Yanlışlıkla Silinen Videolar, SD Kart Video Kurtarma Yardımcı Olabilir mi?

SD kartımda yer açarken önemli videoları yanlışlıkla sildim ve şimdi SD karttan video kurtarmanın mümkün olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Bu dosyalar benim için önemli ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce en iyi kurtarma yöntemini veya yazılımını bulmak için yardıma ihtiyacım var.

Bir kez çekim kaybettim ve neredeyse yaptığım ilk hata kartı tekrar kullanmaktı. Videonuz silindiyse, her şeyi durdurun. O ilk birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Çoğu zaman silme işlemi video verisini hemen silmez. Kart genellikle alanı boş olarak işaretler ve üzerine yeni görüntüler yazılana kadar bekler. Henüz üzerine bir şey yazılmadıysa, hâlâ bir şansınız var.

1. Karta dokunmayı bırakın

Önce bunu yapın, sapma yok:

1. Kaydı durdurun.
  2. Fotoğraf çekmeyin.
  3. Kartı formatlamayın.
  4. Kartı kameradan çıkarın.

Birinin, silinen bir klibin yerinde kalacağını düşünerek on dakika daha çekime devam etmesi yüzünden kurtarma işlemlerinin başarısız olduğunu gördüm. Öyle olmadı.

2. Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğine bakın

Kartı bir kart okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.

Windows format uyarısı verirse veya kartı RAW olarak gösterirse, henüz panik yapmayın. Daha kötü durumdaki kartların bile kurtarma araçlarında gayet iyi tarandığını gördüm. Buradaki kilit nokta basit, aygıtın en azından görünmesi gerekir.

Kart hiçbir yerde görünmüyorsa, çıkarıp tekrar takmayı durmadan denemek genellikle hiçbir yere varmaz. O noktada, bir veri kurtarma merkezi daha mantıklı olmaya başlar.

3. Kurtarma yazılımıyla başlayın

Silinmiş video dosyaları için ben Disk Drill ile başlardım.

Nedeni Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Birçok kamera uzun video dosyalarını tek bir düzenli blok halinde kaydetmez. Klibin parçalarını kartın geneline dağıtırlar. Bu yüzden bir tarayıcı veri parçalarını bulabilir ama yine de temiz, oynatılabilir bir videoyu yeniden oluşturamayabilir.

Bu mod tam olarak bunun gibi durumlar için geliştirildi. Parçalanmış kayıtları yeniden bir araya getirmeye çalışır; bu da GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360, araç kameraları ve benzeri ekipmanlardan gelen görüntülerde yardımcı olur. Parçalanmış dosyaların bir araçta geri geldiğini, başka bir araçta ise bozuk kaldığını gördüm; bu yüzden bu kısım önemlidir.

Temel akış:

1. Kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.
  2. Disk Drill'i açın.
  3. Bellek kartını seçin.
  4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
  5. Taramayı çalıştırın.
  6. Bulunanları önizleyin.
  7. Kurtarılan videoları başka bir sürücüye kaydedin.

Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Kulağa bariz geliyor biliyorum, ama insanlar bunu yapıyor.

4. İlk tarama bir şeyleri kaçırırsa başka araçları deneyin

Tek bir program her şeyi bulamaz. Bir aracın klipleri kaçırdığını ve diğerinin onların yarısını geri getirdiğini gördüm.

1. PhotoRec ücretsizdir ve kullanışlıdır, ancak dosya adları ve klasör düzeni genellikle karmakarışık halde geri gelir.
  2. R-Studio daha derine iner ve size çok fazla kontrol sağlar, ancak arayüzü ilk başta biraz yorucudur.
  3. DiskGenius kartta dosya sistemi sorunları veya bölüm hasarı olduğunda yardımcı olur.

Farklı araçlar farklı şekillerde tarama yapar. İlk tarama kötü görünüyorsa, başka bir programla yapılan ikinci tarama bazen ek dosyaları ortaya çıkarır. Garip ama gerçek.

5. Görüntüler önemliyse önce kartın bir imajını alın

Klipler önemliyse, orijinal kart yerine tam bir imaj üzerinden çalışın.

Bire bir imaj size kartın tam bir kopyasını verir. Sonra kurtarma denemelerini kartın kendisinde değil, bu kopyada yaparsınız. Görüntüler önemli olduğunda veya kart dengesiz görünüyorsa bunu tercih ederim. Sonraki denemeler için orijinal durumu korur.

6. Bunu kendiniz yapmayı ne zaman bırakmanız gerektiğini bilin

Yazılım en iyi şu tür mantıksal sorunlarda işe yarar:

1. Silinmiş videolar.
  2. Yanlışlıkla formatlama.
  3. Dosya sistemi bozulması.
  4. RAW kartlar.
  5. Normal davranmaya devam eden bir kartta eksik dosyalar.

