaç şey:

1. Nikon’unuz NEF dosyaları kaydediyorsa, kullandığınız kurtarma uygulamasının NEF desteğinin iyi olduğundan emin olun. Bazı ücretsiz araçlar JPEG’lerde iyi iş çıkarır ama RAW dosyalarda tökezler.
  2. Kurtarılan bir NEF dosyası Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmıyorsa, hemen gözden çıkarmayın. Önce Nikon RAW desteği düzgün olan bir yazılım deneyin.
  3. Videoları da kaybettiyseniz, normal taramadan sonra Disk Drill içinde Advanced Camera Recovery çalıştırın. Normal taramaların kamera video dosyalarını kaçırdığını, sonra bu modun bazılarını geri getirdiğini gördüm.

Ayrıca fotoğrafların zaten başka bir yerde olup olmadığını da kontrol edin. İnsanların zaten dizüstü bilgisayardaki bir klasörde bulunan ya da SnapBridge, Nikon Image Space, Google Photos, Dropbox veya unuttukları başka bir yedekleme üzerinden senkronlanmış dosyaları kurtarmaya çalıştığını gördüm. Kontrol etmesi iki dakika sürer. Boşa uğraşacağınız bir saati kurtarır.

Bir şey daha. Kart fiziksel olarak hasarlıysa, bilgisayarınızda görünmüyorsa veya tarama sırasında bağlantıyı sürekli kesiyorsa, ben orada dururdum. Tekrar tekrar denemelerle üstüne gitmezdim. Bu genelde kötü biter. O noktada bir veri kurtarma merkezi daha güvenli seçimdir.

Kısacası, bazı durumlarda ücretsiz kurtarma mümkündür. Ben Disk Drill ile başlardım çünkü kullanımı kolaydır ve ücretsiz 100 MB size kurtarmanın umut verici görünüp görünmediğini hızlıca söyler. Sıfır maliyetli bir yol gerekiyorsa, kullanımı biraz acımasız hissettirse bile PhotoRec hâlâ denemeye değerdir.

Evet, kartın üzerine yazılmadıysa ücretsiz kurtarma mümkündür. Bu kısım yazılımdan daha önemlidir.

Kartı kullanmayı bırakma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. PhotoRec ile başlama konusunda ise biraz farklı düşünüyorum; sabırlı değilseniz iyi bir başlangıç olmayabilir. Ücretsizdir, ama dağınıktır, dosya adları bozulur ve kurtarılan 800 dosyayı ayıklamak çok sinir bozucudur.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Önce gizli dosyaları kontrol edin.
    Bazen fotoğraflar hâlâ duruyordur ve dosya tablosu garipleşmiştir. Windows’ta gizli öğeleri açın. Mac’te Finder içinde Command + Shift + Period kullanın.

2. Zaten sahip olduğunuz Nikon yazılımını deneyin.
    NX Studio veya eski Nikon Transfer kurulumları, diğer uygulamaların kaçırdığı dosyaları bazı kişilere göstermeye yardımcı oldu. Yaygın değil, ama 5 dakikaya değer.

3. Windows kullanıyorsanız Windows File Recovery çalıştırın.
    Microsoft’tan ücretsizdir. Yalnızca komut satırıyla çalışır, yani kullanımı çirkindir, ama hiçbir maliyeti yoktur. Basit silinmelerde en iyi sonucu verir, biçimlendirmeden sonra daha kötüdür.

4. Önce kolay bir tarama istiyorsanız Disk Drill kullanın.
    Sınırsız ücretsiz değildir, ama zaman kaybetmeden hâlâ nelerin kurtarılabildiğini önizlemek için daha iyi yollardan biridir. Nikon RAW için NEF desteğine bakın ve önce onları önizleyin.

5. Sıfır dolar kesin sınırsa, en son PhotoRec kullanın.
    Dosya sistemini yok sayar ve dosyaları imzalarına göre çıkarır. JPEG için harikadır ve çoğu zaman NEF için de yeterince iyidir. Orijinal adlar ve klasör yapısı için kötüdür.

