Mój dysk twardy nagle przestał być widoczny na moim komputerze i myślę, że straciłem ważne dokumenty służbowe, rodzinne zdjęcia oraz pliki osobiste. Potrzebuję pomocy w odzyskiwaniu danych z dysku twardego i chcę wiedzieć, jaki jest najbezpieczniejszy sposób na odzyskanie plików bez pogorszenia problemu.
Przechodziłem przez to kiedyś ze starym dyskiem HDD 2 TB i pierwszy błąd, jaki popełniłem, to zbyt intensywne grzebanie przy nim. Więc pierwszy krok: przestań teraz używać tego dysku. Niczego na niego nie kopiuj. Nie instaluj na nim aplikacji do odzyskiwania danych. Nie otwieraj w kółko folderów, żeby jeszcze tylko jedną rzecz sprawdzić. Każdy zapis pogarsza szanse odzysku. Jeśli znajduje się na nim system operacyjny, wyłącz komputer i podłącz dysk do innego komputera jako dysk dodatkowy, jeśli masz taką możliwość.
Zanim rzucisz się na narzędzia, ustal, z jakim rodzajem awarii masz do czynienia. Sposób naprawy usuniętych plików nie jest taki sam jak w przypadku umierającego dysku.
To sprawdzam najpierw:
Problemy logiczne. Usunięte pliki, przypadkowe formatowanie, uszkodzona partycja, wolumin RAW, uszkodzony system plików.
Problemy fizyczne. Bad sectory, błędy odczytu, problemy z głowicą, problemy z silnikiem, dziwne dźwięki.
Uruchom kontrolę S.M.A.R.T. i zobacz, co zgłasza dysk. W Windowsie CrystalDiskInfo to standardowe szybkie narzędzie do sprawdzenia. Na Macu podobną rolę pełni DriveDx. Szukaj bad sectorów, realokowanych sektorów, sektorów oczekujących i liczników błędów odczytu.
Rzeczy, które od razu uznałbym za zły znak:
Powtarzające się klikanie lub tykanie
Zgrzytanie lub dźwięk tarcia
Dysk znika podczas pracy komputera
Cały komputer zawiesza się, gdy otwierasz dysk
Kręci się, ale system go nie wykrywa
Jeśli masz którykolwiek z tych objawów, zwolnij. Powtarzane skanowanie uszkadzającego się dysku mechanicznego to dobry sposób, żeby jeszcze pogorszyć sytuację. Na tym bym się zatrzymał, jeśli pliki są ważne, i rozejrzał się za laboratorium takim jak DriveSavers albo Ontrack. Drogo, jasne. Ale i tak taniej niż utrata rzeczy, których nie da się zastąpić.
Jeśli dysk jest cichy i nadal się pokazuje, najpierw wypróbuj podstawowe kontrole. Ludzie je pomijają i tracą godziny.
Sprawdź tutaj:
Kosz lub Trash
Historia plików systemu Windows
Poprzednie wersje w Windows, kliknij prawym przyciskiem folder, Przywróć poprzednie wersje
Time Machine na Macu
Foldery kosza w chmurze w OneDrive, Google Drive, Dropbox, iCloud
Załączniki e-mail, wysłane wiadomości, stare pliki wysłane na czacie
Jeśli nic z tego nie pomoże, przejdź do oprogramowania do odzyskiwania danych. Miałem całkiem niezłe wyniki, zaczynając od Disk Drill. Dobrze sprawdza się przy usuniętych plikach, sformatowanych dyskach, uszkodzonych partycjach i woluminach RAW. Funkcja podglądu jest ważniejsza, niż ludziom się wydaje. Jeśli podgląd wygląda na uszkodzony, wynik odzyskiwania często też taki będzie.
Bezpieczna kolejność wygląda tak:
Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na innym dysku.
Podłącz uszkodzony HDD jako dysk dodatkowy, jeśli to możliwe.
Najpierw uruchom szybkie skanowanie.
Jeśli szybkie skanowanie czegoś nie znajdzie, uruchom głębsze.
Przejrzyj podgląd plików przed ich odzyskaniem.
Zapisz odzyskane pliki na innym dysku, nigdy z powrotem na tym samym HDD.
Otwórz odzyskane pliki i sprawdź je. Zdjęcia, dokumenty, filmy, wszystko.
Jeśli dysk ma bad sectory, najpierw zrobiłbym jego obraz i pracował na tym obrazie. Kopia sektor po sektorze, potem skanowanie kopii. Nauczyłem się tego późno, irytująco późno. Jeśli skanowanie zawiesi się w połowie, nadal masz oryginał w możliwie nienaruszonym stanie.
Kiedy przestałbym próbować programów:
Głośne klikanie
Brak rozruchu talerzy
Dysk ciągle znika
Program widzi dysk, ale nic nie znajduje, mimo że wiesz, że dane tam były
W tym momencie laboratorium odzyskiwania danych to realistyczne rozwiązanie. Typowe ceny mieszczą się w przedziale od 300 do 1500 dolarów lub więcej, w zależności od tego, co uległo awarii. Mają sprzęt do pracy w cleanroomie i części dawców. Domowe odzyskiwanie tego nie ma.
