Telefonumu optimize etmek için Temizlik Uzmanı ile Zeki Temizleyici arasında seçim yapmaya çalışıyorum, ancak gizliliğim ve güvenliğim konusunda endişeliyim. Hangisinin gerçekten daha güvenli olduğundan ya da herhangi birinin kötü bir geçmişi olup olmadığından emin değilim. Her ikisini de kullanan var mı ya da hangi uygulamanın daha güvenilir olduğunu bilen var mı?
Dürüst İnceleme: Akıllı Temizleyici ile Temizleyiciler Ustası Arasında iPhone’unuzu Temizlemek
Binlerce yinelenen fotoğraf, gizemli “dolular” ve unutulmuş ekran görüntüleriyle dolu bir telefondan daha büyük bir baş ağrısı yoktur. Geçen yıl boyunca sözde “temizleyici” uygulamalarından komik derecede çok denedim ve çoğu mu? Evet, ya sizi reklamlarla sıkıyor ya da tümünü sil’e tıklamak üzereyken aniden ödeme duvarı çıkarıyor. Temizleyiciler Ustası popüler olabilir, ama gerçekten doğruyu (ve belki de daha güzel bir yöntemi) öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Temizleyiciler Ustası Neden Sinirimi Bozdu
Şöyle ki, Temizleyiciler Ustası’nı indirdim çünkü hani şu Uygulama Mağazası yorumları kendiliğinden yazılmıyor, değil mi? Arayüz şıktı, fotoğraf arşivimi hızlıca taradı ve sonra… TAK! Gerçekten bir şey temizlemek mi istiyorsun? Haftada neredeyse sekiz dolar ya da yılda kırk dolar ödeyeceksin. Temizliğe başlamadan kredi kartı istemesi, bir kahve etmiyor.
Bu sırada, Akıllı Temizleyici Uygulama Mağazası’nda kendi halinde takılıyor. Ücretsiz, sıfır reklam, açılır pencere yok ve seni “pro” paketi almak için zorlamıyor.
İşte Gerçekler – Uygulama Özelliklerinin Karşılaştırması
Bunu babaanneme teknoloji anlatır gibi açıklayayım:
Kategori | Akıllı Temizleyici (Tamamen Ücretsiz) | Temizleyiciler Ustası (Abonelik Gerektirir) |
---|---|---|
Fiyat | Sonsuza dek ücretsiz—reklam yok, uygulama içi satın alma yok, aniden çıkan ödeme duvarı yok. | Sadece abonelik: Haftalık 7,99 $, yıllık 39,99 $ |
Gerçekten Ücretsiz Olan | Her şey. Tam erişim. Sınırsız kullanım. | Sadece tarama ücretsiz; silmek, sıkıştırmak ya da başka işlem için abonelik gerek. |
Temel Özellikler | - Yinelenen ve benzer fotoğraf bulucu (ÜCRETSİZ) - Ekran görüntülerini topluca kaldır (ÜCRETSİZ) - Canlı Fotoğrafları durağanlara çevir (ÜCRETSİZ) - “Dolular”ı bul, dev dosyaları avla (ÜCRETSİZ) |
- Yinelenenleri temizle - Video sıkıştırma (Pro) - Kişileri birleştir (Pro) - Büyük dosyaları bul (Pro) - Ekstralar: pil widget’ları, gizli kasa (Pro) |
Değerlendirme | 4,8 yıldız (~3.400 oy) | 4,6 yıldız (~100.000 oy) |
Uygulama Boyutu | 103 MB | 115 MB |
Mağaza Bağlantısı | Ücretsiz iPhone Akıllı Temizleyici Al | Ayrıntılı Temizleyiciler Ustası Kullanıcı Yorumlarını Oku |
Denedik: Gerçek Kullanım
Şöyle düşün: On yılın iPhone’larından 5.000’den fazla fotoğrafım vardı—her türden meme, tatil dublörleri, rastgele ekran görüntüleri ve “ne olur ne olmaz” diye çekilmiş fiş fotoğrafları (hiç kullanmadım). Her iki uygulamayı da bir hafta boyunca aynı anda kullandım.
- Akıllı Temizleyici: Değersiz 300’den fazla fotoğrafı dakikalar içinde bulup sildi. Asla yükseltme, reklam izleme ya da hesap oluşturma istemedi.
- Temizleyiciler Ustası: Taramama izin verdi… sonra ise çöplüğü temizlemem için ödeme istedi. Benim için büyük hayır.
Temizleyiciler Ustası Değer Mi?