Şunları gördüğünüzde veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli seçimdir:

1. Kartta fiziksel hasar.
  2. Kart ısınıyor.
  3. Bilgisayarınız onu hiç algılamıyor.
  4. Taramalar sırasında bağlantısı kesiliyor.
  5. Görüntüler o kadar önemli ki kötü bir kendin yap denemesiyle riske atmak istemiyorsunuz.

Bunlardan herhangi biri oluyorsa, ben kurcalamayı bırakırdım. Arızalı bir kart üzerinde yapılan ek denemeler bazen sonraki adımı daha da zorlaştırır.

Evet, silinen kliplerinizin üzerine yazılmadıysa SD karttan video kurtarma mümkündür.

Büyük kural konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, kartı kullanmayı bırakın. Ancak bir noktada farklı düşünüyorum. Kart düzgün görünüyor olsa bile, orijinale birden fazla tarayıcı uygulamadan önce önce kartın bir imajını alırdım. SD kartlar kötü şekillerde bozulabilir ve tekrarlanan tam taramalar risksiz değildir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. SD kartta anahtar varsa kilitleyin.
  2. Kamerayı değil, düzgün bir kart okuyucu ile bağlayın.
  3. Kartın tam bir imaj dosyasını oluşturun.
  4. Kurtarmayı kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın.
  5. Kurtarılan videoları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin.

Silinen videolar için Disk Drill iyi bir ilk tercihtir. Kameralara odaklı kurtarma özelliği; kameralar, dronelar, GoPro’lar ve telefonlardaki MP4 ve MOV dosyaları için kullanışlıdır, özellikle de klipler bölünmüş veya parçalanmışsa. Dosya adları ham kurtarma kadar önemli değilse, PhotoRec genelde daha fazla dosya verisi çıkarır, ancak çıktı inanılmaz derecede dağınıktır.

İnsanların kaçırdığı bir nokta daha var. Dosyaları kamerada sildiyseniz, bazı markalar yeni dizin verilerini hızlıca yazar. Yeni görüntü kaydetmemiş olsanız bile bu durum kurtarma ihtimalini düşürür. Yani zaman önemlidir.

Kartın bağlantısı kesiliyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya ısınıyorsa durun. Bir laboratuvara gönderin.

Hızlı bir açıklama isterseniz, SD kart ve hafıza kartı video kurtarma hakkındaki bu reels temel bilgileri iyi anlatıyor:
bu hızlı SD kart video kurtarma reelsini izleyin

Kısa versiyon: evet, hâlâ bir şansınız var. Karta yeni hiçbir şey yazmayın, kurtarmayı tekrar kartın üzerine yapmayın ve işe bir imaj alarak ve Disk Drill ile başlayın.

Evet, SD kart video kurtarma kesinlikle mümkündür, ancak olasılık kimsenin duymak istemediği sıkıcı bir şeye bağlıdır: silme işleminden sonra o karta yeni veri yazılıp yazılmadığına.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @sonhadordobosque ile aynı fikirdeyim, ama insanların her zaman hemen bir sürü araç arasında geçiş yapması gerektiğine biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Bazen bu, kurtarmayı tam bir kaosa çeviriyor. Eğer bu basit bir yanlışlıkla silme durumuysa ve kart hâlâ normal şekilde bağlanıyorsa, ben basitten başlardım.

İnsanların unuttuğu birkaç şey:

• Videolar herhangi bir noktada bir telefonda/tablette izlendiysa, kameranın dahili uygulamasını veya galeri önbelleğini kontrol edin.
  • Bazı kameralar proxy dosyaları, küçük resimler veya düşük çözünürlüklü eşlik eden klipler oluşturur. Bunlar en azından orada ne olduğunu doğrulayabilir.
  • Kurtarılan video oynatılmıyorsa, bu her zaman kurtarılamaz olduğu anlamına gelmez. Kurtarılan birçok MP4/MOV dosyasının yalnızca onarıma ihtiyacı vardır çünkü meta veri başlığı bozulmuştur.

Gerçek kurtarma için burada Disk Drill mantıklı geliyor çünkü SD kartlardaki video dosyaları, özellikle aksiyon kameraları ve dronlardan gelenler, çoğu zaman parçalanmış olur. Ben tarama yapar, bulduklarını önizler ve karta geri değil, bir bilgisayar sürücüsüne kurtarırdım. Dosyaları geri alır ama bozuk olduklarını görürseniz, ilk adım değil ikinci adım olarak video onarımına bakın.

Ayrıca, çok sayıda taramayı denemeye devam etme yaklaşımına da ufak bir itirazım var. Sorunlu bir SD kartta daha fazla tarama hızlıca kötü bir fikir olabilir. Kart garip davranmaya başlarsa, onunla uğraşmayı bırakın.

Eğer SD karttan silinen videoları kurtarma hakkında daha gerçek tavsiyeler istiyorsanız, o başlık da okumaya değer.

Kısa versiyon: evet, kurtarma mümkündür ve kart yeniden kullanılmadıysa şansınız oldukça iyidir.