Küçük bir ipucu: Önce USB Image Tool veya Win32 Disk Imager ile SD kartın tam bir imajını alın. Sonra kartı değil, imajı tarayın. Kart sorunluysa daha güvenlidir.

Kart tıklıyorsa, bağlantısı kopuyorsa veya ölümüne yavaş okunuyorsa durun. O noktada yazılımla kurtarma riskli hâle gelir.

Arama amacı açısından insanların aradığı sade anlatım şudur: bir Nikon SD karttan silinen fotoğrafları ücretsiz kurtarma.

Ayrıca, hızlı görsel bir anlatım istiyorsanız şu kısa klip fena değil, hızlı bir Nikon SD kart fotoğraf kurtarma demosuna göz atın.

Evet, yapabilirsiniz, ama @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque’un sadece hafifçe değindiği bir şeyi eklerdim: bazen “silinmiş” Nikon fotoğrafları aslında gerçekten gitmiş olmaz, sadece kameranın kendi veritabanındaki tuhaflıklar yüzünden hâlâ görünür. Kurtarma taramaları yapmadan önce kartı bir okuyucuya takın ve bilgisayarınızdan DCIM klasörlerini manuel olarak kontrol edin. Ayrıca sidecar dosyalarına ve garip boş klasörlere de bakın. Nikon kartlarının çok hızlı çıkarıldıktan sonra saçmaladığına şahit oldum.

Bir diğer ücretsizimsi yöntem de bir Linux live USB kullanıp TestDisk/PhotoRec’i oradan çalıştırmaktır; böylece Windows arka planda karta sürekli dokunup durmaz. Biraz inek işi, ama bence daha güvenli.

En kolay ilk kontrolü istiyorsanız, Disk Drill hâlâ pratik seçenektir çünkü özellikle Nikon NEF dosyalarında kurtarılabilir olanları hızlıca önizleyebilirsiniz. Gizli dosya kontrollerinin çok şey çözdüğüne tamamen katılmıyorum, ama 30 saniye sürüyor, o yüzden neyse.

Ayrıca fotoğrafçılardan gerçek dünya Nikon fotoğraf kurtarma ipuçları içeren şu başlığı da okumaya değer.

Büyük kural: farklı bir sürücüye kurtarın. Aynı karta değil. Bunu berbat ederseniz, evet, oyun biter, hem de oldukça çabuk.

Diğerlerinin pek değinmediği bir nokta: kartın kilitli olup olmadığını ya da kameranın yalnızca dizinden kayıtları kaldırıp kaldırmadığını kontrol edin. Bazı Nikon kartlarında fotoğraflar kamerada kaybolmuş gibi görünür ama önce tüm kartı bir PC’ye kopyalarsanız yine de sorunsuz açılır.

Temel kontroller başarısız olmadıkça doğrudan ağır kurtarma taramalarına geçme konusunda biraz farklı düşünüyorum. Taramalar faydalıdır, ancak dosya sistemi yalnızca hafifçe bozulduysa tam klasör kopyası daha fazla meta veriyi kurtarabilir.

Benim görüşüm:

• Önce, mümkünse kartın klonunu oluşturun.
  • Sonra tüm DCIM ağacının normal bir dosya kopyasını deneyin.
  • Bundan sonra kurtarma araçlarını kullanın.

Disk Drill hakkında:

Artıları

• Kolay önizlemeler
  • Nikon NEF algılaması iyi
  • Kurtarmanın mümkün olup olmadığını kontrol etmek için hızlı

Eksileri

• Ücretsiz kurtarma sınırı küçük
  • İnsanları tam dosyalar yerine yalnızca önizlemeleri kurtarmaya yöneltebilir
  • Gerçek anlamda sınırsız ücretsiz değil

@suenodelbosque, @viaggiatoresolare ve @mikeappsreviewer karta hiçbir şey geri yazmama konusunda haklı. En önemli kısım bu. Tamamen ücretsiz bir çözüm istiyorsanız TestDisk ile PhotoRec hâlâ sıfır maliyetli yol. Saatler harcamadan önce en hızlı mantık kontrolünü istiyorsanız Disk Drill pratik orta yol.