Yapay zekâ e-posta oluşturucu kullanarak mesaj taslakları hazırlamayı denedim, ancak e-postalar istediğim gibi çıkmıyor. Bazen konudan sapıyorlar ya da çok genel oluyorlar. E-postaların kalitesini artırmak veya bu araçlarla ilgili yaygın sorunları çözmek için tavsiyeye ihtiyacım var.
Yapay zekâ e-posta oluşturucularının üretkenlik açısından bir sihirli değnek olması gerekirken, çoğunlukla spam klasöründe bulacağınız türden içerikler üretirler. Yapay zekâ destekli e-postalarınızın insana benzer veya en azından uzaktan alakalı olmasını istiyorsanız, sinirlenip el yazısı mektuplara geri dönmeden önce denemeniz gereken birkaç şey var.
Öncelikle, istem çok önemli. “Toplantı hakkında bir e-posta” istemek, her yerde, herhangi biriyle ilgili olabilecek, uyku getiren bir sonuç verir. Yapay zekâ henüz düşünce okuyamıyor. Tam olarak ne istediğinizi söyleyin: “Ekibime, projekt toplantımızı saat 14.00’ten 15.00’e uzatılan bir son teslim nedeniyle ertelediğimizi belirten kibar, kısa bir e-posta yaz. Zoom bağlantısının değişmediğini de belirt.” Yapay zekânın elinde ne kadar çok ayrıntı olursa, o kadar az belirsiz ve utandırıcı mesaj alırsınız.
E-postalarınızın alakasız olmasının ikinci nedeni: ne verirseniz onu alırsınız. Yapay zekâya belirsiz notlar ve yarım yamalak fikirler veriyorsanız, o da bunu aynen yansıtır. Bağlam, alıcı bilgisi ve tercih ettiğiniz üslubu (samimi, resmi, özür dileyen vb.) sağlayın. E-postanızda “Sayın [Alıcı],” diyorsanız, karşılığında bir kelime oyunu canavarı çıkarsa şaşırmayın. Yer tutucuları gerçek isimler ve bilgilerle değiştirin.
Üçüncü olarak, çoğu yapay zekâ şablonu genellikle çok genel olur. Biraz kişilik eklemek istiyorsanız, taslak oluşturulduktan sonra kişisel bir dokunuş katmanız gerekir. Yapay zekâ e-postasını bir astar boya olarak düşünün, üzerine uygun renk ve tatla düzeltmelerinizi yapın.
Sorun giderme için:
- Farklı yapay zekâ araçlarını deneyin. Bazıları diğerlerinden daha iyidir.
- Aracınız izin veriyorsa, sıcaklık veya yaratıcılık ayarlarını değiştirin. Düşük = daha gerçekçi, yüksek = daha… yani… yaratıcı (bazen aşırı).
- Kendi madde işaretlerinizi kesip yapıştırın ki yazılan tam olarak istediğinize değinsin.
- Yapay zekâ sürekli konudan sapıyorsa, girdinizi açıklık ve olası belirsizlikler açısından kontrol edin.
Son olarak, klasik “bunu bir robot mu yazdı?” havası var mı diye üç kez kontrol edin (garip ifadeler, yanlış isimler, yersiz iltifatlar). Mutlaka gözden geçirin; yapay zekâ o konuda sizi kurtarmaz.
Özetle: Ne verirseniz onu alırsınız. Net olun, bağlam sağlayın, çıktıyı düzenleyin ve sosyal beceri yükünüzü robota bırakmayın.
Açıkçası, bu yapay zeka e-posta oluşturucuları bazen gerçekten değerlerinden çok daha fazla baş ağrısı çıkarıyor. Aynısını ben de yaşadım—belirsiz, dengesiz ya da acı verici derecede robotik e-postalar, beni 2008’den kalma kafası karışık bir insan kaynakları botuna benzetiyor. @ahşapseyyahı zaten istemin kalitesiyle ilgili detayı verdi (yüzde yüz doğru, yapay zekâ akıl okuyucu değil). Ama şunu da söylemem lazım—bazen daha fazla ayrıntı eklemek pek de yardımcı olmuyor, eğer model senin tarzına veya alanına uygun değilse. Çok ayrıntılı istemler bir noktada sistemi kilitliyor ve sonunda tam girdinden dikilmiş Frankenstein-e-postasıyla baş başa kalıyorsun. Fazlası her zaman daha iyi değildir.
Kimsenin bahsetmediği başka bir şey: Bu oluşturucular bazen eski, donuk çıktı kalıplarında sıkışıp kalıyorlar—senin stilini “öğrenmiş” olmuyorlar. Üzerine kişiselleştirme yapman gerekiyor biliyorum, ama dürüst olalım: Temel e-posta zaten berbatsa düzenleme yapmak zaman kaybına dönüşüyor. Eğer aracın buna izin veriyorsa, yapay zekaya birkaç eski e-postanı referans veya “ton örneği” olarak ver. Bazı araçlar önceki e-postalarını örnek olarak eklemeni sağlıyor, bu da ona bir nebze doğru yöne sokmanın püf noktası.