Jeśli chcesz krótką wersję, to brzmi ona tak. Przestań używać dysku. Sprawdź S.M.A.R.T. Spróbuj kopii zapasowych i folderów kosza. Użyj oprogramowania do odzyskiwania z innego dysku. Odzyskuj na inny dysk. Jeśli klika, zgrzyta albo znika, przestań i oddaj go do specjalistów.
Zacząłbym najpierw od raportu S.M.A.R.T. To zwykle mówi, czy masz do czynienia z bałaganem w systemie plików, czy dysk właśnie kończy żywot.
Jeśli dysk w ogóle się nie pokazuje, poświęciłbym 2 minuty na sprawdzenie sprzętu przed skanowaniem. Zamień kabel SATA lub USB. Spróbuj innego portu. Użyj obudowy lub stacji dokującej z zasilaniem, jeśli to dysk HDD 3,5 cala. Słaby port USB cały czas wprowadza ludzi w błąd. Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer co do zaczynania od S.M.A.R.T. za każdym razem, bo jeśli BIOS lub Zarządzanie dyskami nie widzi dysku, najpierw trzeba sprawdzić połączenia.
Potem sprawdź, na czym występuje problem:
BIOS go widzi, Windows nie. Prawdopodobnie problem z partycją, systemem plików albo literą dysku.
Zarządzanie dyskami widzi go jako nieprzydzielony lub RAW. Nie formatuj go.
Nic go nie widzi. To poważniejsza sprawa.
W systemie Windows otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, czy dysk pojawia się z prawidłowym rozmiarem. Jeśli tak, nie inicjalizuj go. Ten komunikat to pułapka dla wielu osób.
Jeśli dysk montuje się tylko do odczytu albo działa częściowo, najpierw skopiuj najważniejsze pliki, zaczynając od najmniejszych i niezastąpionych. Dokumenty i zdjęcia przed ogromnymi filmami.
Do odzyskiwania programowego Disk Drill to solidny wybór, jeśli dysk jest wykrywany. Dobrze radzi sobie z utraconymi partycjami i usuniętymi plikami, a podgląd pomaga uniknąć marnowania godzin. Zapisz odzyskane dane na innym dysku.
Jeśli chcesz szybki wizualny instruktaż, ten wideo poradnik o oprogramowaniu do odzyskiwania danych z HDD i bezpiecznych krokach ratowania plików jest łatwy do śledzenia.
Jeszcze jedna rzecz: jeśli to SSD, nie skanuj go w kółko po usunięciu danych. TRIM sprawia, że stare dane szybko znikają. To zupełnie inna bestia.
Jeśli dysk „nagle przestał się pojawiać”, dodałbym jedną rzecz, na którą ani @mikeappsreviewer, ani @techchizkid nie położyli wystarczającego nacisku: sprawdź, czy to faktycznie nie jest awaria obudowy/adaptera, zanim potraktujesz to jak martwy dysk twardy. Widziałem wiele zewnętrznych HDD, które wyglądały na martwe, podczas gdy prawdziwym problemem była tania płytka mostka USB. Wyjmij dysk z obudowy, jeśli możesz, i podłącz go bezpośrednio przez SATA albo wypróbuj sprawdzoną, zasilaną stację dokującą.
Uważaj też na narzędzia do automatycznej naprawy. Wiem, że ludzie uwielbiają uruchamiać chkdsk w chwili, gdy Windows zaczyna dziwnie działać, ale przy niestabilnym dysku to może szybko narobić bałaganu. Jeśli pliki są ważne, na razie nie pozwalałbym Windowsowi niczego „naprawiać”. To samo dotyczy kliknięcia „Zainicjuj dysk”, gdy pojawi się taki monit. W takich momentach ludzie klikają w panice, a potem tego żałują.
Moja kolejność byłaby taka:
- Sprawdź zasilanie, kabel, obudowę i inny komputer.
- Sprawdź, czy dysk się nagrzewa albo w ogóle się kręci.
- Jeśli pojawi się choćby na chwilę, najpierw wykonaj pełny klon lub obraz, jeśli to możliwe.
- Dopiero potem skanuj klon, a nie oryginał, jeśli dysk wydaje się niestabilny.
Jeśli dysk da się odczytać na tyle, Disk Drill to rozsądny wybór do odzyskiwania danych z dysku twardego, bo ma proste podglądy i zwykle jest łatwiejszy dla osób nietechnicznych niż niektóre starsze narzędzia. Ale użyłbym go dopiero po wykluczeniu problemów z połączeniem. Zbyt wiele osób od razu przechodzi do skanowania, kiedy to płytka USB jest tu faktycznym winowajcą.
Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku dotyczącą odzyskiwania danych z dysku twardego w Windows, ten łatwy poradnik odzyskiwania danych z dysku twardego w Windows jest bardziej przydatny niż wiele postów zawierających sam tekst.
Z jedną rzeczą trochę się nie zgadzam u @techchizkid: kopiowanie plików pojedynczo z dysku, który „działa połowicznie”, nie zawsze jest najlepsze, jeśli szybko się degraduje. Czasem wielokrotne obciążanie systemu plików jest gorsze niż jedno proste przejście klonowania. To zależy od tego, jak bardzo dysk jest naprawdę uszkodzony.
Jeśli dysk wydaje dźwięki, nie kręci się albo rozłącza się co kilka sekund, przestań działać samodzielnie. To już sprawa dla laboratorium.