Bakın, Temizleyiciler Ustası yaptığı işte kötü değil. Taramalar hızlı, arayüz modern ve bir de kasa seçeneği var (tabii Pro olursan). Ama temel temizliği haftalık aboneliğin arkasına saklamak zor bir satış, özellikle diğer uygulamalar tüm ana işleri ücretsiz yapabiliyorken. Sadece daha temiz, hafif ve hızlı bir telefon istiyorsan—paranı cebinde tut.
Başkalarının neler dediğini görmek isteyenler için şu inceleme özetine göz atabilirsin.
Kısa ve Net: Gerçek Tavsiyem
Özellikleri sürekli gözünün önünde sallayıp parayı vermezsen elinden alan uygulamalardan sıkıldıysan, Akıllı Temizleyici’yi dene. Sadece çalışıyor—ödeme duvarı yok, zahmet yok.
Ama abonelikleri ve premium widget’ları seviyorsan, Temizleyiciler Ustası sadece bir kredi kartı uzağında. Sonra hesap ekstresini görünce bana kızma.
Gerçekten ücretsiz olan ve Akıllı Temizleyici dışında başka iPhone temizleyici buldun mu, yoksa tüm diğer uygulamalar aynı numarayı mı yapıyor? Aşağıya hikayelerini bırak—Uygulama Mağazası’nı biraz daha adil yapalım.
Bak, “güvenlik” ve “temizlik uygulamaları” her zaman el ele gitmez ve Uygulama Mağazası’nda arka planda ne yaptığı belli olmayan birçok temizlik uygulaması var. Derinlemesine incelemesi için @mikeuygulamayorumcusu’na tebrikler, ama yine de her telefon temizleyicisinden, Akıllı ya da Usta, biraz çekinmeden edemiyorum çünkü kaputun altında ne olduğunu kesin olarak bilmek imkansız.
Bununla birlikte, ikisini de biraz araştırdım. Temizleyici Usta, ödeme duvarı konusunda garip bir şekilde saldırgan hissettiriyor, ama bu onun daha az güvenli olduğu anlamına gelmez—herhangi bir uygulamanın abonelikleri bu kadar zorlaması beni başka sebeplerden dolayı da tedirgin ediyor. Zeki Temizleyici Uygulaması ise ücretsiz, daha az karanlık kalıp raporu var ve o kadar fazla izin ya da giriş/hasta hesabı istemiyor gibi görünüyor. Gizlilik açısından, bu genellikle iyiye işarettir: daha az veri girildiğinde, bilgilerinizin sızma yolları da azalır.
Usta için bir kırmızı bayrak: bazı kullanıcılar tuhaf bildirimlerden ve “kasalar” özelliklerinden şikayetçi, ki bunlar iyi uygulanmazsa fotoğraflarınızı riske atabilir. Ama dürüst olmak gerekirse, şu ana kadar her iki uygulamada da büyük haber olan bir güvenlik ihlaline rastlamadım. Uygulama Mağazası kuralları görünürdeki casus yazılımları engellemesi gerekir, ama buna kesinlikle güvenmemek lazım.
Hangi izinleri istediklerini mutlaka kontrol edin. TÜM kişileriniz/fotoğraflarınız mı soruluyor, yoksa sadece seçili bazıları mı? Bir şeyler buluta mı kaydediliyor, yoksa tüm temizlik yerel mi yapılıyor? Deneyimlerime göre, hesapsız, sadece yerel çalışan model (Zeki Temizleyici Uygulaması gibi) genelde daha güvenlidir. Ama dürüst olalım: gizlilik sizin için #1 ise, Apple’ın kendi depolama araçlarını da kullanabilirsiniz—hiç üçüncü taraf gerekmez, risk de yoktur.
Kısacası: Şu anda hiçbir uygulama felaket gibi görünmüyor, ama en fazla iç huzuru istiyorsanız Zeki Temizleyici Uygulaması gibi bir şeyi tercih edin—ya da iOS’un kendi sunduklarından şaşmayın. Ve evet, “İzin Ver”e basmadan önce her izin bildirimini dikkatle okuyun. Özellikle “eşyalarınızı temizlemek” vaadiyle gelen uygulamalarda, dikkatli olun.
“Yüklemelisin, ödemelisin, panik yapmalısın” havasını bu temizlik uygulamalarıyla bir kenara bırakalım. Dürüst olmak gerekirse, App Store’daki temizlik kategorisinin tamamı baştan sona biraz şüpheli—kötü selfieleri silen bir uygulama neden tüm fotoğraflarınıza erişmek istesin ve Netflix faturama taş çıkartacak bir abone istesin ki? Temizlik Ustası: havalı arayüz, ama “sil”e dokunduğunuz anda, sanki bir gişe memuruymuş gibi, “bu hafta 8 dolar vermezseniz, Kamera Rulonuzun sonunda bir daha asla inemeyeceksiniz” diyor. Bir araçtan çok, tam bir geçiş ücreti gibi hissettiriyor.