Ayrıca, kullandığın aracın güncelleme geçmişine de bir bak, gerçekten. “Son geliştirilme” tarihi 2021’se, bu kadar kurumsal zombiler üretmesine şaşmamalı.
Eğer mecburen tek bir platform kullanıyorsan, “şablon” yerine “sohbet” modunda kullanmayı ya da sıfırdan istemek yerine bir taslağı geliştirmesini sağlamayı dene. En kötü sonuçlar genelde “baştan oluştur” istemlerinden gelir. Mantıken, onu bir yazardan çok editör olarak kullanmak daha iyi sonuç verebilir.
Rakip önerilerinden bahsetmişken—@ahşapseyyahı sonrasında çokça düzenleme yapılması gerektiğini söylüyor ve ona katılıyorum, ama çoğu zaman eğer yapay zekâ zamanla daha akıllı olmayacaksa, kendi e-postanı yazmak daha hızlıdır. Eğer gerçekten gelişiyorsa devam et; yoksa, belki de bu bir işarettir, gemiyi terk et ve kullanıcı eğitimli yeni bir tanesini dene.
Neyse, henüz Aşk filmindeki gibi yaşamıyoruz. Bazen sorun sende değil, sadece elindeki vasat yazılımdan kaynaklanıyor.
Kimsenin aslında dile getirmediği bir şey var mı biliyor musun? Bazen Yapay Zekâ “kötü” değil—sadece senin iş akışına UYARLANMIŞ değil. Hem @kakeru hem de @voyageurdubois özgünlük ve kişiselleştirmeyi (tam isabet) öne çıkardı, ama ben biraz farklı düşünüyorum: Sürekli olarak sıkıcı taslakları parlatmak için bir düzenleme döngüsüne takılı kalmak istemezsin. 2024’teyiz; kullandığın Yapay Zekâ aracının en azından dinamik öğrenme, uyarlanabilir ton veya kullanıcı profilleri sunması gerekiyor. Bağlamsal belleği olmayan jenerik bir model kullanıyorsan, ne kadar hassas bir komut yazarsan yaz hep ya şirketsel robot saçmalıkları ya da sevimli e-postalar alırsın.
Gelelim can sıkıcı noktalarına:
- AVANTAJ: Yapay Zekâ, beyin fırtınası yapmak ya da tekrar eden şeyleri (takvim davetleri, takipler) resmileştirmek için ışık hızında.
- DEZAVANTAJ: İşin içinde incelik varsa, en iyisi onu kendi elinle hazırlamak—yoksa kaskatı taslaklar arasında kaybolursun.
- AVANTAJ: Bazı araçlar alışık olduğun uygulamalarla entegre oluyor, kişileri veya toplantıları otomatik ekliyor.
- DEZAVANTAJ: Çoğu ise tam bir kara kutu—onlara örnekler veriyorsun, sonraki taslağın gerçekten düzelip düzelmeyeceği ise tamamen şans işi.
Güzel bir numara mı? Onların “geliştir” fonksiyonlarını kaçır. “Bana bir e-posta yaz” demek yerine şöyle git: “Bunu tarzıma uydur, 120 kelimeyi geçmesin, biraz mizah ekle ve ana noktaya sadık kal.” Özellikle son güncellemeleri olan ve öğrenebilen araçlarda burası şahane. Hepsi bu konuda iyi değil; eğer platformunun son güncellemesi çevirmeli ağ zamanında kaldıysa, belki de yeni bir oyuncak vaktidir.
@kakeru ve @voyageurdubois’un (klasik, hakkını verelim) önerdikleriyle karşılaştırıyorsan, daha akıllı hale gelen bir Yapay Zekâ mı, yoksa sadece bir şablonlu daktilo mu istediğini hesaba kat. Çoğu insan şu gerçeği gözden kaçırıyor: UI/UX yorgunluğu gerçek—e-posta oluşturucu uygulamanı açmak eziyetse, verimliliğin düşüyor demektir.
Son düşünce: Eğer aldığın e-postalar sıradan ya da alakasızsa, ya Yapay Zekâ’nın beyni on yıl öncesinden kalmış, ya senin girdilerin belirsiz, ya da uygulama gerçekten gelişmiş dil işleme teknolojilerine yatırım yapmıyor. Sırf nostalji uğruna kendini yükseltmekten alıkoyma—öğrenme eğrisi kısa bile olsa, harcanan zaman fazlasıyla geri döner. Senin “Yapay Zekâ e-posta üreticin” bir süper güce de, masa üstü süsüne de dönüşebilir. Akıllıca seç.