Akıllı Temizleyici Uygulaması ise çok daha az paragöz görünüyor. Gerçekten ücretsiz ve—güvenlik takıntılılar için en önemlisi—kendini bin bir izin isteme telaşına sokmadan veya hesap açtırmadan çalışıyor. Hem @mikeappsreviewer hem de @caminantenocturno bu rahat hava konusunda aynı fikirde, ama yine de tüm temizlikçilere karşı biraz temkinli olmakta haklılar. Ben ise fotoğraflarımı ödeme duvarının arkasına saklamak isteyen herhangi bir “kasa”ya hep kuşkuyla bakıyorum. Pek tekin değil.
Ama burada ayrılıyorum: son zamanlarda iki uygulama arasında gerçekten korkunç bir gizlilik skandalı görmedim (insanları haftada 8 dolara çift fotoğraf bulucuya kandırmak skandal sayılır mı, tartışılır—ama bence sayılır). Elma’nın inceleme süreci gerçekten zararlı yazılımları elemede yardımcı oluyor, yani büyük ihtimalle en kötüsünden korunuyorsunuz, fakat yine de…gizlilik güven demektir, ortalıkta başlık olmamış diye unutulmamalı. Faturama saldıran bir uygulamaya mı, sessizce işini yapan birine mi güvenmeliyim? Benim için Akıllı Temizleyici Uygulaması daha az riskli görünüyor ve bana tuhaf bildirimler ya da gizli ücretlerle saldırmıyor.
Benim tavsiyem: Akıllı Temizleyici Uygulaması’nı öneririm, ama herhangi bir üçüncü taraf temizleyicinin içeriğinize erişmesi fikri sizi rahatsız ediyorsa, Elma’nın kendi fotoğraf/araçlarını kullanın. En iyi güvenlik, rastgele uygulamalara baştan izin vermemektir, anladınız mı? Ama ikisi arasında—Akıllı Temizleyici Uygulaması’na bir şans verin ve her ikisinin de gizlice ek izinler almaya çalışmasını kesinlikle reddedin. Paranoik kalın dostlarım.
Artılar ve eksiler, elmalarla armutlar mı karşılaştırılıyor? Açıkça söyleyelim: Zeki Temizleyici Uygulaması, Temizleyici Uzman’a göre ferahlatıcı derecede dürüst hissettiriyor—sürekli “7,99 dolara aç!” uyarıları yok, zorunlu hesap oluşturma engeli yok ve temizleme temel işlevlerini ücretli bir kapının arkasına saklamıyor. Bu, tuzak abonelik duvarlardan bıkan herkes için büyük bir artı. Artı yönler: tüm özellikler bedava, minimum veri talebi, neredeyse hiç izin kargaşası yok. Sürekli rahatsız edilmiyorsun, reklam hedefleme için izlenmiyorsun. Eksiler mi? Uygulamanın nispeten yeni olması daha az ayrıntılı inceleme anlamına geliyor ve verilerini saklamadığını iddia etse de, herhangi bir temizleyici uygulamada olduğu gibi fotoğraf erişimine izin veriyorsun—bu da gizlilik meraklıları için kırmızı çizgi olabilir.
Temizleyici Uzman mı? Evet, daha büyük, daha şık, bolca yoruma sahip, ama… çoğunlukla dağınıklığını seyretmekle yetiniyorsun, abone olmadıkça fazla bir şey yapamazsın. Ayrıca, sadece ekran görüntülerini silmek için haftalık ödeme isteyen hiçbir şeye güvenmem. Bu kötü niyetli olduğu anlamına gelmez, sadece para kazanma konusunda fazla saldırgan.
Bir noktada karşı çıkacağım: Her iki uygulamaya da tam güvenmek, çoğu kişinin düşündüğünden daha belirsiz. Elma’nın korumalı ekosistemi biraz yardımcı oluyor, evet, ayrıca şimdilik hiçbir uygulamanın manşetleri süsleyen veri sızıntısı olmadı—ama fotoğraf, kişiler veya depolama izni verirken her zaman bir risk vardır. İki uygulama da sıradan kullanıcılar için “yeterince temiz”, ama gizlilik takıntın varsa Elma’nın kendi araçlarını kullanmaya devam et ya da telefonuna eski usul elle temizlik uygula.
Özetle: Seçmek zorundaysan, Zeki Temizleyici Uygulaması daha basit, daha az rahatsız edici ve işi ücretsiz hallediyor. Fakat daha az şüpheli olması kusursuz olduğu anlamına gelmez—gizlilik konusunda temkinli olmayı unutma. Başka özleyen var mı; Elma telefonlar bize dosya yönetimi yapmamıza izin verirdi ve hiçbir abonelik kumarı yoktu?